Slik vil Bidens seier påvirke internett, tech-bransjen og sosiale medier

Foto: Unsplash

Angrepet på den amerikanske kongressen kan føre til store endringer innen sosiale medier. Men vil den nye presidenten prioritere offentligheten over tech-næringslivet? Les videre for mer om dette – og resten av ukas viktigste teknologinyheter.

Denne ukens hendelser i Washington D.C. har ført til intens debatt om sosiale mediers rolle i invasjonen av den amerikanske kongressen. Flere plattformer har bannlyst USAs president, i kjølvannet av intens jobbing med å fjerne villedende informasjon. Samtidig dukker det opp spørsmål om hva som skjer med mobbens livestreamer – som er å regne som historiske dokumenter. Debatten rundt dette kan bli definerende for brukerinnhold på fremtidens SoMe-plattformer. 

Men med Joe Biden som påtroppende president (dog uten @POTUS’ nærmere 40 millioner følgere), og med demokratisk flertall i senatet, er det samtidig blitt debattert hvorvidt det nå er noen unnskyldning for å ikke reversere Trumps nettnøytralitets-lovgivning, som har vært i en slags politisk skvis siden 2017. Lovgivningen gjorde det mulig for nettilbydere å strupe netthastigheten til forbrukere, til fordel for større strømmeplattformer som Netflix. Noe de gjorde relativt kjapt

Biden har også tidligere uttalt at han ønsker å reversere lovgivningen som tilsier at plattformer som Facebook ikke er ansvarlige for innholdet som brukerne publiserer. Det er imidlertid usikkert om han har støtte fra det demokratiske partiet i denne saken. Et sannsynlig resultat er at en modifisert lovtekst erstatter den eksisterende, men dette vil nok bli sett i nytt lys i kjølvannet av angrepet på den amerikanske kongressen. 

Den demokratiske seieren i valget om senatorer fra Georgia kan i tillegg føre til en rekke nye lovgivninger og retningslinjer som kan definere USAs tech-fremtid. Blant annet kan det bli satt større fokus på å styrke den digitale infrastrukturen i rurale strøk.

Her er «GPT-3 for bilder» – og nå skal kunstig intelligens lære sunn fornuft 

Du har kanskje fått med deg GPT-3? Det er et kunstig intelligent program – nærmere bestemt en språkmodell som automatisk genererer tekst basert på enkle kommandoer (for eksempel «skriv en historie om en sjørøver som finner gull»), lansert av San Francisco-baserte OpenAI i fjor sommer. Med enkelte kuriøse resultater. Det er like fullt flere som er begeistrede for GPT-3s potensial.

OpenAI sitt seneste påfunn har fått navnet DALL-E (en sammenslåing av Dali og Wall-E), og beskrives som et «GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer) for bilder».

DALL-E gjør det mulig å skape bilder, illustrasjoner og figurer fra tekst, og fungerer enn så lenge kun nokså bra, men til gjengjeld fungerer det … nettopp … nokså bra. 

Med DALL-E er det for tiden mulig å prøve enkelte forhåndsbestemte kommandoer («et tverrsnitt av et tre/et jordbær/jorden») som genererer bilder og grafikk med varierende grad av suksess. DALL-E baserer seg på et heftig tekst-bilde datasett, og bruker nevrale nettverk for å lære seg mest mulig nøyaktig representasjon av en gitt kommando.

Som for eksempel et «gatebilde fra Norge»:

Eller en emoji av en hybrid mellom en tiger og en manet:

Skaperne av DALL-E  mener at denne type AI-modeller «har potensiale for betydelig innvirkning på samfunnet».

En relatert utvikling som så definitivt kan sette sitt preg på samfunnet, handler om nettopp kombinasjonen av dataprogrammers språklige og visuelle evner. MIT Technology Review skriver denne uken om at forskere fra University of North Carolina, Chapel Hill, vil lære «sunn fornuft» til språkmodeller GPT-3, gjennom å knytte sammen tekst og bilder.

GPT-3 analyserer massevis av eksisterende tekster for å skape nye tekster som ser ut som de kan ha blitt skrevet av et menneske. Men den kunstige intelligensen forstår ikke hva dette betyr – den bare etteraper det samme språket, de samme formuleringene og historiestrukturene som vi bruker. 

Hvis det samme programmet kunne «se», og koble sammen språket og det det viser til i virkeligheten, kan det føre til et gjennombrudd i kunstig intelligens som har praktisk nytte for oss mennesker. For eksempel ved at roboter kan se verden rundt seg og kommunisere det de ser gjennom språk. 

Flere interessante saker om kunstig intelligens:

Introkurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

254 Moduler0% Fullført

Teknologiåret 2021

Det har blitt 2021 og vi starter med en håndfull gode og morsomme oppsummeringssaker:

Vi har også selv oppsummert 2020 – og sett inn i spåkula for året som kommer. Det kan du lese mer om her:

Om tech, folk og etikk verden over:

Desinformasjonskrigen fortsetter:

Litt forbrukerteknologi:

Til slutt, ymse saker du bør lese fra denne uken: