– OKR hjelper oss å vokse raskere

OKR OG VEKST: Lene Diesen, administrerende direktør i teknologiselskapet Semine, har tatt i bruk OKR for å sørge for at virksomheten vokser i riktig retning. Med DigitalNorways nye OKR-kurs kan du også få grunnleggende kunnskap om vektøyet.

Målstyringsverktøyet hjelper bedrifter å vokse, utvikle seg og innovere. De siste årene har OKR blitt stadig mer populært i norske bedrifter – og i vårt nye kurs kan du lære å ta det i bruk.

– Skal du oppnå noe stort, er det helt avgjørende å sette seg noen mål. Der starter det. For min del har det også alltid vært viktig å måle resultatene som faktisk betyr noe. OKR er et av de bedre verktøyene jeg vet om for å få fart på veksten i et selskap, sier Lene Diesen, administrerende direktør i Semine.

Semine er et teknologiselskap som jobber med å automatisere regnskapsføring. De har store ambisjoner og er i sterk vekst. På bare noen måneder har Semine doblet antall ansatte og teller snart 60 medarbeidere. Og i denne prosessen har OKR – kort for Objectives & Key Results – vært avgjørende, sier Diesen:

– OKR har hjulpet oss å spisse prioriteringene våre. Vi er blitt tryggere på at vi utvikler, markedsfører og selger de riktige tingene i rett rekkefølge. Det har også blitt enklere å omprioritere, når det er nødvendig.

I tillegg har målstyringsverktøyet OKR involvert de ansatte enda tettere i bedriftens mål. Bedriftens strategi blir nå konvertert til operasjonelle mål i de ulike avdelingene.

Det er langt ifra en selvfølge. Overordnede strategier har en lei tendens til å bli liggende i skrivebordskuffen. Ifølge en undersøkelse i Harvard Business Review fra 2005, er hele 95 prosent av ansatte usikker på strategien til bedriften de jobber i.

– Jeg må være paranoid nok til å tro at disse tallene ikke er avleggs, og at de kan stemme hos oss også.

Strategiene «ingen» vet om

Kim Leinan i konsulentselskapet Futureworks har hjulpet Semine med å innføre OKR det siste halve året. Mange ledere synder i å kommunisere strategien sin til hele bedriften, forteller han.

– En bedrift har gjerne årlige strategisamlinger. Problemet er at disse strategiene ofte blir i ledergruppen. De konverterer ikke til noen reelle mål som organisasjonen kan kjenne seg igjen i, sier han.

I samarbeid med DigitalNorway og digitalbyrået Inevo har Leinan og Futureworks utviklet et introkurs om OKR. I kurset får du både en introduksjon til rammeverket og en rekke lure grep for å lykkes. 

OKR

I dette kurset får du en innføring i målstyringsverktøyet OKR (Objectives & Key Results) – og hvordan din bedrift kan ta det i bruk.

GRATIS WEBINAR 22/6:

Hvordan kjøre OKR i praksis?

Lær hvordan du kan ta i bruk OKR for nå dine bedriftsmål i 2021!

Hva er OKR?

En av styrkene til OKR er at man går fra et aktivitetsbasert mindset til et resultatbasert et, forteller Kim Leinan i Futureworks.

Vi fikk Leinan til å forklare hva OKR er, samt de første stegene man bør ta hvis man er interessert å bruke metodene i egen bedrift.

– Hvis dere vil vokse, utvikle dere og innovere, er OKR et godt rammeverk som dere kan skreddersy til bedriften deres, sier han.

OKR er en metode eller et rammeverk som hjelper deg å sette klare mål og finne måter å måle de konkrete resultatene til bedriften. Metoden er blitt brukt med stor suksess i bedrifter i alle størrelser og bransjer, fra norske suksesshistorier som Finn og Kolonial til IT-giganter som Google og Microsoft.

Bedriften må stille seg tre spørsmål, forklarer Leinan:

  1. Hva er det vi ønsker å oppnå? (Objective)
  2. Hvorfor ønsker vi å oppnå det? (Objective)
  3. Hvordan vet vi om vi har oppnådd målet? (Key Results)

– For hvert mål dere setter, kan dere ha noen nøkkelresultater som viser om dere er på rett vei. Men det bør ikke være for mange. Det holder som regel med tre, sier Leinan.

Målene og nøkkelresultatene kalles gjerne OKR-er. De evalueres og kan endres fra periode til periode. 

– Med OKR går man fra et aktivitetsstyrt mindset til et resultatstyrt mindset. Det hjelper oss å prioritere de viktige oppgavene som skaper den største verdien for selskapet, sier han.

  • Vil du høre mer om hvordan OKR brukes i praksis av norske bedrifter? Det er tema for OKR-podden fra Futureworks – med ny episode hver måned.

Steg for steg

Leinan har tre råd til dem som ønsker å teste ut OKR i egen bedrift.

1) Start i det små

Dere trenger ikke å involvere hele bedriften med en gang. Kanskje holder det med en avdeling eller tre-fire ansatte i første omgang. De kan jobbe med egne OKR-er.

– Se hvordan det fungerer for dere, og fortell om erfaringene deres til de andre i bedriften. Ha en gradvis innfasing. Dere kan for eksempel starte med ledergruppen og fase det inn team for team. Hvis resten av bedriften får et forvarsel om hva som skjer, er det også med på å ufarliggjøre endringene.

2) Prøv dere frem og juster underveis

Det er helt vanlig å gjøre noen feil i starten, forsikrer Leinan. 

– Dette er en stor endring for mange bedrifter. Juster rammeverket underveis for å få det til å passe inn i kulturen deres, og informer de ansatte fortløpende om hva dere har gjort. Det tar ofte rundt et år før man lykkes skikkelig.

3) «What’s in it for me?»

Vis frem suksesshistoriene! Endringer kan alltid være vanskelig. Derfor er det lurt å bruke tid til å kommunisere hva dette gjør for selskapet – og hvordan dette gavner de ansatte.

– Jeg tror alle mennesker har lyst til å være med på å skape noe. Vi har lyst til å jobbe med noe meningsfylt og noe som er større enn oss selv. OKR viser oss hvordan vår innsats bidrar til å nå målene til bedriften – mens vi måler progresjonen. Det kan gi et ekstra engasjement og push på arbeidsplassen, sier Leinan.

OKR

I dette kurset får du en innføring i målstyringsverktøyet OKR (Objectives & Key Results) – og hvordan din bedrift kan ta det i bruk.

GRATIS WEBINAR 22/6:

Hvordan kjøre OKR i praksis?

Lær hvordan du kan ta i bruk OKR for nå dine bedriftsmål i 2021!