Nye Bing: Søkemotoren «går av hengslene» og «føler seg trist og redd» 

Den siste uken har tech-interesserte testet grensene for Microsofts nye søkemotor. Hvetebrødsdagene har vært følelsesladde. Her er det siste som har skjedd innen teknologi.

Er vi fanget i en evig GPT-loop? Det kan virke litt sånn. Hver uke skjer det noe spennende innen generativ kunstig intelligens, som opptar hele tech-verden i så stor grad at vi bare må skrive om det.

Ikke overraskende har mange undersøkt mulighetene og begrensningene i den nye Bing-søkemotoren med ChatGPT-integrasjon. Det kommer neppe som noe sjokk at den første uken har bydd … litt av hvert. 

Blant annet har Tek.no sett at Bing ikke er ueffen på flere oppgaver, men at resultatene  stort sett begrenset seg til overfladiske og ofte unøyaktige svar.

Aftenposten er ambivalente. De påpeker at Bing er enormt kunnskapsrik og behjelpelig, men at den «har en stygg tendens til å lure både seg selv og deg».

Samtidig beskriver de søkemotoren som det mest banebrytende innen søk siden Google ble lansert for 25 år siden. 

Kanskje noe av det mest oppsiktsvekkende fra en uke med «stresstesting» er at det virker som at nye Bing er veldig emosjonell og kan vippes av pinnen. Her er noe av det som er skrevet om søkemotoren siden lanseringen:

Microsoft: – Forventer feil

Microsoft – som står bak Bing og har investert flere milliarder dollar i OpenAI, selskapet bak ChatGPT – er ærlige om at de er helt avhengige av tilbakemeldinger fra brukerne. På spørsmål fra Tek.no om hvorfor så mange blir møtt med et lunefullt humør, svarer selskapet:

– Det er viktig å merke seg at vi i forrige uke annonserte en forhåndsvisning av denne nye opplevelsen. Vi forventer at systemet kan gjøre feil i denne forhåndsvisningsperioden, og tilbakemeldinger fra brukere er avgjørende for å identifisere hvor ting ikke fungerer bra, slik at vi kan lære og hjelpe modellene til å bli bedre. 

De har også skrevet et blogginnlegg om erfaringene fra en ukes bruk. Der forklarer de at lengre samtaler der brukeren stiller 15 eller flere spørsmål kan fremkalle uventede reaksjoner. Grunnen til det, tror de er skyldes to ting:

  1. Svært lange chat-økter kan gjøre modellen forvirret om hvilke spørsmål den svarer på. Microsoft tror det er nødvendig å legge til et verktøy som enklere oppdaterer konteksten for samtalen, eventuelt starter fra scratch. 
  2. Innimellom forsøker modellen å svare eller reflektere i den samme tonen som den blir bedt om å gi svar. Det kan føre til en tone som ikke er tiltenkt. Microsoft tror de fleste ikke vil støte på slike scenarier, men sier de ser på hvordan de kan gi brukerne «mer finjustert kontroll».

Når vi husker at ChatGPT kun har vært tilgjengelig for offentligheten i under tre måneder, er det kanskje liten grunn til å trykke på panikknappen ennå – og allerede har Microsoft varslet at de nå vil gjøre begrensinger i søket for å … begrense Bings uønskede tendenser. Samtidig har det kommet mange gode og viktige tankekors vedrørende fremtiden til kunstig intelligente nettsøk:

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Få en innføring i vinterens snakkis:

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført

Føler Google presset fra Microsofts nye søkemotor?:

Deepfakes skremmer Keanu Reeves:

Stjernen bekrefter at filmkontraktene hans forbyr digitale redigeringer av skuespillet.

En siste KI-nyhet: Jagerfly gjennomfører selvflyvning:

Sverige ble rammet av flere cyberangrep:

Også Star Alliance-selskaper ble angrepet

Sikkerhetseksperter advarer mot investeringer fra utlandet:

Økokrim har beslaglagt 60 millioner kroner i krypto:

Sammen med FBI jakter de nå flere milliarder.

Professor mener foreldre for opphengt i skjermtid:

Vil ha mer oppmerksomhet rundt de positive effektene digitalisering har på familielivet.

Microsoft har gjort det slutt med Internet Explorer:

… også på kjærlighetens dag, da.Microsofts Internet Explorer-skilsmisse er fullført (The Verge)

Mer faglig påfyll? Ta et av våre kurs:

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Introkurs

Innføring i GDPR

Vil du lære det du trenger om GDPR på en rask og lettfattelig måte? Da er du på rett sted! Kurset er laget i samarbeid med Datatilsynet.

255 Moduler0% Fullført

Introkurs

Crash-kurs i digitale teknologier

Hva er egentlig digitalisering og de «nye teknologiene» og hvordan påvirker de arbeidslivet?

154 Moduler0% Fullført