Hvordan kan Norge være et av verdens mest digitale land – og likevel være en digital sinke?

Nå som vi har hatt internett i over 20 år, er det på tide at norske investorer begynner å forstå verdien av det, mener Tore Andre Godager.

– Stadig vekk dukker Norge opp helt på topp i kåringer over verdens beste land å leve i. Samtidig er vi ifølge den årlige globale innovasjonsindeksen fra Insead aldri høyt oppe – og alltid bak andre nære land som Sverige, Island og Estland, sier Tore Andre Godager.

Siden han var med på å starte og senere selge nettauksjonshuset QXL Norge på slutten av 90-tallet, har han hatt en rekke digitale lederstillinger – i selskaper som Schibsted, Egmont og nå senest i TietoEVRY.

– Da stusser jeg litt, sier Godager om den digitale ståa her til lands:

– Vi har det så bra, med kjempebra dekning på bredbånd og internett. Barna våre går rundt med iPhones og iPads, og lærer seg koding på skolen. Vi har også et voksende digitalt oppstartsmiljø – men har fortsatt til gode å få noe stort ut av dette, og bruker stort sett teknologi som er skapt i andre land. Hvorfor har ikke Norge klart å skape et eneste unicorn-selskap, altså et digitalt selskap som verdt over en milliard dollar?

– Det er områder der Norge skaper innovasjon, som vi også tjener gode penger på. Men det synes jeg imidlertid er litt gitt, siden vi tross alt har olje, fisk og shipping som trygge inntektskilder, sier Godager og følger opp:

– Men den helt klart største industrien på verdensbasis – den digitale – har vi gått fullstendig glipp av. Før i tiden var alle de største selskapene i verden basert på tradisjonell industri, mens det nå bare er selskaper som er født digitale øverst på lista. Det vil si selskaper som Google, Facebook, Amazon – og Norge er ikke i nærheten av å ha noe lignende.

Vil du selv i gang med innovasjon?

Innovasjon

Slik tar du noe fra idé til ferdig produkt.

Forbigås av naboland

Ifølge Godager ligger nordmenn langt foran andre land når det kommer til å ta i bruk gode digitale løsninger. Dette understøttes av den årlige Digibarometer-undersøkelsen fra det finske forskningsinstituttet Etla, der Norge i 2019 riktignok rykket ned fra en første- til en femteplass.

– En ting er digitalisering av eksisterende prosesser i det offentlige eller privat næringsliv, på veien fra papir til internett – eller det at vi kan betale kontantløst med mobilen i selvbetjeningskassene i butikken. Her er vi gode – og det skjer stor digital transformasjon i samfunnet. Samtidig må vi spørre oss hvorfor vi ikke har skapt rene digitale milliardselskap i Norge.

Vi trenger ikke dra lenger enn over til nærmeste naboland før situasjonen er en helt annen, påpeker han:

– Sverige er blitt en dominerende aktør på verdensbasis – spesielt sett i forhold til befolkningstallet – til å skape såkalte unicorns. De har for eksempel Spotify, Klarna, og en digital spillbransje verdt mange milliarder. Vi har også mange gamere her til lands, og burde ha alle forutsetninger for å gjøre det godt innenfor den bransjen. Likevel har vi ikke noe stor gamingindustri å snakke om – i hvert fall ikke nå som kineserne ser ut til å skulle kjøpe opp Funcom.

Manglende «mellomledd»

Det er i utgangspunktet veldig mye potensial for små- og mellomstore digitale bedrifter, men det er fortsatt en litt for lang vei fra det å være en gründer i en digital oppstartsbedrift til å «bli noe», mener Godager.

– Vi har veldig mange oppstartsbedrifter, som gjerne kan komme opp til 10-20 ansatte og drive godt. Men når et selskap har 20-30 ansatte og skal ta neste steg med for eksempel global skalering, så mangler vi et investeringsledd i Norge. Det vil si der hvor investorer gjerne skyter inn 200–400 millioner, og fortsatt er risikovillige, sier han.

– Vi har leddet over dette, med banker og store fond – og vi har gode ordninger som kan hjelpe med startkapitalen. Men vi mangler det mellomleddet som vi ser mye mer av i London og Silicon Valley – og for den saks skyld også i Sverige og Finland.

I tillegg, så mangler vi ifølge Godager norske investorer og gründere med tålmodighet til å skape en global norsk digital suksess – altfor ofte fristes de til å selge seg ut til utlandet. Han nevner selskaper som Trolltech og Opera – og nå senest potensielt Funcom.

– Det er jo forståelig at investorer og gründere blir fristet av gevinst – men hadde det vært lagt til rette for en ytterligere vekst og støtte fra Norge, kunne de sittet med adskillig mer igjen.

Investerer i det som er «trygt og godt»

Investorer som var tidlig inne i globale digital-rakettene, sitter godt igjen. Selv om Norge også har mange milliardærer, har de færreste av disse ifølge Godager blitt rike på digital suksess – og nok en gang kommer de velkjente industriene som olje, havbruk og shipping inn i bildet.

Norge har vært flink til å skape verdensledende selskaper innenfor disse industriene – hvorfor har det vært så vanskelig på det digitale?

– Hovedgrunnen kan være at innen tradisjonell industri er det lett å lage en modell som mye mer forutsigbart kan vise hva man vil tjene på en investering. På den digitale siden har ikke dette vært like enkelt – selv om oppsiden potensielt er mye større, er den heller ikke så tydelig. Derfor har det kanskje vært en større skepsis til å investere her i Norge.

Men vi må også endre tankesettet, mener Godager:

– Bare se på Innovasjonstalen 2019 fra Innovasjon Norge – der nevnes det at Norge må «utnytte teknologi og kunnskap fra olje‐ og gass‐sektoren i utvikling av nye næringer som fornybar energi eller helse.» Å skape en digital næring er ikke nevnt, men det ble heldigvis snakket om behovet for risikovillig kapital.

– Det har vært komfortabelt med oljen, det har vært trygt og godt, og det har vært enkelt å forstå. Samtidig: Vi har hatt det kommersielle internettet i 20 år, de største selskapene i verden er nå digitale, så nå bør Norge komme på banen.

Nye muligheter for norsk innovasjon

– Vi må få opp dampen. Det er mange andre land som har tatt igjen det forspranget landet vårt har fått fra oljeindustrien, sier Godager.

Hvordan skal så dette skje? Med fremveksten av teknologier som 5G, tingenes internett og kunstig intelligens i det som populært kalles «den fjerde industrielle revolusjon», vil det ifølge Godager kunne skje mye:

– Det er heldigvis flere nye muligheter nå, hvor Norge har alle forutsetninger til å skape ny digital vekst og innovasjon. Vi kommer til å være et at de første landene i verden med bred 5G-dekning og -adopsjon, bare tenk på de mulighetene som vil komme med dette – som også kan eksporteres på verdensbasis, sier Godager – og trekker også frem det grønne:

– Vi har så mange forutsetninger her i Norge. I utlandet blir Norge sett på som rent, pent, trygt og godt, med vanvittig høy adopsjon av digital teknologi. Og er det noe vi bør kommersialisere på, er det dette. Grønn teknologi er en utrolig mulighet. Det mangler ikke på digitale ideer, eller digital vilje – men vi må tørre å tenke større, sier Godager og følger opp:

– Nordmenn trives jo egentlig med å være best i verden. På tide at vi tar tronen tilbake på innovasjon og digitalisering.

Her har vi samlet alt læringsinnholdet vårt om innovasjon – slik at du lettere kan sette igang:

Innovasjon

Her finner du nyttige guider og kunnskap du trenger for at din bedrift skal bli bedre på innovasjon.