Ny app skal erstatte Smittestopp – og Putin tilbyr USA cyber-våpenhvile

Foto: Edward Jenner / Pexels

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Vraker «Smittestopp» – nå vil regjeringen ha ny app basert på Apple og Googles løsning

Smittestopp ble en flopp. Regjeringen opplyser denne uken at de vil avvikle appen, som det har kostet nesten 40 millioner kroner å utvikle. 

– Norge tok sjansen ved å være tidlig ute med å forsøke å etablere en smitte-app. Dessverre lyktes vi ikke med det arbeidet. Det har vi lært av. Og nå går vi videre, sier helseminister Bent Høie (H), ifølge Digi.no

Det betyr ikke at de ikke vil satse videre på digital smittesporing. Tidlig i pandemien, i april, skrev vi om Apple og Googles felles initiativ for å bygge inn en kontaktsporingsteknologi i deres operativsystemer for mobilenheter, henholdsvis iOS og Android. Regjeringen vil nå bestille en helt ny app, som baserer seg på dette «internasjonale rammeverket».

Apple og Googles smittesporing går ut på at mobilen din registrerer andre mobilenheter i nærheten ved hjelp av Bluetooth. Dermed kan du varsles hvis du har vært i nærheten av noen som er smittet. 

Sporingen er anonym, og dataene lagres lokalt på brukerens mobiltelefon – til forskjell fra Smittestopp, som lagret data sentralt. Høie bekrefter at den nye appen derfor ikke vil bli inngripende i personvernet på samme måte som Smittestopp. 

Illustrasjonsfoto: Daria Nepriakhina / Unsplash

– En app basert på denne teknologien gjør det også mulig med digital smittesporing på tvers av landegrenser. Det vil være viktig for å kunne åpne for økt reisevirksomhet, sier Høie.

App-utviklingen legges ut på anbud, og det forventes at den kan være klar før utgangen av året.

Putin sier han vil samarbeide med USA om informasjonssikkerhet

I en skriftlig uttalelse fra Kreml denne uken ber Russlands president, Vladimir Putin, om en «omstart» i forholdet mellom USA og Russland innen informasjonssikkerhet. 

Mens de skisserer en samarbeidsavtale, og i praksis tilbyr en våpenhvile, kommer russerne samtidig ikke med noen innrømmelser. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som også har kommet med en uttalelse, sier «det ikke er noe grunnlag» for beskyldningene om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016. Det skriver The New York Times.

Ifølge den amerikanske avisen, kan alt dette handle om det neste presidentvalget i USA – med tanke på å posisjonere seg for en eventuell seier til Joe Biden i november.

Ifølge Digi.no har Putin også tidligere, i 2017, foreslått en «felles cybersikkerhetsenhet» mellom Russland og USA – som kjapt ble avvist av president Donald Trump på Twitter.

Introkurs

Cybersikkerhet

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Dette kurset passer for deg som trenger en innføring i grunnleggende cybersikkerhet.

254 Moduler0% Fullført

… og her er massevis av andre spennende tech-saker fra uka som gikk:

TikTok-sagaen fortsetter
En føderal dommer slår fast at Trump sannsynligvis ikke har myndighet til å forby TikTok i USA. Les mer hos Ars Technica.

Google vil betale 1 milliard dollar til nyhetspublikasjoner
Aviser verden over sliter med å tjene penger. De fleste annonsekronene havner heller hos blant andre Google og Facebook. Nå har Google gått med på en avtale der de vil utbetale over en milliard dollar til nyhetspublikasjoner over de neste tre årene, skriver CNN.

Twitter vil ha deg til å lese før du retweeter
Apropos nyheter på nett: Twitter tester en funksjon der du blir bedt om å lese innholdet før du deler det – fordi «overskrifter ikke forteller hele historien». I disse «The Social Dilemma»-tider er det mange som ønsker slike tiltak velkommen: Funksjonen er blitt godt mottatt og kan bli rullet ut til alle brukere, skriver TechCrunch.

Facebook vil slå sammen innlogging og betaling på tvers av apper
Facebook har laget, og ikke minst kjøpt opp, flere populære apper gjennom årene. Det er lenge varslet at apper som Facebook, Messenger, Instagram og WhatsApp nå knyttes mer sammen bak kulissene. Nå skriver The Verge at de vil slå sammen innlogging og betalingsløsninger, slik at hvis du for eksempel legger inn betalingsinfo ett sted, kan du bruke det overalt. Kontoene dine i Facebook, Messenger og Instagram vil kunne administreres i Accounts Center, som nå testes i utvalgte land. Medaljens bakside er at det blir enda lettere for Facebook å sammenstille data om brukerne sine – og, som The New York Times påpeker, at veien nå blir enda lenger for dem som ønsker å bryte opp Facebook.

EU jobber med nye regler for forhåndsinstallerte apper på mobilen
Når du kjøper en ny mobil, kommer den med en rekke forhåndsinstallerte apper fra Apple eller Google – avhengig av om det er en iOS eller Android-mobil. EU mener at selskapene favoriserer sine egne tjenester på bekostning av konkurrentene, og skisserer nå et nytt lovverk som – blant mye annet – vil begrense muligheten til å selge mobiler med forhåndsinstallerte apper, skriver Business Insider.

Hevder Sør-Korea vil teste 6G-nett i 2026
Utrullingen av det lynraske 5G-nettet er akkurat kommet i gang. Men nå skriver nettstedet Broadcast Pro at Sør-Korea vil investere 169 millioner dollar i arbeidet med enda en ny generasjon mobilnett, 6G, over de neste fem årene – og være klare til testing i 2026.

Amazon satser på virtuell turisme
Det er ikke så greit å få reist noe sted for tiden. Amazon vil likevel åpne for å gi deg unike opplevelser fra hele verden. Gjennom Amazon Explore skal de tilby virtuelle opplevelser, der du møter et vertskap et annet sted i verden – som for eksempel kan ta deg med på omvisning eller vise deg lokale mattradisjoner. Utvekslingene er direkte og én-til-én, så det blir mest mulig personlig og autentisk. Les mer hos GeekWire.

… mens lagerarbeiderne deres har det farlig på jobb
Amazon har tonet ned hvor farlig det er å jobbe på deres lager, ifølge en ny rapport omtalt i Business Insider. Økt robotisering ser ut til å føre til flere uhell.

Her er verdens første brettbare PC
Lenovo er først ute med å lansere en brettbar PC – en 13-tommers 2-i-1-løsning du kan brette sammen på midten som en bok. The Verge har fått kloa i den allerede, og den er unektelig veldig stilig. Norsk pris er såvidt vi vet ikke kjent, men skal du være først ute med denne, må du etter alt å dømme forvente å bla opp en god slump med penger. 

Hacker smarthøyttalere med lasere
Hos Wired leser vi at det er mulig å få mikrofoner til å reagere på lys som om det var lyd … og at det derfor er mulig for hackere å sende kommandoer til smarthøyttaleren din med lasere.

… og apropos smarthøyttalere: Nå avløses Google Home
Nå er det offisielt at Nest Audio kommer, og erstatter den originale Google Home. Smarthøyttaleren koster 999 kroner, skal ha vesentlig bedre lyd enn forgjengeren, og kan forhåndsbestilles nå. Les mer hos The Verge.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Ransomware-angrep rammer amerikanske sykehus
Forrige uke skrev vi at en tysk kvinne døde etter at ransomware-angrep mot et sykehus i Düsseldorf. Denne uken er det en kjede av amerikanske sykehus som har fått datasystemene sine slått ut av et slikt cyberangrep, melder Wired.

Tester selvkjørende Teslaer
Tesla vil starte betatesting av sin Autopilot-modus – altså fullstendig selvkjørende biler – «om en måneds tid», skriver Cnet.

Nvidia fortsetter AI-satsingen
For et par uker siden skrev vi at Nvidia kjøper prosessor-giganten ARM. Bakgrunnen er at de «vil etablere et verdensklasse-forskningssenter for AI [og] bygge en AI-supermaskin for banebrytende forskning». Nå skriver Reuters at Nvidia inngår et samarbeid med selsapet VMware, som utvikler programvare for datasentre, for at programvaren skal fungere bedre med Nvidias AI-brikker.

Disse foruroligende bildene er generert med kunstig intelligens
At et dataprogram kan gjenkjenne hva som er på et bilde, det er hverdagskost. Men hva om det går den andre veien – at maskinen ved hjelp av kunstig intelligens kan generere et bilde bare basert på bildeteksten? Det har disse forskerne eksperimentert med. Og resultatene er … rare. Se bildene hos MIT Technology Review.

Thorium kan være nøkkelen til … å lage verdens mest nøyaktige klokke
Forskere, altså. Nå har de funnet ut hvordan atomkjernen i thorium-229 tikker, og det kan gi oss den mest nøyaktige klokken noensinne, skriver ScienceAlert.

Tatoveringer vil følge med på helsen din
Det skjer mildt sagt mye spennende innen helseteknologi. De siste ukene har vi hørt om alt fra et verktøy som skal gi blinde synet tilbake, til en smart, påkoblet dings du skal koble direkte på hjernen for alle mulige fordeler. Den neste i rekken av slike nyheter leser vi hos The Conversation, som skriver om «dynamiske tatoveringer» som kan følge med på kroppen – og varsle deg om helseproblemer.

Dingsen som lar deg styre drømmene dine
Helt til slutt, fra Business Insider: På MIT har de utviklet en søvnmåler som skal la deg styre hva du drømmer.