An image without an alt, whoops

Virke blir eier i Digital Norway

– Vi ønsker å bidra til å heve det generelle, digitale kompetansenivået blant norske bedrifter, sier Virke-direktør.

Nyheter

Samfunnet og næringslivet står overfor omfattende endringer. Som bedrift blir det bare viktigere med gode partnere som kan hjelpe til med å navigere i et stadig mer komplekst landskap.

– Vår viktigste oppgave er å gi våre medlemmer gode betingelser for å drive og utvikle sine virksomheter.

Det sier Bernt G. Apeland, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

Virkes oppgave spenner fra politikkutvikling, forhandlinger og tariffavtaler.

Men det handler i økende grad også om å gjøre deres medlemsbedrifter i stand til å lykkes i en digital økonomi – med alt det innebærer av riktig kompetanse, innsikt og verktøy.

Når Virke nå går inn som eier i Digital Norway, er det for å styrke satsingen på digital kompetanse, bidra til bedre samarbeid på tvers av bransjer – og sikre at medlemsbedriftene får tilgang til kunnskapen de trenger for å møte fremtiden.

– Vi gleder oss til å bli en del av fellesskapet, sitte rundt bordet, diskutere og representere våre virksomheter og deres stemme, sier Apeland.

– Du kan ikke drive næringsvirksomhet i dag uten å forholde deg til det digitale – enten det gjelder konkurransen i markedet eller i arbeidshverdagen. Denne kompetansedimensjonen gjør det naturlig for oss å inngå et tett samarbeid med Digital Norway.

Konkurransen handler om hvor god man er til å ta teknologi i bruk

Majoriteten av Virkes medlemmer består av små og mellomstore bedrifter. En av de store utfordringene i den digitale økonomien handler om at de små aktørene konkurrerer i det samme markedet som store aktører.

– Jeg har til gode å møte en kunde som sier at de godtar litt tregere prosesser og mer friksjon, bare fordi leverandøren er en liten bedrift, sier Ole-Jacob Mosvold, direktør for medlemskap i Virke.

I dag er det likevel mye man kan gjøre med relativt små investeringer for å jevne ut spillefeltet.

Det kan handle om evnen til å omsette informasjon. Kanskje man gjør ting på en litt annen måte, bruker hyllevare for å automatisere manuelle prosesser – eller at man bygger videre på eksisterende løsninger i markedet.

– I dag handler konkurransen i økende grad om hvor god man er til å ta teknologi i bruk. Det er egentlig ganske så størrelsesuavhengig, sier Mosvold.

Han legger til:

– Det er alltid inspirerende å møte medlemsbedrifter – for selv om bransjene de er i er ulike, er utfordringene ofte veldig like. Jeg håper samarbeidet med Digital Norway kan bidra til å løfte den generelle kompetansen blant små virksomheter som står i motvind og kjemper mot de store aktørene.

Demokratiske bærebjelker

Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, ønsker Virke velkommen til fellesskapet.

– Virke har et utrolig viktig oppdrag. Selv om de representerer et bredt spekter av bransjer, varmer det at hjertet deres banker så sterkt for små og mellomstore bedrifter. Det har alltid vært kjernen i vårt arbeid – de store for de små, sier hun.

Med Virke med på laget styrkes Digital Norways fellesskap av medlemsorganisasjoner ytterligere. Fra før består det av tunge aktører som NHO, Spekter og LO.

– Dette er organisasjoner som representerer viktige bærebjelker i demokratiet. Med Virke får vi dessuten enda tettere kontakt med bedriftene – der digitaliseringen faktisk skjer, i praksis.

– Samtidig vet vi at det ligger stor verdi i å dele erfaringer på tvers av sektorer, roller og fagområder. Nå gleder vi oss til å se hvordan Virke kan bidra til å styrke dette samspillet enda mer.

– Det er utrolig spennende å se hva slags innsikt og løsninger handels- og tjenestesektoren kan bringe til bordet. Og ikke minst hva de kan hente tilbake. Det er akkurat denne typen kunnskapsutveksling vi ønsker mer av – og som vi nå får enda bedre muligheter til å få til sammen.

Digital forestillingsevne

Dingsør løfter frem begrepet digital forestillingsevne – evnen til å se hvilke muligheter teknologi representerer, både nå og i fremtiden.

– Det handler ikke bare om å forstå teknologi, men om å forestille seg hva den kan bety – og faktisk handle deretter. Det vi ser fra Virke nå, er et godt eksempel på digital forestillingsevne i praksis. De er tydelige på hvordan teknologi kan brukes smart og strategisk, uavhengig av størrelse eller sektor, og det er utrolig viktig, sier Dingsør.

Skal sørge for en enklere hverdag

Et annet viktig strategisk område for Virke handler å gjøre hverdagen enklere for medlemsbedriftene.

Dette innebærer blant annet å bistå med rapportering og dokumentasjonskrav, regnskap, lønn og skatt, arbeidsmiljø, HMS og hvordan man forholder seg til ny teknologi – for å nevne noe.

Dette er ikke utfordringer som bare gjelder næringslivet. Også offentlig sektor kjenner på presset fra økende krav og kompleksitet.

Da KS gikk inn som eier i Digital Norway, pekte de på behovet for å redusere det såkalte styringstrykket i kommunal sektor – summen av krav og dokumentasjon som hindrer daglig drift.

– Jeg synes det er veldig bra at KS har tatt tak i dette. En av våre hovedoppgaver handler nettopp om å få til en mentalitetsendring i lovgiver- og oppfølgingsapparatet når det kommer til reguleringer. Dette håper jeg vi kan jobbe sammen om på tvers og diskutere, sier Apeland.

Landets mest kundesentriske organisasjon

Men det å gjøre hverdagen enklere gjenspeiles også i hvordan Virke møter medlemmene sine. Ambisjonen er klar og tydelig:

– Vi skal være landets mest kundesentriske medlemsorganisasjon, sier Apeland.

– Noen synes kanskje det høres flåsete ut, men jeg mener det også når jeg sier at vi skal bygge «medlemsorganisasjonenes Netflix». Ikke bare på innhold, men i alle dimensjoner, sier Mosvold.

Det handler ikke om at de skal produsere TV-serier og bruke anbefalingsalgoritmer. Sammenligningen handler snarere heller om brukervennlighet, tilgjengelighet og relevans.

– Det handler om hvordan du blir medlem, om hvordan du bruker Virke og hvordan du blir fulgt opp. Det skal være på brukerens premisser, følger han opp.

Mosvold trekker paralleller til da han jobbet i mediebransjen, og mobiltelefonen begynte å endre måten folk konsumerte nyheter på.

– Da måtte man også skrive for mobil. På samme måte må Virke tilpasses medlemmenes hverdag, slik den faktisk ser ut.

I deres tilfelle handler det om at svært mange ansatte hos medlemmene ikke nødvendigvis sitter på et kontor eller bruker tid foran en datamaskin i løpet av arbeidsdagen, men står i kassen eller jobber ute i butikk.

– Da nytter det ikke å lage gode produkter som bare er tilgjengelig på PC. Vi er nødt til å tenke annerledes.

– Den viktigste jobben nå er å nå ut til dem som ikke bruker oss i dag. Hvordan får vi dem inn? Der tror jeg vi har mye å lære fra andre virksomheter i Digital Norways eier- og medlemsfellesskap.

Mulig å både være kritisk til og nysgjerrig på KI

Som så mange andre organisasjoner er Virke nysgjerrige på hvordan de kan ta i bruk kunstig intelligens.

– Vi er i full gang med utrulling av Microsoft Copilot i hele organisasjonen, sier Mosvold.

Samtidig eksperimenterer Virke med språkmodeller som kan hjelpe brukere å finne svar på juridiske spørsmål. Her baserer teknologien seg på interne, kvalitetssikrede datakilder – som regelverk, maler og veiledninger organisasjonen allerede sitter på.

– Her er vi helt avhengige av å jobbe strukturert med kvalitetssikring. All bruk må skje i et lukket og sikkert miljø, og modellen skal kun basere seg på data vi selv har trent den med. Spør du KI om juridiske spørsmål, må du kunne stole på at modellen ikke hallusinerer. Det er fortsatt noe vi jobber med å finne ut av.

Apeland understreker at det ikke handler om å ukritisk kaste seg over ny teknologi – men heller å kombinere et nysgjerrig blikk med nødvendig kritisk sans.

– Det er fullt mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Vi må være kritiske, men vi kan ikke la skepsisen overskygge mulighetene. Hvis vi blir stående og vente på at teknologien skal bli perfekt, risikerer vi å falle bakpå.

Han mener det viktigste er å lete etter de små forbedringene – ikke vente på de store, revolusjonerende endringene.

– KI er ikke nødvendigvis en total omveltning av forretningsmodellen. Ofte handler det om marginenes magi – et lite knepp her og der som frigjør tid, forenkler eller gir nye muligheter.

– Klarer vi å utnytte dette på riktig måte, er jeg ikke i tvil om at vi kan se store effektivitetsgevinster. Det gjelder oss som organisasjon – og det gjelder våre medlemmer.