Slik vil Elon Musk koble seg til hjernen din
Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.
Neuralink demonstrert for første gang
Amerikanske tech-aksjer har de siste månedene opplevd et enormt prishopp, noe som har ført til at Elon Musk nå er verdens fjerde rikeste person. Hittil har serieentreprenøren vært mest kjent for (og tjent pengene sine på) Tesla, SpaceX, PayPal og SolarCity – men fremover kan det godt tenkes at ettermælet hans også vil romme en «kur» mot blindhet, lammelser, hukommelsestap, Parkinson, insomnia … for å nevne noe.
Natt til lørdag viste nemlig Musk og hans team i Neuralink for første gang frem det han selv omtaler som «en Fitbit i skallen din» – nemlig en dings som kan kobles direkte til hjernen, og dermed åpne for digital kommunikasjon til og fra denne.
Under demonstrasjonen fikk vi møte tre griser, blant annet Gertrude. Hun hadde fått implantert en trådløs Neuralink-chip på størrelse med en mynt for et par måneder siden, en prosess som ifølge Musk tar «et par timer» – men som han i fremtiden mener kan utføres av en robot på en time, bare med lokalbedøvelse. Vi fikk se hvordan det deretter var mulig å kommunisere direkte med chipen (og hvordan den kunne forutse kommende handlinger), noe som altså åpner opp for en lang rekke muligheter.
Musk fortalte blant annet at det ville kunne være mulig å «lagre minner» – han utelukket heller ikke at disse kunne overføres til en annen kropp … eller en robot? Det ville også kunne være mulig å for eksempel sette én chip i hjernen og én nederst i ryggraden hos en lam person – for deretter å gi dem muligheten til å gå igjen, ved at «den ødelagte kablingen» erstattes av en trådløs link.
Musk har tidligere fortalt at han ønsker å gjøre Neuralink-forsøk med mennesker mot slutten av 2020 – men det er nok enda lenger til du og jeg kan teste ut teknologien.
Som Chad Bouton ved Feinstein Institutes for Medical Research sier til CNBC, er det nemlig en rekke bekymringer knyttet til slike implantater, blant annet infeksjoner – for ikke å snakke om etikken i det hele. Han håper at Musk & co. vil fokusere på pasienter med størst behov for teknologien, og tror ikke Neuralink vil gå «mainstream» på minst et tiår.
– Det vil være en rekke etiske og sikkerhetsmessige utfordringer som må løses, og i en lang tid er det høyst trolig at du vil måtte ha et reelt medisinsk behov for å få tilgang på denne teknologien, sier Bouton.
Men hva skjer etter det, når teknologien etterhvert kanskje går «mainstream» … og for eksempel kobles opp mot kunstig intelligens? Siste ord er garantert ikke sagt om fordelene – og de potensielle fallgruvene – med Neuralink-teknologien.
Vil du lære mer om kunstig intelligens?
Mikrokurs
Hva er kunstig intelligens?
Mikrokurset som lærer deg det viktigste om kunstig intelligens på 10 minutter.
Hold deg oppdatert!
Følg DigitalNorway på Facebook, Twitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!
Står Musk i veien for stjernehimmelen?
En annen av Elon Musks bedrifter, Starlink, er under hardt press fra hundrevis av astronomer. De frykter at de 30.000 satellittene som er ment å gi høyhastighetsinternett overalt i verden, er oppskriften på en katastrofe. Ifølge en rapport de har utarbeidet, varsles det om hvordan satellitt-nettverket vil kunne endre forutsetningene for optiske og infrarøde observasjoner fra bakken.
Allerede forrige uke fikk vi se hvordan det kan gå galt, da bildene av kometen Neowise – som passerer jorden en gang hver 6800. år – var preget av støy fra Starlink-satellittene.
Andre spennende tech-nyheter fra uken som gikk:
- Microsoft har fjernet nynorsk fra Outlook-appen, og det vil ikke kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) ha noe av – de kaller derfor softwaregiganten inn på teppet.
- Apropos Microsoft: Windows 95 fylte 25 år denne uken (om du trengte nok en påminner om hvor fort tiden går). En fin anledning til et gjenhør med den Brian Eno-komponerte oppstartslyden … sakket ned 40 ganger?
- Kan alle stimuleringstiltakene i kjølvannet av Covid-19-pandemien faktisk føre til at vi «går glipp av den virkelig store muligheten til grønn og digital omstilling»?
- Spotify planlegger å lansere egne «virtuelle eventer», der artister lettere kan selge billetter til streamede konserter.
- Tre nordmenn er blant de som denne uken ble arrestert i en storstilt opprulling av et internasjonalt nettverk for piratkopiering. Men bakmannen – også en nordmann – er fortsatt på frifot.
- Samtidig ble en gjeng svindlere som målrettet seg mot eldre ofre – såkalte «Olga-svindlere» – tatt på fersken av politiet.
- Barnebarnet til den berømte utforskeren og oceanografen Jacques Cousteau planlegger å bygge en internasjonal romstasjon … bare under havet.
- Forholdene for fri meningsutveksling er ikke på topp i Hviterussland om dagen, og bedre ble det ikke da myndighetene «slo av» internett i et forsøk på å stilne befolkningen … uten hell, da folk fant nye veier for å spre viktig informasjon.
- Amazon har avduket sin «Halo» – et treningsarmbånd med en medfølgende app, som kan 3D-scanne kroppsfettet ditt og analysere stemmen din for å høre hvordan du egentlig har det.
- … og i Japan har en flyvende bil lykkes i å ta av – med en passasjer ombord.