USA har spionert på Norge – men det er ikke derfor cybersikkerhets-sjefen må gå

F-35-flyene er sentrale i denne ukens spionavsløringer. Foto: Richard R. Schünemann / Unsplash.com

Denne ukens teknologi-nyheter – oppsummert.

Amerikansk etterretning tatt i å spionere på allierte – også Norge

Danskene vil nok tenke seg om to ganger før de samarbeider med det amerikanske etteretningsbyrået NSA igjen. 

Som del av samarbeidet deres med den danske etterretningstjenesten, FE, skal NSA ha fått tilgang til å tappe danske internettkabler. Dette skal de i hemmelighet ha utnyttet til å spionere på Danmark og flere av deres allierte – inklusive Norge. Det meldte DR sist helg. NRK beta har fulgt opp saken her hjemme. 

Blant annet flere departementer, samt teknologivirksomheten Terma, som leverer utstyr og løsninger til forsvarsindustrien, skal være rammet av spionasjen. Blant annet skal NSA ha prøvd å få innsyn i prosessen som ledet opp til innkjøpet av amerikanske F-35-jagerfly. 

… men det er ikke derfor USAs cybersikkerhetssjef nå er sparket

Sjefen for USAs sikkerhetsbyrå for data og infrastruktur (CISA), Christopher Kerbs, har fått sparken. Det ble offentliggjort tidligere denne uken av president Donald Trump – via Twitter, naturligvis. NRK og Aftenposten er blant de norske mediene som omtaler saken.  

Kerbs var ansvarlig for sikkerheten ved det amerikanske presidentvalget. Ifølge Kerbs og CISA er det ingenting som tyder på at valget er påvirket på noe vis, eller gjenstand for juks – stikk i strid med Donald Trumps påstander om at valget var rigget i Joe Bidens favør. Kerbs går så langt som å kalle valget det sikreste i amerikansk historie – et standpunkt som altså har kostet ham jobben. 

Flere viktige og spennende saker om cybersikkerhet:

Introkurs

Cybersikkerhet

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Dette kurset passer for deg som trenger en innføring i grunnleggende cybersikkerhet.

254 Moduler0% Fullført

Spacemaker kjøpt opp for 2,2 milliarder kroner

Det norske selskapet Spacemaker lager programvare for eiendomsutviklere, byplanleggere og arkitekter. Programvaren bruker kunstig intelligens for å hjelpe disse med å planlegge og utvikle eiendommer, tomter og byrom på en bedre måte. 

Denne uken ble det kjent at Spacemaker blir kjøpt opp av det amerikanske programvareselskapet Autodesk. Prislappen? 2,2 milliarder kroner (240 millioner dollar). Det skriver blant andre NTB, Bygg.no og TechCrunch

Apropos: Et annet vellykket, norsk teknologiselskap som ønsker å hente inn en tilsvarende sum, er IT-selskapet Meltwater. De skal nå på børs, og vil hente 2,3 milliarder, skriver E24

Siste nytt om hvordan det står til med oss og verden:

Apple vil halvere andelen de tar fra små utviklere

Når du bruker penger på eller i apper fra AppStore, tar Apple 30 prosent av beløpet. Fra nyttår, vil de imidlertid gjøre det lettere for små utviklere å tjene penger på plattformen. For mindre utviklere, med netto omsetning på under en million dollar, vil de halvere andelen sin til 15 prosent, skriver CNBC

For øvrig melder Apple Insider at en brettbar iPhone kan være på vei. 

Google Maps får korona-funksjoner

En annen app-nyhet kommer fra Google, som jobber med nye funksjoner i Google Maps som skal gjøre det enklere å leve med koronapandemien. Ifølge The Verge skal appen få funksjoner som at du kan se hvor mye smitte det er i bestemte områder, og hvor fullt det er på offentlig transport. Andre funksjoner som er på vei, er at du skal kunne spore take away-bestillinger, og få enklere tilgang til å styre musikk og andre funksjoner med Google-assistenten når du kjører bil. 

Fire nyheter om spill og strømming:

Det siste om forskning og ny teknologi: