Slik lager de biff av CO2 – og resten av ukas tech-nyheter

Her er ukas Bits & Bytes!

«Denne startupen prøver å lage saftig biff ut av løse luften». Det er den iøynefallende tittelen Wired bruker denne uken om det amerikanske oppstartsselskapet Air Protein. 

I tilfelle du nå tenker at dette er det dummeste du har hørt, la oss spesifisere: Det selskapet faktisk gjør, er å dyrke mikrober i gjæringstanker ved hjelp av karbondioksid, oksygen, mineraler, vann og nitrogen. 

På denne måten kan de produsere et mel som er rikt på proteiner, med lignende aminosyrer i kjøtt. Dette melet kan så foredles videre til å gjenskape ulike kjøttprodukter. 

– Det er blitt en kjempeindustri å utvikle teknologier hvor du gjenskaper kjente ting på helt andre måter. Det kan gjøres med alt mulig, enten det er diamanter, whisky eller kjøtt, sier Arne Krokan, som er sosiolog og professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU.

I et intervju denne uken forteller han til DigitalNorway hvordan hele bransjer og næringer kan snus på hodet de neste årene, hvis vi ikke tar denne typen disruptiv innovasjon på alvor. 

Nettopp matproduksjon er et av de fremste eksemplene på det. 

– Matproduksjon er en av de store verstingene når gjelder både klima, forurensning og arealbruk. Forskere har regnet ut at 95 prosent av vannmangelen i verden skyldes landbruket, og det står for en vesentlig andel av CO2-utslippene, sier Krokan.

Air Protein mener de vil bruke 1,5 millioner ganger mindre land og 15.000 ganger redusert vannforbruket sammenlignet med storfekjøtt. I tillegg vil de aktivt fjerne CO2 ved å bruke det i produksjonen. 

– Det finnes både kunstig dyrket kjøtt, genmodifisert kjøtt, plantebaserte kjøttsubstitutter og andre produkter som er klare til å utfordre de tradisjonelle kjøttprodusentene. Men det som virker rarest på folk er at en altså kan lage mat av CO2, vann og strøm. Det er også flere andre som jobber med dette, for eksempel også et finsk selskap som heter Solar Foods, sier han.

Lignende gjennombrudd skjer også på andre områder, som energi og transport. Krokan mener mange av de investeringene og satsingene som gjøres i Norge nå derfor vil være helt meningsløse om noen år, og at det er på tide å ta dette på alvor.

– Forskere mener at halvparten av alt kjøtt som blir konsumert i 2030, vil være kunstig dyrket, og at den kjøttproduserende delen av amerikansk landbruk vil gå konkurs, sier han.

Her er noen flere ferske nyheter om kunstig dyrket kjøtt i full fart på vei ut på markedet:

… og kanskje blir vi snart servert av kunstige servitører også?

For å lære mer om dette, les vårt intervju med Arne Krokan – og meld deg på gratis webinar 4. mars om bærekraft og konkurransekraft.

Her er enda litt mer om bærekraft (og øl!)

Det skrives mye om personvern og sporing:

… og litt (relatert) om ordspill fenomenet Wordle:

Joda, de holder fortsatt på i Meta (og Big Tech ellers)

Noen saker knyttet til kunstig intelligens 

Mikrokurs

Hva er kunstig intelligens?

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om kunstig intelligens på 10 minutter.

106 Moduler0% Fullført

Introkurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

254 Moduler0% Fullført

En digital (og fysisk) verden i ubalanse

Om kommunikasjon (og hvor kronglete det kan være):

Litt om tech i hverdagen – på godt og vondt

Vil du lære noe nytt? Ta en titt på vår digitale kurskatalog!

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.