Nå vil EU hindre Facebook i å sende dataene dine til USA

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Facebook kan tvinges til å endre praksis rundt datainnsamling i Europa

EU kan være i ferd med å nekte Facebook å overføre data om europeiske brukere til USA. Det melder blant andre The Wall Street Journal og The New York Times. Det er datatilsynet i Irland, der Facebook har sine europeiske hovedkvarterer, som har utstedt en foreløpig ordre om å stanse dataoverføringene. 

Årsaken er bekymringer for at dataene ikke er tilstrekkelig beskyttet mot innsyn fra amerikanske myndigheter, og at europeere dermed kan bli utsatt for overvåkning – i strid med EUs personvernlovgivning. EU fattet i sommer et vedtak som begrenser datadelingen mellom Europa og USA. 

Det er selvsagt ikke bare Facebook som overfører persondata på tvers av kontinentene. Blir de tvunget til å lagre data om europeiske brukere innenfor EUs grenser, kan det sette en presedens som vil påvirke tusener av bedrifter. 

Nysgjerrig på hvordan din bedrift kan få mer verdi ut av data? I veiviseren Fra data til verdi kan du lære mer om dette!

Veiviser

Fra data til verdi

Lær om data og hvordan data gir oss nye innsikter og nye måter å jobbe på.

606 Moduler0% Fullført

Vi bruker i snitt 234 dager(!) på å oppdage dataangrep

Kan bedriften din være utsatt for et datainnbrudd – uten at du vet det? 

Det er ikke så usannsynlig som det kanskje kan høres ut. I snitt tar det over 200 dager før et datainnbrudd mot skandinaviske virksomheter blir oppdaget – og deretter tar det ytterligere 79 dager å håndtere det. Det skriver NRKbeta, som viser til en IBM-rapport. 

– For de fleste norske virksomheter tar det lang tid før et datainnbrudd blir oppdaget, og ofte er det tredjepart som varsler dem om at de har hatt et innbrudd, sier IT-ekspert Håkon Lønmo til NRKbeta.

Det ble nylig kjent at Stortinget er rammet av datainnbrudd. Dette ble raskt oppdaget, sammenlignet med gjennomsnittet.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet skriver denne uken at det ikke bare er Stortinget som er rammet, men at «lignende mistenkelig aktivitet» er observert flere steder. Både private og offentlige norske virksomheter skal være rammet.

– Vi opplever til stadighet forsøk på digitale angrep mot norske samfunnsverdier og vil derfor sterkt oppfordre både virksomheter og privatpersoner til å bidra i forebyggende sikkerhetsarbeid, sier avdelingsdirektør Bente Hoff i nyhetsoppdateringen. 

Introkurs

Cybersikkerhet

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Dette kurset passer for deg som trenger en innføring i grunnleggende cybersikkerhet.

254 Moduler0% Fullført

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Hviterussland har en blomstrende tech-industri – som nå står i fare for å kveles

De fleste har fått med seg at det skjer saker og ting i Hviterussland, men det har kanskje gått deg hus forbi at hovedstaden Minsk i løpet av det siste tiåret har vokst fram som et av Europas ledende tech-sentre. Den Hviterussiske tech-industrien sysselsetter om lag 50 000, og har en årlig omsetning på 30 milliarder kroner. Ikke verst.

Men president Lukasjenko – som i sin tid opprettet tech-distriktet i Minsk, som ble starten på teknologieventyret – er nå i ferd med å undergrave denne lukrative næringen. Som svar på de omfattende protestene mot hans styre, har presidenten blant annet skrudd opp arrestasjoner av dissidenter og begrenset nettilgangen i landet. Nettavisen Quartz skriver at mange tech-arbeidere – unge, ressurssterke, liberale – nå rett og slett fått nok, og at de derfor er i ferd med å flytte på seg til steder som Ukraina, Litauen og Polen. Og de tar verdiskapningen med seg på lasset. 

Andre spennende tech-nyheter fra uka som gikk: 

  • Vi har lenge hørt at 5G vil bringe med seg nye og uante muligheter – men vi forventet ikke dette. I en ny reklamefilm for T-mobile Nederland er vi vitne til «verdens første 5G-tatovering» – der tatovøren sitter et helt annet sted og styrer en mekanisk arm over 5G-nettet, muliggjort takket være den korte forsinkelsestiden. Se det selv:
https://youtu.be/GSbaqCe747Q