Google vil ha KI «overalt»: Risikabelt … og kjedelig?

Bilde: Google

Den årlige I/O-konferansen bød – ikke overraskende – på flust av nyheter om kunstig intelligens. Planene beskrives som både «risikable» og «kjedelige». Her er ukens viktigste tech-nyheter.

– Ting var rart helt fra starten av gårsdagens Google I/O-konferanse, da anden kom på scenen.

Slik starter MIT Technology Review sin omtale av teknologigigantens årlige plattform for kunngjøringer av nye produkter og tjenester. Den startet nemlig med et underholdningsnummer som visstnok var et resultat å kombinere flere av selskapets KI-løsninger og artisten Dan Deacon.

Og ja – det inkluderte en dansende person i et andekostyme med leppestift på nebbet. 

Men hvis du tror generativ kunstig intelligens (KI) har vært stort den siste tiden, skriver nettstedet:

– Bare vent til det blir integrert i produkter som allerede brukes av flere milliarder mennesker.

Hovedbudskapet var nemlig at Googles nye språkmodell PaLM 2 snart blir integrert i mer enn 25 tjenester, deriblant Gmail, Maps, Dokumenter, Regneark og – selvfølgelig – chatboten Bard. Ifølge Tek.no, vil det blant annet føre til at vi er nødt til å lære oss å «google» på nytt.

Det er neppe tilfeldig at Google satser så tungt på generativ KI. Som Tek.no poengterer, har rekordmange flokket til rivalen Bing som Microsoft har utstyrt med den nyeste språkmodellen til OpenAI, GPT-4. Og mange yngre brukere gjør nettsøkene sine andre steder enn Google, som på TikTok og Reddit.

Risikabel strategi, kjedelig produkt?

Eksperter sier til MIT Technology Review at Google rett og slett ikke har noe valg – de kan ikke risikere å bli akterutseilt i KI-kappløpet. Men det er ikke uten risiko. 

Å rulle ut KI-integreringer en masse før slike feil er fikset, kan gå utover Googles omdømme. De fleste har sikkert fått med seg at tjenester som ChatGPT har et pålitelighetsproblem. KI-ene har en tendens til å finne opp ting for å fremstå som troverdige, noe Google selv fikk oppleve da de lanserte Bard

I tillegg er regulering av kunstig intelligens i vinden – blant annet med EUs AI Act som stadig rykker nærmere ferdigstilling. Også i USA følger de teknologiselskapene med argusøyne.

Ifølge Wired har Google forsøkt å dempe de negative sidene i deres nye KI-drevne nettsøk, noe som, per nå, har resultert i en tjeneste som er … kjedelig.

– Googles smartere versjon av søk er imponerende trangsynt, og nekter å bruke snakke i førsteperson eller prate om tanker eller følelser. Den unngår helt emner som kan anses som risikable, og nekter å gi medisinske råd eller gi svar på potensielt kontroversielle emner som amerikansk politikk, skriver nettstedet.

Til tross for at ChatGPT til tider kan minne om en kaosagent, er den i det minste sjarmerende, mener journalisten som har fått teste den nye søkefunksjonaliteten. 

Han avslutter:

– Hvis Google bruker de samme kaostemmende metodene vi ser her når de utvikler nye språkmodeller, kan de ende med å kun fremstå som en overraskende smart «autocomplete».

Vil du lese mer om Google-nyhetene fra I/O-konferansen? Sjekk disse sakene:

Og her er litt øvrig KI-snacks fra uken som gikk:

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Lær mer om ChatGPT med vårt introkurs:

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

Regjeringen vil gi skolebarn mer tid til bøker:

Musk: – Jeg har ansatt en ny Twitter-sjef:

«Hun» starter visstnok om bare noen uker.

Tech-trøbbel og inntektssvikt for bilprodusenter:

… men ikke for Nissan.

Bruker du WordPress til nettsiden din? Oppdater denne utvidelsen:

Advarsel: – Klarna-betaling beskytter deg ikke mot svindel

EU og Storbritannia uenige om storoppkjøp:

Tapte 20.000 dollar i QR-svindel:

Midt i KI-revolusjonen flokker Gen Z til «dumbphones»:

I beite etter faglig påfyll? Sjekk ut våre gratis kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.