Worldcoin – fremtiden for biometrisk identifikasjon eller tvilsom KI-praksis?

Selskapet bak Worldcoin hevder de har utviklet et revolusjonerende system for kryptovaluta og biometrisk identifikasjon, men anklages også for å selge informasjon under lyssky omstendigheter. Les mer om dette og andre spennende saker i ukens Bits & Bytes.

Biometrisk identifikasjon og kryptovaluta er begge teknologier som har hatt mye vind i seilene de siste årene – men de har ikke nødvendigvis vært å finne tett i tett i samme båt.

Prosjektet Worldcoin hevder imidlertid at de nå har kombinert dem, i det de kaller «verdens største nettverk for finans og menneskelig identitet».

Dette vil de gjøre gjennom et identifikasjonssystem de kaller «World ID», som benytter biometri – hovedsakelig skanning av øyne – til å bevise at brukerne er mennesker.

Bak prosjektet står blant annet Sam Altman, sjefen i OpenAI – selskapet som utviklet selveste ChatGPT. Dermed bør vel Worldcoin også vise seg å være like revolusjonerende?

Ikke nødvendigvis. For det første har mange innvendinger mot måten selskapet innhenter og behandler sensitive data på. Som MIT Technology Review skriver:

– Om du synes dette høres ut som et potensielt personvern-mareritt er du ikke alene.

Under etterforskning i fire land

Videre skriver nettstedet at Worldcoin langt ifra er så filantropisk og ideelt som nettsiden deres skal ha det til. Det hevdes derimot at Worldcoin samler biometriske data fra sårbare individer og selger dem for profitt.

Hittil har de samlet inn data fra over 2,2 millioner individer, uten at disse nødvendigvis vet hva de har gått med på – blant annet ved å tilby «gratis penger»:

– Våre undersøkelser viser at selskapets representanter benytter tvilsomme markedsføringsknep, og samlet inn mer personlig data enn de oppga at de gjorde. De innhentet heller ikke eksplisitt samtykke til å hente inn disse dataene, og benytter dataene urettmessig til å trene KI-modellene sine.

Nå er Worldcoin under etterforskning i minst fire land – blant annet Tyskland – først og fremst for brudd på personvernlovgivning.

Så: Er dette et et fremtidsrettet og ambisiøst prosjekt – eller en tvilsom KI-praksis? Det får vi garantert flere svar på i de kommende ukene og månedene.

Finn ut mer om dette – og andre toppsaker om KI og personvern fra uken som har gått her:

Også PayPal prøver seg på «krypto»:

Teslas autopilot på ville veier:

Det er ikke bare digitalt at teknologisjefene konkurrerer:

Kan det virkelig bli noe av den varslede «slåsskampen» mellom Elon Musk og Mark Zuckerberg? 

Jepp, du kan bli frastjålet passordet ditt via lyd:

Hjemmekontoret debatteres og problematiseres:

Nytt gjennombrudd innen superledere, eller flause?

Endelig blir Raspberry Pi tilgjengelig for massene igjen:

Og blir det snart mindre kronglete å sende tekstmeldinger mellom iPhone og Android?

Vil du lære mer om ChatGPT og generativ KI?

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hvordan bruke generativ kunstig intelligens?

I dette kurset får du noen tips til ulike typer KI- verktøy for hjelp til tekst, bilder, lyd og video og hvordan bruke slike verktøy på en smart og trygg måte.

158 Moduler0% Fullført