Første land som gjør Bitcoin til tvungent betalingsmiddel – og roboter blir ordenspoliti

Foto: Singapore Home Team Science and Technology Agency

Her er Bits & Bytes – ukens viktigste tech-nyheter oppsummert for deg.

Kunstig intelligens får ikke rettighetene til sine egne oppfinnelser helt ennå:

Hvis en kunstig intelligens finner opp noe på egenhånd, bør den da kunne beholde rettighetene til oppfinnelsen? Teknologinettstedet The Verge rapporterer at en domstol i USA nylig har avgjort at nei, det får de ikke – og at den retten skal forbeholdes «naturlige» individer.

Interessant nok har ikke alle land valgt å gå i den samme retningen. I Australia har de for eksempel bestemt at joda, et KI-system kan ha alle juridiske rettigheter til å søke om og inneha sine egne patenter. Stridens kjerne er det nevrale nettverket DABUS, som skaper Stephen Thaler mener først og fremst representerer et «filosofisk problem»:

– Problemet har vært å overbevise menneskeheten om at de kreative nevrale nettverkene mine er komplekse modeller av kognisjon, kreativitet, selvstendighet og bevissthet. Faktum er at DABUS allerede har vist at den er istand til å foreslå et patent som blir godkjent, sier Thaler til ABC News.

Her er litt flere nyheter om cybersikkerhet og personvern:

El Salvador kjøper millioner av dollar i bitcoin – blir første land med krypto som nasjonal valuta:

El Salvador blir det første landet i verden som adopterer Bitcoin som nasjonal valuta, skriver CNN. Det var president Nayib Bukele som mandag denne uken annonserte at landet hadde kjøpt 550 bitcoins i forkant av den offisielle overgangen. Det er e-finansselskapet Strike som er leid inn til å bygge infrastrukturen, og alle innbyggere oppfordres til å laste ned den statlige lommebok-appen Chivo Wallet. 

Det har ført til at mange har solgt unna bitcoins i forventning om oppgang etter landets nasjonalisering av valutaen, og Bitcoin-verdien har følgelig stupt.

 – At kursen stuper på den dagen El Salvador gjør bitcoin om til et lovlig betalingsmiddel viser psykologien i markedet. Begynner noen å selge så begynner mange å selge. I tillegg har det blitt likvidert veldig mange belånte posisjoner, sier analysesjef Bendik Norheim Schei i Arcane Crypto til Dagens Næringsliv.

Flere nyheter om økonomi og kryptovaluta:

Singapore tester roboter som ordenspoliti – skal overvåke avvikende sosial atferd

Singapore er kjent som et land som allerede opererer med svært strenge ordensregler. Det er blant annet ikke lov til å tygge tyggegummi, og du kan bli bøtelagt for ikke å spyle ned toalettet etter bruk.

Da er det heller kanskje ikke så overraskende at Singapore er tidlig ute med eksperimentell bruk av roboter som nettopp ordenspoliti, melder Reuters

To patruljerende roboter – begge med navnet Xavier – er satt i arbeid med å irettesette folk som bryter korona-restriksjoner, røyker på offentlig sted og feilparkerer syklene sine. Robotene er utstyrt med et kamera, og skal visstnok prompte varsle kontrollsenteret om den plukker opp brudd på ordensreglene. 

Vi innrømmer det: Nyheten får oss til å tenke på en viss scene i denne ikoniske 80-tallsfilmen.

Her er litt mer om automatisering og kunstig intelligens:

Wikipedia-aktivisten som omskriver nazismens historie og flere nyheter om nettkultur og sosiale medier:

Viser ny VR-teknologi for PlayStation 5 og flere nyheter om dingser og ny teknologi: