Opp- og nedturer – her er det siste fra Elon Musks verden

Elon Musk under Teslas Investor Day 2023 (Foto: skjermdump)

Tesla-aksjen stiger, mens Twitter er nede – igjen. I ukens Bits & Bytes tar vi tempen på Musk-imperiet.

Elon Musk har forsvunnet litt i KI-nyhetsstormen som har herjet siden ChatGPT tok av. Det var en tid (typ: i fjor høst) da alt den eksentriske forretningsmannen tok i ble til en toppsak, og noen har kanskje satt pris på en aldri så liten Musk-pause.

Til dere må vi bare beklage: Musk er tilbake i nyhetsbildet – igjen som verdens rikeste mann! Denne uken steg nemlig Teslas markedsverdi og Musks formue anslås nå til å være på svimlende 187 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaires Index

Mye av veksten kan nok tilskrives elbil-gigantens årlige Investor Day-konferanse som ble avholdt på onsdag. Der presenterte Musk del av tre av selskapets «Master Plan», hvor Tesla ønsker å stå i front for den globale innsatsen for å kutte ut fossilt brensel til fordel for bærekraftige energikilder.

Riktignok uteble de store nyhetene om den etterlengtede serien med rimeligere elbiler, men, som The Verge skriver, «kanskje er det en god ting å fokusere på de tingene selskapet ønsker å oppnå, fremfor uoppfylte ønsker».

Twitter-kaoset fortsetter

Selv om Tesla ser ut til å være i bedre farvann, skinner ikke solen akkurat over Twitter-land. Onsdag var tjenesten, som Musk kjøpte i oktober, utilgjengelig for tusenvis av brukere i drøye to timer. Det skjedde bare noen dager etter at drøyt ti prosent av de ansatte mistet jobben.

Det ble også kjent at to viktige interne verktøy – Slack for kommunikasjon og utviklerprogrammet Jira – bare stoppet å virke. «Rutinemessig vedlikehold» var forklaringen ansatte fikk for at Slack var nede, men ifølge The Verge er det bare tøv. Nettstedet skriver at plattformen ble stengt av manuelt, noe som kan peke mot at Musk ønsker å se om Twitter kan fungere uten Slack – og utgiftene som følger med.

I et større perspektiv settes det også spørsmålstegn ved om Musk i det hele tatt ønsker at Twitter – i hvert fall slik vi kjenner det – skal overleve. Allerede før oppkjøpet tvitret han at målet er å lage «X – the everything app». Altså: en plattform for meldinger, anrop, betaling, shopping og bank- og posttjenester.

Ars Technica skriver at noen eksperter mener at denne våte drømmen, som Musk skal ha ruget på i flere tiår, er for ambisiøs – kanskje til og med umulig – særlig med tanke på at myndighetene stadig bli mer årvåkne for teknologiselskapers gjøren og laden. Andre tror at dersom Musk handler raskt, kan han komme eventuelle reguleringer i forkjøpet og gjøre plattformen uunnværlig for forbrukerne.

Dersom Twitter-oppkjøpet og det påfølgende kaoset er en del av planen for å lage det Musk har kalt «verdens mest verdifulle finansinstitusjon», blir da spørsmålet: kan han klare det?

Hvis ikke, har han nok av prosjekter i gjæret – blant annet en ChatGPT-konkurrent. (Musk er forøvrig en av grunnleggerne av OpenAI, selskapet bak ChatGPT, og han satt i styret frem til han trakk seg i 2018. Nylig tok han avstand fra retningen selskapet har tatt).

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Nytt kurs: Få bedre konsentrasjon og fokus i arbeidsdagen

Introkurs

Få bedre fokus og konsentrasjon

En praktisk guide til bedre konsentrasjon og fokus i arbeidsdagen.

155 Moduler0% Fullført

– Folk i distriktene vil merke at elbil er dyrere

Pass deg for dataangrep i vinterferien

«SnapchatGPT», RadioGPT og KI som utsletter menneskeheten:

Nyhetsbildet er nok en gang full av nyheter om generativ kunstig intelligens.

KI som regjeringsrådgiver og problemløser:

Vitenskap i skjæringspunktet mellom roboter og mennesker:

Nå straffer det seg å tilby hjemmekontor:

Lasere, droner og KI – her er fremtiden for luking:

Lær noe nytt med et av våre gratis kurs:

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hvordan lykkes med læring på arbeidsplassen

Samfunnet og arbeidslivet er i endring. Derfor er kontinuerlig læring for alle ansatte viktig for å være tilpasningsdyktige. Her er kunnskap og gode råd for å jobbe og engasjere internt for å få suksess med kompetanseheving.

30 4 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Bærekraft og lønnsomhet

Hva har bærekraft med lønnsomhet og finansiering å gjøre? Faktisk veldig mye. Lær hvorfor i dette mikrokurset.

105 Moduler0% Fullført