Brønnøysund­registrene blir medlem i Digital Norway: – Viktig signaleffekt 

Fra venstre: Direktør Lars Peder Brekk, Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway og kommunikasjonsdirektør Kristine Aasen.

Brønnøysundregistrene fortsetter å bryte ned kunstige skiller mellom privat og offentlig sektor – når de tar samarbeidet med Digital Norway til et nytt nivå. 

For snart tre år siden gikk Brønnøysundregistrene og Digital Norway inn i et samarbeid om å koble norsk næringsliv tettere på registrenes tjenester. Den gangen sto forenkling høyt på agendaen. 

Kort sagt: Mindre byråkrati, enklere selskapsetablering, åpne datasett og samordning på tvers av virksomheter i det offentlige og det private. 

Dette fungerte såpass bra at de to partene tar samarbeidet et skritt videre –  når Brønnøysundregistrene går inn som medlem i Digital Norway. 

– Dette er noe jeg har gledet meg lenge til å dele. Å få med denne gjengen med full kraft kommer ikke bare til å gagne våre eiere og medlemmer, men også alle bedrifter og virksomheter i Norge, sier Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway. 

Europas mest automatiserte næringsregister? 

Det er nemlig mye med denne etaten, lokalisert i en kystby midt i Norge, som gjør dem helt spesielle – i hvert fall i fra et digitaliseringsperspektiv. 

Fortsatt er forenklingsarbeidet en viktig del av deres mandat. Men Brønnøysundregistrene kommer også inn i Digital Norways konstellasjon av fremoverlente eiere og medlemmer med flere imponerende, innovative satsingsområder. 

– Sist kunne vi ikke skryte like mye av å være innovative. Men de siste årene har vi arbeidet hardt med å automatisere egne løsninger, og på den måten gi et bedre og effektivt tilbud til næringslivet, sier direktør i Brønnøysundregistrene, Lars Peder Brekk. 

I løpet av 2024 har etaten oppnådd en automatiseringsgrad av saksbehandling på 74 prosent. Målsetningen er hundre prosent automatisering. 

Når det er snakk om over 3,2 millioner saker til behandling i 2024 og over en million virksomheter, som hvert år leverer årsregnskap, endringsmeldinger, innrapporteringer og annen juridisk og økonomisk dokumentasjon, så sier det seg selv at det ligger et velraffinert digitalt maskineri i bunn. 

– Vi er medlem av et europeisk nettverk med andre næringslivsregistre, og vi kjenner ingen andre som har oppnådd tilsvarende automatiseringsgevinster, sier han. 

Flere automatiseringstall fra Brønnøysundregistrene 

  • 96,5 prosent digital innrapportering 
  • 99,99 prosent digital tilgjengeliggjøring – med 189 opplag i sekundet.

Inspirert av Nav – vil dele teknologi med andre

For et par uker siden ble det kjent at Nav ble en del av eierskapet i Digital Norway. Da fortalte Nav om sitt arbeid med Nais – en plattform for utvikling av applikasjoner til bruk i det offentlige. 

Brekk forteller at de lar seg inspirere av måten Nais-plattformen deles med andre aktører med de samme behovene. 

– Vi holder på med å ferdigstille en plattform for automatisering av offentlige registre. Vi tror det er mange andre registre i Norge som kan dra nytte av den, sier direktøren. 

– Som en offentlig aktør har vi utviklet plattformen med felleskapets midler. Da er det naturlig for oss å dele den med andre. Det ligger i genetikken vår som organisasjon. 

Direktør Lars Peder Brekk og kommunikasjonsdirektør Kristine Aasen fra da regjeringens nye digitaliseringsstrategi ble lagt frem.

– Enorm signaleffekt

Dingsør understreker hvor viktig det er at aktører som Brønnøysundregistrene går foran og viser hva som skjer når offentlige virksomheter skaper resultater for og i samspill med næringslivet. 

– Det ligger en enorm signaleffekt i måten Brønnøysundregistrene jobber på. Dette er også helt nødvendig for at vi skal kunne ha et konkurransedyktig næringsliv i Norge, sier Dingsør. 

Hun mener det offentlige har et uutnyttet potensial når det kommer til å skape og legge til rette for samarbeid med privat sektor. 

– Ofte ser vi at privat-offentlige initiativer må dras i gang av næringslivet selv. Mens her ser vi hva som skjer når en offentlig etat løfter blikket. Da ser de muligheter, seg selv i en større sammenheng – og tar en aktiv rolle i å drive utviklingen fremover, sier Dingsør.

– Skal vi lykkes med å hente ut gevinstene av ny teknologi, må denne kulturen være på plass hos alle. 

