Dette er Android 12 – og Googles nye hologram-teknologi

Foto: Project Starline, skjermdump fra YouTube / Google

Her er ukas største, viktigste og mest leseverdige nyheter fra teknologiverden!

Her er de viktigste nyhetene fra ukens Google I/O-event

På denne ukens digitale Google I/O-event viste Google frem Android 12. Denne kommende, nye versjon av operativsystemet får relativt store designendringer – de største på mange år.

Se en video med det nye designet her:

Google styrker også personvernet i Android med et nytt personvern-dashbord. Det kan du lese mer om lenger ned. De hadde også massevis av andre nyheter å vise frem på tirsdag – du kan lese en oppsummering hos Wired

Det kanskje med iøynefallende av annonseringene, var Project Starline. Det er en slags hologram-teknologi som, ifølge Engadget, bruker en kombinasjon av spesialisert maskinvare og datasynteknologi for å skape et «magisk vindu» til en annen person. Altså: en svært livaktig gjengivelse av den du prater med – som om de satt like foran deg.

Kanskje går videomøter en lys fremtid i … eh, møte?

Kanskje litt mer virkelighetsnært, og ikke minst velkomment for alle de som bruker Googles produktivitetsverktøy, er en stor overhaling av Google Workspace – med moderne redesign og tettere sammenfletting av verktøy som Docs, Tasks og Meet. Det kan du lese om hos The Verge

I tillegg viste Google frem LaMDA – som ifølge 9to5Google kan være det neste gjennombruddet i kunstig intelligens. 

Flere nyheter om kunstig intelligens: 

Android setter personvern mer i sentrum med nytt dashbord 

«Hvis du bruker en Android-mobil, må du spørre deg selv: hvorfor?»

Det sa Roger McNamee – mest kjent som en tidlig investor i, og senere kritiker av, Facebook – under et innlegg på tech-festivalen South by SouthWest (SXSW) for et par år siden, til latter fra salen. 

Konteksten var at Googles Android-operativsystem er ansett for å være … skal vi si litt lemfeldig med personvern, sammenlignet med Apple og deres iOS. Sistnevnte har gjort personvern til et tydelig satsingsområde i senere år. 

Men også Google vet at brukerne deres tar personvern på alvor, og tar nå nye grep for å gi brukerne mer kontroll over innsyn i- og deling av deres persondata. 

I Android 12 styrkes også personvernet, med et eget «personvern-dashbord» der du kan se hva appene dine holder på med. Her vil du først og fremst få en enkel oversikt over hvilke apper som benytter hvilke tillatelser. 

– Det har tatt litt tid å få det riktig, men hovedfokuset i denne oppdateringen er å gi brukerne mer gjennomsiktighet, sier produktsjef i Android Charmaine D’Silva til Wired

– Vi gir tillatelser til apper slik at de kan gjøre fantastiske ting. Det er slett ikke uvanlig å se oppføringer på dashbordet. Men er noe på listen overraskende? Kanskje du ga en app tilgang for en stund siden og ikke husker hvorfor. Vi ønsket å gi brukerne et komplett bilde, sier D’Silva videre. 

Flere nyheter om personvern og cybersikkerhet:

Det har vært en vill uke i krypto-verden, her er de siste nyhetene:

To om oppkjøp:

Et knippe ferske saker om apper, internett og dingser: 

To kjappe om spill:

Til slutt, et par andre saker det er verd å få med seg inn mot langhelgen: