TikTok: Det ultimate propaganda-våpenet?

Biden-administrasjonen bruker (for lang?) tid på den varslede sikkerhetsgjennomgangen av utenlandseide apper. Dette og flere tech-nyheter i ukas Bits & bytes!

– Om TikTok virkelig er det ultimate propagandavåpenet, har Washington sjelden behandlet det som det, skriver Washington Post.

Avisa minner oss denne uken om at det ikke er mer enn to år siden daværende president Trump varslet et forbud mot appen – noe som effektivt kunne stukket kjepper i hjulene for veksten til det som i dag er verdens mest populære app.

Det skjedde som kjent ikke, og i dag brukes appen av nær sagt alle … også i politiske kretser. Og det er ikke helt uproblematisk, påpeker Washington Post.

Biden-administrasjonen initierte i fjor en sikkerhetsgjennomgang av utenlandseide apper, men lite skal ha skjedd i praksis. De kinesiske og amerikanske partene skal ha blitt blitt enige om noen innledende vilkår – først og fremst tilsyn fra amerikanske spesialister og nye datasikkerhetsregler – men ennå er ikke sikkerhetsavtalen i nærheten av å være ferdigstilt, ifølge avisens kilder.

I mellomtiden er det mange spørsmål knyttet til bruk av appen – og måten den (og eierne) behandler brukernes data på.

Blant annet melder Forbes at TikToks morselskap ByteDance skal ha planlagt å bruke appen for å overvåke posisjoneringen til spesifikke amerikanske borgere – og da med et annet formål enn å servere relevante annonser.

Og skal vi tro Vox-reportasjen med tittelen «TikTok vil ikke slutte å servere meg skrekk og død», er kanskje ikke tjenestens algoritme det aller beste for sarte sjeler?

Også her hjemme skaper TikTok debatt – og begeistring:

Elon Musk + Twitter = sant (til slutt):

Men alt er åpenbart ikke bra i sosiale medier-land:

… spesielt ikke i metaverset:

Maskiner kan når de vil:

… men de kan også gjøre ting vi ikke vil?

Noen ganske kan det også bli skikkelig skummelt, på ekte:

Vi nærmer oss slutten på sikkerhetsmåneden, men ingen grunn til å senke guarden:

… og noen skulle gjemt seg enda litt bedre? 

Kompetanse henger ikke på trær:

Apple faller ikke langt fra stammen:

Det går fort, ass!

Et par saker fra gaming-verden:

Og litt ymse, sånn helt på tampen:

Bli litt smartere – ta et kurs!

Kurs

Lær noe nytt om bærekraft, kunstig intelligens, cybersikkerhet, digitale verktøy og mye mer.