Samarbeid på tvers av Norden

Delingskultur og tilgjengeliggjøring av data er noe Brønnøysundregistrene har tatt over landegrensene. 

De siste årene har etaten deltatt i et samarbeidsprosjekt med mål om å legge til rette for deling av finansielle data mellom bedrifter og myndigheter på tvers av de nordiske landene 

Visjonen har vært å skape verdier for små og mellomstore virksomheter, gjennom å gjøre sanntidsdata tilgjengelig for innovasjon og vekst i regionen, på en automatisert, samtykkebasert og sikker måte. 

– Sammen med de andre nordiske landene og etatene har vi sendt inn en rekke forslag til EU, i håp om at de tar med seg disse perspektivene når de utformer ny politikk, sier Brekk. 

Ny teknologi gjør det enklere å inngå avtaler 

Det er ikke bare på automatiseringsfronten at Brønnøysundregistrene driver med nytenkning og forenkling. 

Også deres satsing på wallet-teknologi, har fått mye oppmerksomhet. 

Enkelt fortalt er dette en form for digital verifisering som gjør at man kan gjennomføre digitale transaksjoner på en trygg og effektiv måte. 

Nå jobber Brønnøysundregistrene med å finne ut hvordan wallet-teknologi kan brukes for å gjøre det enklere for virksomheter å dele data i sanntid med hverandre. Prosjektet kalles for digitale virksomhetslommebøker. 

– Det skal gjøre det enklere å bevise hvem man er, at man har papirene i orden og driver lovlig og bærekraftig i sanntid. 

En digital virksomhetslommebok fra en bedrift kan inneholde dokumentasjon som viser at bedriften oppfyller krav fra myndighetene, som økonomisk soliditet og bærekraftsrapportering. Dette gjør det enklere å dele data på tvers og unngå unødvendig dobbeltarbeid.

Som så mye annen innovativ teknologi, må digitale virksomhetslommebøker tas i bruk av mange, på flere områder, for at det skal bli en etablert praksis. Men Brønnøysundregistrene venter likevel ikke på at andre skal gå foran. 

– Noen vil kanskje si at teknologien for øyeblikket er umoden. Men da er det vår oppgave å bidra til å modne den. Vi kan ikke bare vente på at den skal utvikles av seg selv, sier han. 

I dag er wallet-teknologi en viktig del av etatets strategi, sammen med kunstig intelligens. 

Ønsker å få med hele verdikjeden på bærekraftsrapportering

Denne tilnærmingen til forenkling og automatisering ligger også til grunn for et nytt system Brønnøysundregistrene utvikler for å effektivisere bærekraftsrapporteringen i store norske bedrifter.

 – Vi har fått i oppdrag å være innsamlingsmyndighet for de største norske virksomhetene og ny løsning kommer på lufta om kort tid. Men ambisjonen vår er større, sier Kommunikasjonsdirektør og bærekraftsansvarlig Kristine Aasen. 

Ambisjonen henger sammen med Brønnøysundregisternes oppdrag om å lage gode tjenester på tvers av verdikjeder. 

– Målet er at alle norske virksomheter skal bruke oss for bærekraftsrapportering. For at de store skal bli gode og levere på lovkrav som treffer dem, må det også finnes en underskog av mindre selskaper med god informasjon om sitt eget fotavtrykk. Da blir det transparens i hele verdikjeden, sier hun. 

– Må trene på å se muligheter 

For å lykkes med alt dette, i en tid hvor raske endringer gir både nye muligheter og utfordringer, er god ledelse et stadig tilbakevendende tema. 

– Vi trives jo godt med litt motvind her oppe ved kysten, sier Brekk og ler. 

– Vi må våge å være uredde i utforskingsfasen – og like viktig, vi gir medarbeiderne rom til å gjøre det samme.

Direktøren viser til hvordan de tidligere har eksperimentert med blokkjede og deres arbeid i Metaverset

– I dag har vi ingen tjenester på blokkjede eller i Metaverset. Men vi har jo lært utrolig mye. Så det å investere i læring, og å trene den muskelen man trenger for å kunne se muligheter, det tror jeg er veldig viktig.

– Det kommer stadig nye verktøy og teknologier, men i offentlig sektor er vi kanskje ikke alltid bevisste nok på det. Derfor må vi tørre å prøve, feile og handle – uten å ta oss selv altfor høytidelig. Da vil gevinstene komme.

Brekk understreker behovet for å kontinuerlig utvikle de ansattes digitale kompetanse, og viser til Digital Norways nylig lanserte læringsplattform.

Vi ser fram til å ta i bruk læringsplattformen, og ser på det som en flott mulighet for å få bygget mye av kompetansen vi trenger ved Brønnøysundregistrene, sier han.