Folk flest overser grunnleggende sikkerhetsråd – og slik selges posisjonsdataen din på nett

Illustrasjonsfoto: iStock

Her er ukens Bits & Bytes – denne ukens viktigste tech-nyheter oppsummert.

Cyberangrep øker i omfang, men folk flest følger ikke grunnleggende sikkerhetsråd

En undersøkelse gjennomført av National Cybersecurity Alliance og sikkerhets- og analyseselskapet CybSafe viser nedslående resultater på vegne av sikkerhetsvanene til folk flest.

2000 respondenter på tvers av USA og Storbritannia ble i undersøkelsen spurt om hvilke forholdsregler de vanligvis tar på nettet: 

46 prosent bruker ikke ulike passord på tvers av nettsteder, 48 prosent har ikke hørt om totrinnsverifisering og nesten en tredjedel oppgir at de «aldri» eller «sjelden» oppdaterer programvaren på dingsene sine.

Samtidig kunne rapporten peke i en annen, litt uventet retning: Det kan late til at dagens unge voksne («milennials») har opplevd uønsket oppmerksomhet, svindel og/eller identitetstyveri i større grad enn dagens ungdom («generation z»). Skyldes det økt bevissthet rundt sikkerhet hos dagens ungdom, eller er det fordi «milennials» ble nettbrukere da internett fortsatt var et uregulert Ville Vesten?

Uansett generasjon, så er det verdt å vite at nettkriminelle ofte jobber målrettet, og at angrep kan ramme hvem som helst. Det beste forsvaret er i alle tilfeller å følge de grunnleggende sikkerhetsrådene: unike passord, totrinnspålogging og jevnlig oppdatering av relevant programvare.

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Stortinget stanset kritisk IT-undersøkelse etter cyberangrep, og flere nyheter om cybersikkerhet og personvern

Har samfunnet vårt blitt for avhengige av Facebook?

Facebook har vært i hardt vær av flere grunner denne uken. Det begynte med et varsel fra Frances Haugen, en tidligere produktsjef i selskapet, som hevder at Facebook har unnlatt å justere algoritmene sine for å minimere hatprat på plattformen. 

Haugen sier at problemet begynte i forbindelse med en oppdatering i 2018, da Facebook gjorde endringer i algoritmen for nyhetsstrømmen og begynte å prioritere følelser fremfor aktualitet. At det er sinne og raseri som genererer mest oppmerksomhet, er en uttalt strategi for selskapet, hevder hun i  et intervju med tv-programmet 60 Minutes. 

Uttalelsene har som seg hør og bør utløst en bølge av kritikk mot teknologiselskapet. Så kom nedetiden. I noen nervepirrende – eller plutselig frigjørende – timer av forrige uke, alt ettersom, var både Facebook, Instagram, WhatsApp og Messenger helt ute av spill. 

Ringvirkningene ble enorme, og berørte store deler av den nettbaserte infrastrukturen vår: innloggingsportaler som bruker Facebook-kontoen din, restauranter og foretak som tar bestillinger via virksomhetens Facebook eller Instagram-side, NRK-ansatte som bruker Facebook-produktet Workplace for digital samhandling og så veldig, veldig mye annet.

Nå diskuterer politikere, næringsliv og ikke minst sivilsamfunnet om vi har blitt for strukturelt avhengige av det amerikanske selskapet. Spesielt teknisk interesserte kan lese hele forklaringen på avbruddet i dette blogginnlegget hos Cloudflare, som jobber med webinfrastruktur og nettsidesikkerhet for noen av verdens største kunder.

Lyst til å lære noe nytt? Utforsk våre temasider:

Tema

Jobb smartere

Hvilke grep kan din bedrift ta for å jobbe smartere? Her kan du finne gode verktøy, prosesser og arbeidsformer.

Tema

Bærekraft

Å drive bærekraftig er ikke lenger det motsatte av å drive lønnsomt – tvert imot. Her kan du lære mer om hvilke muligheter bærekraft kan innebære for din bedrift, og hvordan du bør gå frem.

Tema

Ledelse

Her har vi samlet alt vårt læringsinnhold om ledelse – slik at du forhåpentlig kan bli en bedre leder.

Her er selskapene som tjener milliarder på å vite hvor du befinner deg

Vi vet allerede at mengder av informasjon om oss flyter rundt i eteren. Nesten all nettaktivitet legger igjen spor – et helt hav av metadata så langt øyet kan skue, som tappes og selges til høystbydende. 

I denne tankevekkende artikkelen skriver The Markup om selskapene som tjener store penger på å selge informasjon om hvor du er og hvordan du beveger deg: Et marked med en estimert verdi på 12 milliarder kroner, hvor selskaper som Near skryter av å sitte på «atferdsdata» (nytale for posisjonsdata) om 1,6 milliarder mennesker i 44 ulike land. 

Artikkelen navngir 47 selskaper som samler, selger eller kjøper posisjonsdata, og gjør et poeng ut av hvordan de opererer i et hittil skjult segment av markedet. Daglig leder Yiannis Tsiounis i Advan Research, et selskap som samler og analyserer posisjonsdata, vil ikke si hvilke apper informasjonen deres kommer fra, men gir oss et innblikk i markedet:

– Det er aggregatnettsteder som samler data fra flere ulike apper og selger informasjon i kvanta. Og så er det analyseselskaper som kjøper data fra aggregatnettstedene eller fra applikasjonene, og gjør analyser som så selges videre. Alle selger til alle, sier han.

Tinder får sin egen valuta, og flere nyheter om sosiale medier

Mangler de unge grunnleggende digitale ferdigheter?

I et debattinnlegg i Bergens Tidende denne uken tar lærer Aleksander Isaksen Husøy opp noe som mange kanskje har bekymret seg for – og som kanskje ikke er så overraskende for en generasjon som er flasket opp på hyperintuitive Ipads og app-baserte smarttelefoner: Elevene våre mangler grunnleggende digitale ferdigheter.

Husøy viser til sine stadige møter med kunnskapshull hos elevene, og en manglende forståelse for helt grunnleggende systemer: hvor filene blir av når du laster dem ned, forskjellen på venstre og høyre museknapp, hvordan avslutte et program. 

Læreren knytter noe av forvirringen opp mot uklare utstyrsregler og innkjøpsavtaler i skoleverket, som har ført til at mange elever i Norge i dag benytter Chromebooks til skolearbeid. Disse skiller seg fra andre operativsystem og Windows- eller MacOS-baserte datamaskiner, og er primært skybaserte ultraportable myntet på total Google-integrasjon.

KI-selskapet som samarbeider med amerikansk politi ble nettopp bedre på ansiktsgjenkjenning, og flere saker om kunstig intelligens og infrastruktur

Coinbase-hack rammer 6000 kunder, og flere nyheter om kryptovaluta og økonomi

Og helt til slutt et par saker om ny teknologi, dingser og gadgets