Coop ny eier i Digital Norway: – Vi er et økosystem av digitale løsninger

Fra venstre: Liv Dingsør, daglig leder i Digital norway, Philipp Engedal, administrerende direktør i Coop Norge SA og Tor-Arne Fosser, konserndirektør for digitalisering og teknologi i Coop Norge. (Foto: Digital Norway)

De har en av landets mest brukte apper, og har drevet med kunstig intelligens og automatisering siden 90-tallet. Når Coop går inn som eier av Digital Norway, mener de det er en del av deres samfunnsoppdrag. 

Du tenker kanskje ikke over det i det daglige. Men bak matvarene du handler i butikken, ligger enorme logistikkoperasjoner. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når marginene er små, og hver detalj må optimaliseres for å sikre at alt går som det skal. 

– Derfor har vi holdt på med automatisering, robotikk og kunstig intelligens siden slutten av 90-tallet, sier Philipp Engedal, administrerende direktør i Coop Norge SA. 

Små justeringer for hvordan man stabler paller på et lager, kan nemlig utgjøre en forskjell på mange millioner kroner. Det samme gjelder prissetting, fakturaskanning, dataoptimaliserte forsyningskjeder – og mye mer. 

– Vi leker ikke butikk. Dette er et økosystem av digitale løsninger, legger han til. 

Inn som eier i Digital Norway 

For mens store deler av norsk næringsliv og offentlig sektor stadig diskuterer hvordan man skal ta kunstig intelligens og datadrevet, digital teknologi til neste nivå, har altså Coop brukt dette i flere tiår. 

– Det er ikke fordi det er spennende, eller at vi ser en potensiell gevinst langt fremme i horisonten. Digitalisering og teknologi er en helt avgjørende del av vår forretningsstrategi. Det er nødvendig for å være konkurransedyktige, levere kvalitet – og for å gi kunder det de trenger, når de trenger det, sier Engedal. 

For å i enda større grad øke satsingen på digitalisering, og synliggjøre jobben de gjør med teknologisk innovasjon og kompetanse, går Coop inn som eier i Digital Norway. 

– Vi ønsker å være med å bidra med vår erfaring innen digitalisering av Norge. For oss som bestillere er det nemlig også viktig at «SMB-Norge» hever sin kompetanse. Det er et samfunnsoppdrag vi ønsker å være med på, sier han og legger til: 

– Vi har sett hvordan Digital Norway legger til rette for samarbeid i verdikjeder, og det treffer vår filosofi nært. Vi er opptatt av åpenhet, blant annet når det kommer til å spore varerens opphav. Å i enda større grad jobbe med utveksling av data på tvers, det er noe vi ser på som veldig interessant.

– Det andre handler rett og slett om intern kompetanse. «Hele Norge Øver» har vært et viktig initiativ, og det er avgjørende at alle våre ansatte har grunnleggende kunnskap om digital sikkerhet og beredskap. 

– Vi ønsker å være med å bidra med vår erfaring innen digitalisering av Norge, sier Engedal, om hvorfor Coop går inn som eiere i Digital Norway. (Foto: Digital Norway).

Kritisk del av mange norske lokalsamfunn

Kanskje du kjenner til slagordet «Coop – litt ditt»? Som medlem er du nemlig en av eierne i Coop. Det betyr at dagligvarekjeden er bygd opp litt annerledes enn tradisjonelle, private konsern. Coop er Norges største forbukereide selskap og består av 57 samvirkelag over hele Norge – noe som også betyr at den regionale tilstedeværelsen er unik. 

– Det er veldig mange små utkantsteder som har Coop som sin nærbutikk. Så kan du tenke deg at den gjennomsnittlige nordmann handler et sted mellom tre til fire ganger i uka. Det betyr at vi er i kontakt med veldig mange ulike kunder over hele landet, veldig ofte, sier han. 

For mange lokalsamfunn er derfor Coop-butikken en kritisk del av et lokalsamfunn. 

– Det er mange butikker som arrangerer opplæringskvelder for sine kunder. Der samles bygda for kake, brus og innføring i hvordan man for eksempel bruker Coopay og CoopKey, som gir kundene tilgang til butikken utenfor ordinær åpningstid. 

Her kan du lese mer om hvordan digitalt bemannede butikker ikke bare redder den siste butikken i bygda – men også gjør at omsetningen dobles. 

– Samarbeidet gir gevinster til over 2 millioner Coop-medlemmer 

Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, ønsker Coop velkommen med åpne armer: 

– For meg er Coop en litt skjult digital perle som vi gleder oss over å få med på laget! Jeg er skikkelig stolt og glad over å få retail inn i Digital Norway-familien med en så fremoverlent digital aktør, og at Coop nå blir en del av vår nasjonale kraftsamling som deler samme ambisjon: Å digitalisere Norge. 

Hun følger opp: 

– Coop vil berike vårt eierfellesskap med sine enorme erfaringer og kunnskap om hvordan data og digital teknologi brukes for å effektivisere og optimalisere prosesser. 

– Samtidig er dette samarbeidet noe som vil gi gevinster til over 2 millioner Coop-medlemmer og enda flere ukentlige kunder over hele landet. Mobiliseringskraften og sluttbrukertettheten som Coop kommer med, er en helt unik styrke. Deres brukere trenger å øke sin digitale kompetanse, og i vårt samspill ligger fantastiske muligheter.  

Dingsør trekker også frem Coops rolle som samfunnsaktør og leverandør av kritisk infrastruktur: 

–  Coop representerer matsikkerhet, forsyningssikkerhet – og også digital sikkerhet. Her er jeg overbevist om at det finnes et stort og viktig grunnlag for erfaringsutveksling, legger hun til.  

I gjennomsnitt handler nordmenn et sted mellom tre til fire ganger i uken. Dagligvarebutikken er rett og slett en stor del av folk flests hverdag. – Digitalisering er avgjørende for å gi kunder de trenger, når de trenger det, sier Engedal (i midten). Her sammen med Liv Dingsør (til venstre) og Tor-Arne Fosser (til høyre) (Foto: Digital Norway).

En av Norges mest brukte apper

Tor-Arne Fosser, konserndirektør for digitalisering og teknologi i Coop Norge, fremhever selskapets omfattende teknologiske satsing og innovasjon. 

Coop-appen er for eksempel en av Norges mest brukte apper, med 1,6 millioner brukere, og de jobber aktivt med å undersøke hvordan de kan integrere kunstig intelligens i flere ulike prosesser. 

– Vi har et betydelig utviklermiljø med over 230 ansatte, i tillegg til at vi samarbeider tett med flere eksterne partnere, sier han. 

– De jobber med konkrete uttak som treffer sluttbrukeren. Eksempler er vår egen betalingsløsninger i Coopay, personaliserte kundetilbud basert på individuell kjøpshistorikk og digitalt bemannede butikker. I tillegg kommer alt som foregår i bakgrunnen: I verdikjeden, på lagrene, i CRM, regnskap, logistikk og mer. Samtidig driver vi en av landets største nettbutikker for varehandel om man slår sammen våre to nettbutikker Obs og Obs BYGG. 

Selv i en organisasjon med over 24 000 ansatte og over 1200 butikker, er endringstakten høy, forteller han: 

– Av natur kommer iterasjoner fort. I butikkene kan man for eksempel se flere hundre prisendringer på en dag. Dette er også noe som gjenspeiles i det organisatoriske. Vi er rigget for å håndtere plutselige endringer i markedet, nye brukerbehov, ny teknologi – og andre uforutsigbare faktorer. 

– Vi jobber med digitalisering flere andre steder, som energistyring, bærekraft, utvikling av chatbotter, og mer, sier Tor-Arne Fosser, konserndirektør for digitalisering og teknologi i Coop Norge (til høyre) (Foto: Digital Norway).

Ser mot fremtiden

Nå rigger Coop seg også for fremtidens handel. De er ambisiøse, og planen er å sette i drift opp mot 150 digitalt bemannede butikker i løpet av de neste årene. 

– En suksessformel for oss ligger i samspillet mellom den digitale brukeropplevelsen og den fysiske butikken. Mye handler om å redusere friksjon i kjøpsøyeblikket, sier Fosser.

– Samtidig jobber vi med digitalisering flere andre steder, som energistyring, bærekraft, utvikling av chatbotter, og så videre. Her ser vi potensialet i å dele erfaringer og hente nyttig innsikt fra det brede eier- og medlemsmiljøet i Digital Norway. Det er veldig spennende tider, avslutter han.