Hvor farlig er egentlig TikTok – for personvernet og demokratiet?

Denne uken måtte TikToks administrerende direktør til pers i den amerikanske kongressen. Granskningen av det som er blitt kalt «det ultimate propaganda-våpenet» er i gang. Her er ukens viktigste tech-nyheter.

Hei, TikTok – det har vært litt av en uke, eller? 

Sist vi skrev om den populære, men akk så kontroversielle appen, var det med tittelen «TikTok: Det ultimate propaganda-våpenet?». Den gang var det The Washington Post som stilte spørsmål ved Biden-administrasjonens sikkerhetsgjennomgang av TikTok og andre utenlandseide apper. 

Stormen rundt appen (som eies av kinesiske ByteDance) har ikke akkurat stilnet siden den gang. 

Også her hjemme har justisminister Emilie Enger Mehl måtte tåle mye kritikk for sin TikTok-bruk. Statsministeren har nå bestemt, etter en fersk vurdering av Nasjonal sikkerhetsmyndighet, at ingen statsråder, statssekretærer eller politiske rådgivere skal ha TikTok eller Telegram på sine tjenestetelefoner eller nettbrett (meldingsappen Telegram har russiske utviklere, og mangler ifølge NSM ende-til-ende-kryptering). Også Stortinget, Telenor og flere kommuner ber ansatte slette TikTok, melder NRK.

I tillegg, som VG skriver, fryktes det at det planlagte TikTok-datasenteret i Hamar kan hemme norsk våpenproduksjon i Innlandet.

Denne uken har amerikanske lovgivere for alvor satt TikTok under lupen. Selskapets administrerende direktør, Shou Zi Chew, ble torsdag grillet av kongressen i hele fem timer. I forkant av høringen var han tydelig på at selskapet ikke har delt brukerdata med kinesiske myndigheter og kommer heller aldri til å gjøre det, ifølge TechCrunch.

Hvordan gikk det så for TikTok-sjefen? Vel, ikke så bra, skal vi tro rapportene. Ifølge DN kan seansen best beskrives som et «katastrofeøyeblikk», der det gikk noen kuler varmt:

– Du har klart å forene republikanere og demokrater, om kun for en dag, fordi vi faktisk har alvorlige bekymringer rundt Tiktok, sa kongressrepresentant August Pfluger.

– Jeg frykter at Tiktok vil vokse og bli et mye større problem, en form for kreft om du vil. Jeg er dypt bekymret for at kan være for sent å stoppe spredningen av denne kreften, sa den republikanske kongressrepresentanten Neal Dunn til den stadig mer frustrerte (og tilsynelatende ukomfortable) TikTok-sjefen … som forøvrig kunne avsløre at hans egne barn ikke hadde tilgang på TikTok.

Mer enn bare datafrykt

Det er imidlertid mer enn bare potensiell overlevering av data som skaper utfordringer: Selskapet hevder å ikke gi fra seg data, men det er likevel en frykt for at kinesiske spioner kan ta seg inn gjennom bakveier, ifølge Politico. Datasentre slik som Hamar-anlegget, vil ifølge TikTok selv bidra til å forhindre spionasje ved at brukerdata lagres utenfor Kina.

Også myndighetene i Kina avviser at de ber om å få tilgang til data som kinesiske selskaper samler inn i andre land.

Samtidig er det også viktig å huske på at mange ser på TikToks databehandling som problematisk – uavhengig av om de deler data med kinesiske styresmakter eller ei.

– Selskapet blir undersøkt i Irland, Storbritannia og Canada angående håndteringen av mindreårige brukeres data. Aktivister i Nederland, Italia og Frankrike har også undersøkt deres personvernpraksis rundt personlig tilpasset annonsering og for ikke å begrense barns tilgang til plattformen, skriver Politico.

Til slutt trekker nettstedet frem det de omtaler som den kanskje mest alvorlige beskyldningen: nemlig at TikTok er en del av «psykologiske operasjoner» mot vesten. Her er tanken at den populære appens funksjon er å spre desinformasjon og innhold i unge vestlige sinn som skal så splittelse og apati.

TikTok-frykten vil neppe avta, uavhengig av utfallet i den amerikanske kongressen – og spørsmålet om appen faktisk er et propaganda-våpen vil stå på agendaen i lang tid fremover.

Kan KI være etisk og ansvarlig? Ja, ifølge Adobe:

OpenAI: GPTs påvirkning vil spenne over alle lønnsnivåer

«Drittslenging» mellom Bard og Bing:

Flere store, filosofiske betraktninger om KI:

OpenAI ser også mot Norge:

Svindelanrop i stadig fremvekst:

Sikkerhetstjenesten risikerer dagbøter:

En fremtid uten Google Analytics – eller?

Ikke plugg inn fremmede USB-pinner!

Netflix satser på skygaming-nettverk:

Har Musk gitt opp selvkjørende Tesla-er?

Twitter-kaoset åpner for nye aktører:

Problemene hoper seg opp for Easee:

Bedre og billigere maskiner?

Gigantbot for å ha «lurt» Fortnite-spillere:

Gordon Moore (1929–2023):

Litt true crime på tampen – slik ble «Somerton Man» identifisert:

Lyst til å lære noe nytt?

Introkurs

Få bedre fokus og konsentrasjon

En praktisk guide til bedre konsentrasjon og fokus i arbeidsdagen.

155 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hvordan lykkes med læring på arbeidsplassen

Samfunnet og arbeidslivet er i endring. Derfor er kontinuerlig læring for alle ansatte viktig for å være tilpasningsdyktige. Her er kunnskap og gode råd for å jobbe og engasjere internt for å få suksess med kompetanseheving.

30 4 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført