5 «do’s and don’ts» om digitalisering

Foto: Erik Røseid / NewsLab

– Uten god data løper du i blinde, forteller digitalsjef Bård Strøm i frisørkjeden Cutters. Her er hans beste tips til hvordan du kan digitalisere bedriften din.

Den norske frisørkjeden Cutters har bygd hele sin virksomhet rundt det digitale – noe du kan lese mer om i vårt store intervju med selskapets digitalsjef Bård Strøm.

1. Forstå det grunnleggende

Digitalisering handler om å gjøre noe fysisk om til 0- og 1-tall. Ikke fordi 0 og 1 er så fantastisk, men fordi kombinasjonen av dem kan gjøre mye fantastisk. Det gjør noe fysisk om til ikke-fysisk (utover spenning på en krets). Og det ikke-fysiske lar deg flytte informasjon i lysets hastighet, oppbevare nesten uendelig store mengder innsikt, sette sammen informasjon til ny innsikt, eller utføre aktiviteter langt raskere enn noe fysisk kan utføre. Alt fordi du gjorde det om til 0- og 1-tall

2. Verdien ligger i dataen

Data er virksomhetens ALLER viktigste ressurs. Har du dårlig data, har du dårlige ressurser. Har du gode data, har du gode ressurser. Mange tenker databaser, når de snakker om data. Men data er all informasjon i virksomheten, ende til ende. I Cutters begynner datasamlingen fra en kunde ser på nettsiden, via frisørens touch på ipaden for å starte en klipp, til kundens feedback på hvordan klippen var. Så lenge vi strukturerer den dataen, kan vi anvende den til å bli mye bedre. Uten data løper du i blinde!

3. Ikke vær redd for å kaste teknologi ut vinduet

Mens ny teknologi utvikles, brukes mye tid på å ivareta gammel eksisterende teknologi. Hva er ditt forhold mellom forvaltning og nyutvikling? Hvis du bruker mindre enn 80% av ressursene på nyutvikling, har du et legacy system. På tide å se om noe av det skal kastes. Tro meg, ser du tilbake på det kan du spare mye på å kaste teknologi fremfor å vedlikeholde det.

4. Jobb smidig

Med ny teknologi kan leveranser gjøres hurtig. Har du en hypotese, så test den ut ved å lage den minste løsningen du ser for deg, for så å teste den i markedet. Tiden er over for de store IT-prosjektene. Lær deg begreper som Prototyping, DevOps og Kubernetes med en gang – det er tre begreper som kan gjøre stor forskjell i hvordan du jobber og leverer til markedet.

5. Ikke begynn med teknologien

Det er lett å bli overveldet av alle teknologiske begreper og muligheter som er der ute. Selgere vil mer enn gjerne fortelle deg at DERES teknologi er det du trenger. Don’t. Ikke begynn med teknologien. Snu rundt på det: Hva ønsker du å sitte igjen med? Hva ønsker du at teknologien skal gjøre for deg? Så går du baklengs derfra for å se hvilke teknologier du trenger for å oppnå det du ønsker. Det er slik god teknologiarkitektur skapes.

Hvordan skal så din egen bedrift gå frem for å tilnærme seg de mange mulighetene som ligger i digitalisering? Her har du fem konkrete tips fra Strøm: