Hat-protest mot Facebook – og VR-briller vi faktisk kan bruke?

Foto: Snowscat / Unsplash

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Hat-protest mot Facebook

Det har vært en røff uke for Mark Zuckerberg, som har måttet forsvare sitt Facebook mot en stadig kraftigere kritikkstorm.

Samtidig som andre ledende sosiale medier som Twitter, Reddit, Twitch og Youtube har tatt klar avstand fra hatefulle ytringer (mest tydelig ved å stoppe ytringer fra eller knyttet til Donald Trump), har Facebook sluppet mye gjennom. Litt for mye, mener stadig flere – blant dem noen av verdens største selskaper, som har trukket sine annonsepenger fra Facebook og Facebook-eide Instagram under parolen #stophateforprofit. Blant de over 600 selskapene finner vi Coca-Cola, Unilever, Ford, Adidas, Pfizer, Honda, PlayStation … og norske Bergans, som en av få selskaper her til lands som har sluttet seg til boikotten.

Facebook har innført enkelte tiltak, blant annet ved å stoppe noen Trump-annonser med nazi-relatert symbolikk – samt at de vil tillate brukerne å skru av politiske annonser. Og hva sier så Zuckerberg selv om den pågående boikotten, ifølge BBC?

– Jeg tipper at alle disse annonsørene vil være tilbake på plattformen ganske snart.

Kommer smartbrillene vi endelig kan bruke?

«Glassholes» var det noe uheldige kallenavnet tidlige brukere av Google Glass gjerne fikk slengt etter det. Det hadde kanskje noe med hvor markante disse brillene faktisk var der de satt på nesetippen?

Siden den tid har Google avsluttet Google Glass-satsingen – uten å lukke døren helt for fremtidige nyvinninger på nesetippen. Nå har Google-eier Alphabet nemlig kjøpt opp smartbrilleprodusenten North, som må sies å ha en litt mer stilig tilnærming til teknologien med sine Focals-briller – som de nå vil slutte å produsere.

Samtidig har Facebook også litt mer å vise fram når det kommer til deres visjon av fremtidens VR-briller – som til forveksling kan ligne litt på et par store Raybans.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

«Rullemobilen» er på vei

Nå som flere mobilprodusenter har kommet med varianter av sammenbrettbare smarttelefoner, er jakten på nye formfaktorer i ferd med å ta en ny vending. Den neste nyvinningen vi kan se frem til, ser ut til å være en mobil som kan rulles sammen.

The Korea Times skriver at LG utvikler en prototype med en fleksibel OLED-skjerm. Det vil gjøre at mobilen kan rulles sammen som en pergamentrull. 

Etter å ha gått med underskudd hvert kvartal siden 2014, satser det koreanske selskapet på at smarttelefon-divisjonen deres skal gå i grønt i løpet av året som kommer. 

– Vi skal klare å oppnå det ved å utvide mobilkatalogen vår med stadige nye enheter med en wow-faktor, uttalte Kwon Bong-seok, administrerende direktør i LG Electronics, under årets CES-konferanse. Planen er at rullemobilen skal lanseres tidlig i 2021.

Andre spennende tech-nyheter fra uka som gikk:

  • Forskningsrådet har delt ut imponerende 610 millioner kroner til 57 prosjekter, for å støtte oppunder forskning som middel for å «øke sin konkurransekraft og bidra til omstillingen».
  • Og når vi er inne på høye summer: 1,2 milliarder kroner er størrelsen på boten ESA har ilagt Telenor for «misbruk av markedsmakt» – en avgjørelse selskapet nå anker.
  • Nylig meldte vi at Apple ville gjøre iPhonen din til en bilnøkkel, men det stopper ikke der: Nå vil de også sørge for at du kan erstatte både pass og førerkort med mobilen.
  • En ny smart-hanske som utvikles av forskere fra UCLA kan oversette tegnspråk til tekst med 99 prosent nøyaktighet.
  • The Guardian har en interessant artikkel om det pågående kappløpet om å kartlegge havbunnen – der vi foreløpig bare kjenner til 1/5 av et areal med store muligheter.
  • Og apropos det store ukjente: NASAs nye romdrakter, som snart skal tilbake på månens overflate, får en solid overhaling – også med kunstig intelligens.
  • En gang i tiden var Ottawa i Canada en tech-metropol – takket være det enorme tech-selskapet Nortel. Men så kom en kinesisk hack – og veksten av Huawei … en utrolig historie du kan lese mer om hos Bloomberg.
  • Til slutt, et lite tips inn i sommerferien: Om du ennå ikke har fått sett den mye omtalte (og omdiskuterte) kunstig intelligens-dokumentaren iHUMAN, ligger den nå tilgjengelig for strømming i NRKs Nett-TV. Og hvis du vil lære mer om temaet, har vi både et KI-kurs utviklet i samarbeid med SINTEF, samt det hakket mer omfattende Elements of AI.