«Vi er ikke et normalt selskap», sier Sam Altman – mens toppsjefer sier opp
Skal OpenAI tjene penger? Er superintelligens rett rundt hjørnet? Hvorfor sluttet tre toppsjefer på dagen? Les mer om OpenAIs turbulente uke – og andre tech-nyheter – i Bits & Bytes.
Mandag: Sam Altman begynner uken med å publisere et blogginnlegg om at menneskeheten muligens bare er et par tusen dager unna superintelligens og «massiv velstand».
Onsdag: Tre toppledere forlater skuta. OpenAI skroter non-profit-modellen. «Vi er ikke et normalt selskap», skriver Altman på X.
Nok en gang har selskapet bak ChatGPT gått inn i en slags teknologisk såpeopera-modus bestående av intriger, maktkamper, penger, avsløringer og store ord.
La oss kort oppsummere hva som har skjedd den siste uken i det som på mange måter er verdens viktigste KI-selskap:
Intelligensens tidsalder
Du husker kanskje at OpenAI lanserte modellen o1, bare for et par uker siden? Systemet fikk mye oppmerksomhet for sin evne til å «resonnere», og OpenAI havnet igjen helt i forkant av KI-utviklingen.
Det var med dette momentumet som bakteppe, at Altman skrev bloggposten «The Intelligence Age» – intelligensens tidsalder.
«Det er mulig vi kommer til å superintelligens om noen få tusen dager. Det kan ta lengre tid, men jeg er sikker på at vi kommer dit», skriver han, og kaller fremskrittene innen dyplæring for de potensielt mest konsekvensrike hendelsene i menneskets historie.
Ikke aller deler Altmans optimisme, skriver Ars Tecnica, som siterer den fremstående programvareutvikleren Grady Booch reaksjon:
– Jeg er så utrolig lei av all hypen rundt KI. Den har ingen rot i virkeligheten og tjener bare til å blåse opp markedet, hisse opp offentligheten, kapre overskrifter, og distrahere fra det virkelige arbeidet som foregår innen databehandling.
Altman skriver videre at alt dette vil innebære «massiv velstand» for menneskeheten, men at det avhenger av større investeringer i energi, skipper og infrastruktur.
NB: For de ekstra interesserte har TechCrunch gjort en god gjennomgang av bloggposten, og delt den inn i det de mener er troverdige poenger, og det de mener er hype.
Tre toppledere sa opp samme dag
Et par dager senere ble det kjent at OpenAIs CTO Mira Murati, forlater selskapet etter seks og et halvt års tjeneste.
For mange kom avgangen som lyn fra klar himmel. Murati var den som frontet lanseringen av o1, og hun var også selskapets midlertidige CEO – i én dag – da Altman i fjor fikk sparken av sitt eget styre, før han like brått ble gjeninnsatt.
– Etter mye refleksjon har jeg tatt den vanskelige beslutningen om å forlate OpenAI, skrev Murati i et brev til sine kolleger.
Ifølge Vox kom dette brått på flere av hennes medarbeidere, som reagerte på avgangen med en «WTF»-emoji i Slack. Forskningssjef Barret Soph og forskningsdirektør Bob McGrew kunngjorde også sine avganger samme dag.
Ikke lenger non-profit?
Siden oppstarten har det ligget i OpenAIs struktur at de ikke skal være kommersielle, og at de skal svare til et uavhengig styre. Dette kan nå være i ferd med å endre seg.
Reuters rapporterer om at selskapet jobber med å omorganisere seg fra å være en non-profit-organisasjon til å bli en såkalt for-profit benefit corporation.
I denne omorganiseringen skal visstnok Sam Altman ha blitt tilbudt en eierskapsandel, noe han selv skal ha avvist overfor sine medarbeidere.
Dette skjer samtidig som selskapet er i forhandlinger om en ny finanseringsrunde som vil verdsette selskapet til 150 millioner dollar.
– Vi kan ta farvel med den opprinnelige versjonen av OpenAI som ønsket å være uavhengig av økonomiske forpliktelser, sier Jeffrey Wu til Vox. Han var en del av selskapet i 2018, og jobbet blant annet med modellen GPT-3.
Her kan du lese mer om ukens tech-nyheter:
Nyheter om kunstig intelligens
- Kun en person er igjen på dette ikoniske bildet av OpenAIs lederteam (Fortune)
- Dette er Metas nye AR-briller (CNBC)
- OpenAI o1: Imponerende, men ikke banebrytende (Digi)
- – KI vil ta over 80 prosent av arbeidet i 80 prosent av alle jobber, sier milliardær (Fortune)
- KI-verktøy som kan gjøre 81 års detektivarbeid på 30 timer testes av politiet (Sky)
- Duolingo lanserer KI-drevne spillelementer etter nedbemanninger (Pocket Gamer)
- Fansen er ikke fornøyde med at James Cameron går inn i styret til KI-selskap (Rolling Stone)
- Det pågår en deepfake-krise i Sør-Korea (The Conversation)
- Hacker plantet falske minner i ChatGPT for å stjele brukerdata (Ars Technica)
- Hollywood går til krig mot Californias nye KI-lov (The Verge)
- Har generativ KI skyld i den tidligere chip-giganten Intel sitt fall? (Zdnet)
- KI kan generere dødelige oppskrifter. Matbloggere er ikke fornøyde (NPR)
- Amerikanske myndigheter skal ta tak i misvisende påstander om KI (Marketing Brew)
Cyber-sikkerhet og svindel
- Advarer om ufrivillig svindelrekruttering: – Urovekkende (VG)
- Irene ble lurt av «sønnen» sin: – Nesten umulig å ikke la seg lure (NRK)
- Russisk sikkerhetsselskap sletter egen programvare fra kunders maskiner uten forvarsel – og erstatter det med UltraAV (Bleeping Computer)
- Økokrim-rapport: Digital svindel koster nordiske land ni milliarder (DN)
VR-nytt fra Meta, 2G-nettet forsvinner og annet nytt
- Meta lanserer nytt og billigere VR-hodesett (Tek.no)
- Xplora vil kjøpe mobilprodusenten Doro for 863 millioner (E24)
- Flere hundre tusen bilister mister nødsystem når 2G-nettet forsvinner neste år (Tek.no)
- NTNUs superdatamaskin skal varme opp campus (Digi)
- Ansatte i Sonos forteller hvorfor app-oppdateringen gikk så fryktelig galt (Ars Technica)