Slutten på Instagram og WhatsApp som vi kjenner dem?

Foto: Daderot, Public domain, via Wikimedia Commons.

Amerikanske myndigheter går etter Facebook, PST fastslår at russiske hackere stod bak Stortinget-angrepet – og resten av ukas viktigste teknologinyheter.

Starten på slutten på Facebooks sosiale medier-monopol?

Politikere, aktivister og menigmann har lenge murret over at «noe må gjøres med Facebook». Vel, nå går amerikanske myndigheter til verks, og denger løs på Facebook med rettferdighetens mektige klubbe.

Facebook har nemlig blitt stevnet for det føderale rettsvesenet for brudd på såkalte «antitrust-laws». Dette er et sett med lover som eksiterer for å hindre selskaper å skaffe seg urettferdige konkurransefortrinn ved monopolisering eller bakromssamarbeid. Det amerikanske konkurransetilsynet mener Facebook med sine oppkjøp av blant WhatsApp og Instagram har et de facto monopol på sosiale medier.

En vesentlig del av søksmålet fokuserer på hvordan Facebook har utnyttet sin markedsposisjon til å tvinge brukere til å akseptere stadig større inngrep i personvernet. (Da Facebook ble lansert skrev de følgende i sin brukererklæring: «We do not and will not use cookies to collect private information from any user». Tidene har, mildt sagt, forandret seg).

Hvis søksmålet vinner fram, må altså Facebook i ytterste konsekvens gi fra seg WhatsApp og Instagram. Og muligens bli litt mindre grådige når det kommer til persondata. Kanskje. Ingen vet helt, egentlig.

Facebook har den siste tiden jobbet for å knytte de ulike plattformene sine tettere sammen, bak kulissene. Ved et eventuelt salg av WhatsApp og Instragram, vil dette trolig måtte reverseres – og disse appene vil kunne gå sine egne veier.

PST: Russiske hackere sto bak Stortinget-angrepet

Foto: Daderot, Public domain, via Wikimedia Commons.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fullført etterforskningen av det oppsiktsvekkende datainnbruddet mot Stortinget i høst. Konklusjon: Cyberaktører tilknyttet russisk etterretning sto bak.

I en pressemelding skriver PST at hackerne lyktes med å hente ut sensitivt innhold fra «en del» av de berørte brukerkontoene. De forsøkte også å bevege seg videre inn i Stortingets datasystemer, men skal ikke ha lyktes med dette. 

Men innbruddet kunne vært unngått, mener sikkerhetstjenesten. Hackerne, som er kjent under navnene APT28 og Fancy Bear, brukte nemlig en metode som kalles bruteforcing. Det innebærer, kort forklart, å prøve et hav av passordkombinasjoner helt til hackerne blir nektet flere forsøk – eller treffer blink. Vanlige sikkerhetsmekanismer som totrinnsverifisering og sikrere passord.

Og når vi først er inne på cybersikkerhet – her er to saker det er verdt å lese fra uken som gikk:

Lær mer om cybersikkerhet:

Introkurs

Cybersikkerhet

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Dette kurset passer for deg som trenger en innføring i grunnleggende cybersikkerhet.

254 Moduler0% Fullført

Skatteetaten risikerer bøter – skattemeldingen er ikke mulig å bruke for blinde og svaksynte

Skatteetaten har de siste årene kraftig forenklet hvordan norske arbeidstakere hver vår kan levere skattemeldingen. Men ikke for alle, skriver VG: For blinde og svaksynte er det bortimot umulig, ettersom de ikke se skattemeldingen. 

Ifølge en rapport fra Tilsynet for universell utforming av IKT, som er underlagt Digitaliseringsdirektoratet, står skattemeldingen til stryk på fem av 19 lovpålagte krav til universell utforming. Blant annet har ikke brukeren mulighet til å få lest opp tekst som forteller hva som skal fylles inn i et felt, eller hva man har fylt inn feil.

Skatteetaten må nå rette opp innen 1. mars 2021 – hvis ikke vanker det bøter. Også NAV har fått lignende påpakning, og fra og med 2021 vil kravene til universell utforming av nettsider gjelde både nye og eksisterende nettløsninger som retter seg mot allmennheten.

Usikker på hva dette har å si for nettsidene til din virksomhet? Du kan lese mer hos Digitaliseringsdirektoratet.

Om «fake news» i 2020 … og i tiden fremover:

Og når vi først er inne på Google …

Konkurrenten er derimot ikke helt ferdig for året:

Den holdt stand i 70 år – nå forsvinner Ikea-katalogen

Ja, du leste rett. Den ikoniske produktkatalogen har faktisk blitt gitt ut årlig siden 1951! Til neste år er det altså slutt, og møbelkjeden setter punktum med en bok som vil fungere som en hyllest til katalogen.

Bak beslutningen ligger blant annet digital omstilling og endringer i medieforbruk og kundeadferd, skriver Dinside.no – du vil med andre ord fortsatt få se godt iscenesatte bomiljøer fra IKEA, nå bare i digitale kanaler.

Tre oppsiktsvekkende – og potensielt skremmende – AI-nyheter fra uka som gikk:

Introkurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

254 Moduler0% Fullført

Vi runder av med en nyhet som «bare» kunne kommet i 2020:

Er du her fortsatt? OK – her er litt godt og blandet: