På tide å slette Facebook og Instagram? KI-trening på brukerinnhold vekker reaksjoner

Mange reagerer på Metas varslede praksis med å trene KI-modeller på brukernes innhold. Bli oppdatert på denne saken og resten av ukens teknologinyheter i ukens Bits & Bytes.

Et av ukens heteste samtaletemaer har utvilsomt vært at Meta (selskapet bak Facebook og Instagram) nylig informerte brukerne sine om at de fra 26. juni vil bruke brukergenerert innhold – det vil si alt du noen gang har postet eller som er blitt postet om deg på plattformene deres – til å trene sine KI-modeller. 

Det innebærer at alt fra bilder av barna dine til originale kunstverk du deler på plattformene deres kan mates inn i de generative modellene deres, og brukes som grunnlag for å generere nytt innhold som fritt kan brukes av Meta og andre brukere. 

– Det samme som å stjele åndsverk

Det er egentlig ikke noe nytt at du gir vekk rettigheter til innholdet du poster hos Meta. Men for mange oppleves dette likevel som dråpen som får begeret til å flyte over. 

– Jeg tenker at nå må vi gi Meta fingeren, fordi Meta gir oss fingeren. Nå sletter jeg Facebook-profilen min før 26. juni, sa KI-ekspert Inga Strümke til TV 2 for en uke siden.

Tegner og kunstner Bendik Kaltenborn beskylder nå Facebook for tyveri og sier det de gjør er det samme som å stjele åndsverk, skriver Klassekampen. Også Morgenbladet har intervjuet Kaltenborn, som forteller om at valget tilsynelatende står mellom å miste sin viktigste visningsplattform eller å overlate livsverket til Meta: 

– Det føles som å være et gissel. Disse plattformene har vært en hovedarena for å vise frem tingene mine, og helt essensielt for levebrødet mitt. Men nå vil de sluke hele livsverket mitt, mate det inn i KI-kvernen og tilby alle og enhver å lage ting i mitt uttrykk på sekunder, sier han til avisen.

– Tvilsomt om det er lovlig

Meta informerer om at de «bruker legitime interesser som rettsgrunnlag for å bruke informasjonen din til å utvikle og forbedre KI hos Meta.» Legitime interesser betyr enkelt sagt at Meta mener at deres interesse av å bruke innholdet til KI-trening veier tyngre enn brukerens interesse av å skjermes for dette. 

Datatilsynet skriver på sine nettsider at det er tvilsomt om dette er lovlig, men at det ikke foreligger noen praksis som gir et entydig svar. Forbrukerrådet har allerede klaget inn praksisen til Datatilsynet ifølge Tek.no, mens Aftenposten skriver at også digitaliseringsministeren reagerer – og ber om et møte med Meta

Brukere har rett til å protestere og be om å bli unntatt fra dette, noe Meta også informerer om, med den noe vage bemerkningen: «Hvis protesten din etterkommes, tar vi hensyn til den fremover». Det ser imidlertid ut til at man vil få godkjent protesten automatisk ved å sende inn en protest. Dette må gjøres separat for Facebook og Instagram:

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Lær mer om personvern:

Introkurs

Innføring i GDPR

Vil du lære det du trenger om GDPR på en rask og lettfattelig måte? Da er du på rett sted! Kurset er laget i samarbeid med Datatilsynet.

255 Moduler0% Fullført

Vanskelig å slette

Teknologiskribent Hans-Petter Nygård-Hansen tar Meta i forsvar i et debattinnlegg hos TV2, og mener Strümke er inkonsekvent som vil slette Facebook, men beholde Instagram. 

Nygård-Hansen argumenterer for at KI-modellene kan bidra til utviklingen av bedre og mer etiske KI-løsninger – og påpeker at man kan endre personverninnstillingene sine og protestere mot det nye KI-grepet. 

Andre vil kanskje kontre med at hvis det tilsynelatende er systematisk overvåkning og utnytting av brukerdata som er standarden, og det er opp til brukeren å aktivt protestere for å prøve å slippe unna, så er det kanskje på tide å gi opp hele plattformen. 

Nettopp det er det mange som gjør nå – eller som i alle fall prøver. Som NRK skriver, er det mange som sliter med å slette Facebook

– Jeg har prøvd å slette Facebook syv dager på rad, cirka seks ganger daglig. Nå begynner jeg å miste troen på at jeg faktisk har muligheten til å slette min egen konto, sier Lisa Aaslestad, som konsekvent har fått feilmeldinger når hun prøver å slette kontoen. 

I tillegg til at «slette-knappen» i dette tilfellet her rett og slett ikke har fungert, er det også andre hindre som kan gjøre det vanskelig å slette kontoen. Det er for eksempel vanskelig å i det hele tatt finne frem til hvordan man kan gjør dette. Og når man sletter kontoen blir den først deaktivert i én måned. En deaktivert konto kan imidlertid bli reaktivert av at man logger på Facebook eller andre tjenester knyttet til kontoen, som Messenger. 

Seksjonsleder for internasjonal seksjon i Datatilsynet, Tobias Judin, sier til NRK at Datatilsynet er redd Meta bevisst gjør dette vanskelig:

– Meta er et av verdens ledende teknologiselskaper. De har mye utrolig avansert teknologi. Vi tror at de klarer å løse dette hvis de vil. Spørsmålet er om de vil, eller om de ønsker å dulte brukerne til å bli på Facebook fordi de tjener penger på det.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Lær noe nytt med våre gratis kurs:

Veiviser

Grunnkurs i digital omstilling

Lær om hvordan virksomheten din kan fornye teknologiplattformen sin, og være bedre rustet til å ta i bruk ny digital teknologi.

905 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført

Over til andre nyheter …

… og mer KI-feelbad:

… og over til mer skrekk og gru:

… og enda litt mer løgn, forfall og mistillit:

… men finnes det også noen løsninger og gode nyheter, da?

… og hva med spennende ny teknologi – til og med noe stort fra lille Norge?

Siste nyheter om tech-selskaper og nye tjenester