Slik jobber du effektivt hjemmefra – fri fra digitale distraksjoner (og kjøleskapet)
Hjemmekontor kan på mange måter være en velsignelse hvis du gjør det rett, mener Agnes Ravatn. Forfatteren bak «Operasjon sjølvdisiplin» deler sine beste tips til hvordan du motstår fristelser og faktisk jobber istedenfor å sløve.
I et forsøk på å begrense spredningen av koronaviruset er mange tusen ansatte henvist til hjemmekontor på ubestemt tid.
Plutselig skal arbeidsoppgavene utføres fra provisoriske pulter, i et miljø hvor vi er vant til å gjøre andre ting. Det byr på både utfordringer og muligheter, mener Agnes Ravatn.
– Fordelen er fraværet av forstyrrende kollegaer og møter som trekker ut. Ulempen er at det kan være utfordrende å skulle være sin egen sjef. På kontoret er du til en viss grad overvåka. Hvis du sitter og kaster bort all tiden din, vil sjefen og kollegaene dine lett få det med seg, så det å jobbe sammen med andre gjør deg mer disiplinert. Kort sagt vil fristelsene være større, mens avbrytelsene er færre når du sitter hjemme, sier Ravatn.
– Hjemmekontor kan på mange måter være en velsignelse hvis du gjør det rett. Da kan du klare å jobbe så effektivt at du kan tillate deg å ta fri de siste timene av dagen med god samvittighet.
Tren deg til bedre selvdisiplin
En studie gjennomført av rådgivningsselskapet Company Pulse viser at hjemmekontor er effektivt, og at de som jobber hjemmefra ofte er mer ajour med arbeidsoppgavene sine. Det pekes imidlertid på én viktig faktor: Et kjennetegn for dem som jobber effektivt hjemmefra er at de har selvdisiplin.
– Selvdisiplin er en viktig faktor for å lykkes, istemmer Ravatn.
Er du derimot lav på selvdisiplin og impulskontroll, er det mer utfordrende. Men ifølge Agnes Ravatn er det allikevel fullt mulig å jobbe bra hjemme – men det kan kreve litt øvelse.
Forfatteren var selv det hun beskriver som «en kronisk utsettende internettslave» helt til hun bestemte seg for å ta grep. I boka «Operasjon sjølvdisiplin» serverer hun en praktisk og vitenskapelig guide til hvordan du kan overvinne distraksjoner, slutte å prokrastinere og gjenvinne impulskontrollen.
– Hjernen er veldig fleksibel og kan formes. Det handler om å tilegne seg gode rutiner og vaner og klare å skjerme seg best mulig fra fristelser og distraksjoner, forklarer hun.
Digitale distraksjoner og fristelser fra kjøleskapet
Ravatn mener det i hovedsak er to utfordringer vi støter på når vi jobber hjemmefra. Den første er digitale distraksjoner. Det tikker inn en mail i innboksen, plinger i telefonen av en melding – og rett som det er får vi lyst til å sjekke nettaviser og sosiale medier.
Den andre er at du befinner deg nærme kjøleskapet ditt.
– Det er faktisk en reell utfordring, påpeker forfatteren.
– Når vi sitter og jobber med noe som er litt vanskelig eller kjedelig, tappes hjernen for glukose. Da oppstår det en mental sultfølelse og et søthunger, selv om du kanskje spiste for en halvtime siden. Dette er greit å vite om, slik at du ikke blir lurt til å tro at du er sulten, men isteden kan ha noe sunn snacks tilgjengelig. Får du i deg noen eplebiter eller en gulrot, fyller du på med glukose til hjernen og kan jobbe videre.
Det er gjerne også når du står litt fast i arbeidet at fristelsen til å sjekke telefonen og internett melder seg. Tanken på å forlate oppgaven for å sjekke Facebook vil utløse et lite dopaminkick, som gjør at trangen nesten blir umulig å stagge.
– Skru av pushvarsler!
Derfor er det mest effektive du kan gjøre å skrelle vekk så mange fristelser og distraksjoner som mulig.
– Skru av pushvarsler, steng av internett i en tidsbestemt periode og legg telefonen din i et annet rom. Ordtaket «ute av syne, ute av sinn» stemmer faktisk. For selv om vi kjenner en trang til å sjekke telefonen, er vi samtidig så late at vi ikke gidder å reise oss og gå og hente den.
De digitale distraksjoner blir gjerne enda hyppigere når vi har hjemmekontor, ettersom kommunikasjonen da ofte foregår via en chattekanaler. Dermed kan du bli utsatt for avbrytelser som du føler du må ta deg tid til.
– Jeg skjønner at den type kommunikasjonskanaler har en nytteverdi, men samtidig synes jeg de er helt på trynet. Det er helt drepen for konsentrasjonen! Prøv å evaluere de notifikasjonene du har fått i løpet av en dag, og sjekk hvor mange av dem det hadde vært nødvendig for deg å se der og da. Du vil antageligvis oppdage at flesteparten ikke en gang angår deg, mener Ravatn.
– Jeg synes du skal tillate deg å innrette deg sånn at du får gjort arbeidsoppgavene dine. Og hvis det betyr å stenge av notifikasjonene for en periode, så skal du gjøre det.
Triksene for å klare å gjøre én ting av gangen
Et effektivt virkemiddel for å unngå distraksjoner er ifølge forfatteren å jobbe i bolker. Hjernen vår klarer å jobbe konsentrert i cirka en halvtime av gangen før den trenger en pause. Derfor kan du med hell dele inn arbeidsdagen i halvtimesøkter med fem minutters pause mellom hver.
– På den måten klarer du å jobbe med én ting av gangen – noe som er helt avgjørende for å ha en effektiv arbeidsdag. Det kan kanskje virke kjekt å veksle litt mellom ulike oppgaver, men sannheten er at det tar 20 minutter å vende tilbake til en oppgave når du først har brutt ut av den. Driver du med mye multitasking kan så mye som 40 prosent av arbeidsdagen din gå med til surr.
Ravatn forteller at hun personlig har hatt mye nytte av en teknikk for å motstå forstyrrende impulser:
Hver gang du du er i ferd med å reise deg for å hente noe å spise, sjekke nettavisen eller gå inn på sosiale medier, skal du sette et kryss på en lapp du har liggende ved siden av deg, og bare fortsette med arbeidet.
– I starten vil kryssene komme tett som hagl, for hjernen er så vant til å bryte ut av kjedelige oppgaver. Men etterhvert vil kryssene bli færre og færre, og det vil skape en mestringsfølelse.
En annen god metode, er å praktisere 10-minuttersregelen. Den går ut på at du legger på ti minutters obligatorisk venting på alle fristelser som dukker opp – enten det er å sjekke e-post eller hente kaffe.
– Når vi nekter oss selv noe, får vi gjerne bare mer lyst på det. Hvis du derimot sier til deg selv at du skal sjekke mailen – om ti minutter, da skjer det noe i hjernen. Du kjøler ned hele systemet og de mer fornuftige delene av hjernen tar litt over. I beste fall gjør ventetiden at du glemmer hva det var du fikk lyst til.
Agnes Ravatns 10 effektivitets-tips
Tar du disse grepene, er sjansen stor for at du får en effektiv dag på hjemmekontoret:
- Skriv en helt konkret liste over hva du skal gjøre den dagen, og stryk ut etterhvert som du fullfører oppgavene. Legg inn faste e-post-tider – gjerne så få som mulig.
- Gjør én ting av gangen. Det er fort gjort å bryte ut av en oppgave, mens det krever utrolig mye tid og krefter å flytte fokuset tilbake til den.
- Jobb i bolker på en halvtime av gangen, og legg inn en fem minutters pause mellom hver økt. I pausene kan du strekke på bena, hente kaffe, sjekke e-post og gjøre andre ting som frister.
- Skrell vekk så mange fristelser og digitale distraksjoner som mulig. Hvis arbeidet ditt tillater det: Skru av internett og push-varslinger og legg telefonen din i et annet rom under arbeidsøktene.
- Ha kun ting som er nødvendig for å utføre arbeidet ditt på pulten, slik at du har tilgang til så få fysiske fristelser som overhodet mulig.
- «Fem til». Hver gang du får lyst til å legge ned arbeidet, si til deg selv at du bare skal ta fem til – enten det er å jobbe i fem minutter til, skrive fem setninger til eller lese fem sider til.
- Prøv å gjøre det så behagelig og fristende som mulig å jobbe. Sitt gjerne i senga hvis du vil det. Alt som er komfortabelt er lov!
- Prøv å la arbeidsdagen være en arbeidsdag selv om du er hjemme og får en trang til å rydde i boden eller omsider få alle bildene inn i album. Gjør du huslige sysler i arbeidstiden vil det bare føre til at du får dårlig samvittighet, må jobbe på kvelden og aldri har skikkelig fri. Tenk heller at du kan ta deg fri de siste timene av dagen hvis du jobber skikkelig effektivt hele morgenen og formiddagen.
- Det å lese en bok eller spille et musikkinstrument uten å la seg distrahere er enormt god konsentrasjonstrening for hjernen – som vil være meganyttig på hjemmekontoret.
- Er dere flere som har hjemmekontor i samme husholdning, så husk at dette er tiden for å kjøpe støykansellerende hodetelefoner med veldig god samvittighet.