Betalingsmurer på veiene: Nå hiver Mercedes seg på «bil-som-tjeneste»-bølgen

Bilde: Mercedes-Benz

For en tusenlapp i måneden låser elbilene opp for mer kraft – som allerede er innebygd. Les om den kreative betalingsmodellen i tech-oppsummeringen for uken som gikk.

Forrige helg kunne Lewis Hamilton, George Russell, Toto Wolff og resten av Mercedes-Benz’ Formel 1-lag endelig sette punktum for en skuffende sesong. Etter mange år som kongene av F1-sirkuset, har Red Bull vippet dem av tronen – og i år havnet de også bak de steilende hestekreftene til Ferrari.

Det finnes mange forklaringer for hvorfor den gamle storheten ikke har vært like rask som tidligere – blant annet et aerodynamisk fenomen som sammenlignes med bevegelsene til en nise – men kan det hende at de har glemt å fornye et abonnement?

Mercedes er nemlig sistemann ut av stadig flere bilprodusenter som legger funksjoner og tjenester bak en betalingsmur – i dette tilfellet for neste års EQE- og EQS-elbiler, skriver blant andre The Drive. For en drøy tusenlapp i måneden blir bilen sprekere, ved at det låses opp for et kraftigere dreiemoment i motoren. Tjenesten forbedrer ytelsen i bilens dynamiske kjøremodus med mellom 20-24 prosent, noe som kutter akselerasjonstiden fra 0 til 60 mph (drøyt 96,5 km/t) med 0,8-0,9 sekunder.

Grunnen til at dette er mulig er naturligvis at moderne biler på mange måter er rullende datamaskiner som alltid er koblet på nett. Med såkalt over-the-air-oppdateringer kan bileiere få på plass blant annet nødvendige sikkerhetsfunksjoner – uten å måtte levere doningen til et verksted.

Dette er en del av «bil-som-tjeneste»-trenden vi ser at stadig flere produsenter jobber etter, noe som vil endre måten vi bruker bilen i årene som kommer. 

– I fremtiden vil kundene våre kjøpe, lease, dele eller leie biler bare for en helg, og vi kan bruke programvare for å gi dem det de trenger over luften, sa Klaus Zellmer, tidligere salgssjef i Volkswagen i fjor, ifølge The Truth About Cars.

Mercedes’ «Acceleration Increase»-tjeneste handler altså ikke om en fysisk oppgradering av bilen. I stedet låser du kun opp ytelse bilene i utgangspunktet har. The Verge skriver at det indikerer at Mercedes med vilje begrenser bilenes ytelse for så å selge tilleggstjenesten. Tjenesten vil riktignok ikke bli lansert i Norge med det første, melder ITavisen

Tidligere har flere konkurrenter gjort noe lignende. BMW vil ha fører til å abonnere på setevarme og fjernlys-assistanse, mens Tesla skal ta betalt for den innebygde navigasjonstjenesten når eieren har hatt bilen i åtte år, ifølge ExtremeTech.

Men da oppstår det store spørsmålet: er det verdt det? Jager du Max Verstappen gjennom Monacos snirklete gater, er 0,8 sekunder nærmest som bloddoping å regne. Men på vei til hytta eller hjem fra barnehagen har det kanskje ikke så mye å si – eller?

Den kalde chip-krigen mellom Kina og Vesten fortsetter:

Hadde du holdt ut en hverdag uten sosiale medier?:

Meta tar grep for å forhindre spredning av intime bilder av barn og unge:

Gir hjemmekontor mer eller mindre likestilling?

En potensiell likestillingsfelle, mener LO. Tvert om, svarer Akademikerne.

FTX-kollapsen fortsetter å prege kryptonyhetsbildet:

… og snart får vi kanskje se en tv-serie FTX-gründeren:

Hatefulle ytringer øker på Twitter:

… og det kan få konsekvenser i Tyskland:

Flere spennende KI-nyheter fra uken som gikk:

Kunstig intelligens blir brukt til diplomati og kreftforebygging – men har vi tilgang på nok treningsdata?

Europaparlamentet: «Russland sponser terrorisme». Slik svarte hackerne:

Roboter blir stadig bedre – og kan snart bli brukt i krigføring:

Opptøyer og svindel – slik har uken vært for Apple:

Mens Microsoft bygger superdatamaskin:

Men får kanskje ikke kjøpe opp Blizzard, likevel.

Har kineserne fått bukt med spillavhengighet? Ja, hevder rapport:

Grønt lys for laboratoriedyrket kylling:

Ville du spist kylling fra labben?

Lære noe nytt i helgen? Sjekk ut et av våre gratis kurs:

Veiviser

Hvordan lykkes med hjemmekontor og hybrid

Verktøyene og kunnskapen du trenger for å gripe mulighetene med hybride arbeidsformer – og skape en enklere og bedre arbeidshverdag.

453 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Slik jobber du effektivt i skyen

I dette kurset lærer du hva du bør ha kontroll på i skyen, hvilke kjøreregler du bør etablere og hvordan du kan hente ut fordelene.

54 Moduler0% Fullført

Veiviser

Smidige arbeidsformer og innovasjons­metoder

Hvordan kan din virksomhet leverer produkter og tjenester som løser et problem eller behov for kunder og brukere og dermed sikrer framtidig vekst og verdiskaping?

907 Moduler0% Fullført