– Nå er det enklere enn noensinne å starte nettbutikk

Foto: PhotoMIX / Pexels

– Det er bedre å ha en middels god nettbutikk enn at bedriften går konkurs, mener den erfarne markedsføreren Frida Tørring. Slik får du butikken din på nett.

Netthandelen øker med uforminsket kraft og gjør det stadig vanskeligere å drive fysisk butikk. De strenge tiltakene for å bekjempe koronaviruset har bare økt gapet mellom bedrifter med gode nettbutikker og de som kun er mulig å besøke i levende live.

Ser vi bort ifra den uvanlige situasjonen, er det uansett beinhardt å drive retail i 2020. Heldigvis har vi en gladnyhet til deg som kjenner at det fysiske salget går trått – eller har opphørt helt:

– Nå er det enklere enn noensinne å starte en nettbutikk, og de aller fleste kan gjøre veldig mye selv. Dersom du har drevet en Facebook-side, blogg eller din egen hjemmeside, kan du allerede veldig mye av det du trenger for å komme i gang, sier Frida Tørring.

Og hun vet hva hun snakker om. I 2015 startet Tørring merchandisebedriften Fanwear, og hun har også vært nettbutikksjef for The Body Shop. I dag er hun kampanjeansvarlig for nettbutikken til Forskerfabrikken – i tillegg til at hun ønsker å hjelpe bedrifter som sliter med å holde hodet over vannet under korona-situasjonen ved å gi sine beste tips.

Ønsker du å gi virksomheten din en tilstedeværelse på nett? Her er noe av det du bør tenke på:

Foto: Oda Hveem

Steg 1: Opp og stå

For noen år tilbake var markedet preget av dyre og tungdrevne nettbutikkløsninger, forteller Tørring. Disse krevde gjerne timevis av konsulentarbeid før de i det hele tatt var på nett. Nå, derimot, finnes det flere pakkeløsninger der du får nettbutikk, hosting (lagring og deling av nettbutikken), nettadresse og design – alt i én pakke. For bedrifter som nå tvinges til å tenke nytt, kan dette være vitamininnsprøytningen de trenger.

– I en perfekt verden kunne man tatt seg god tid til å gjøre mye research, utforske ulike tekniske muligheter og finne samarbeidspartnere. Dersom omsetningen i bedriften din har forsvunnet nærmest over natten på grunn av koronakrisen, er det viktig å komme i gang på en alternativ salgskanal så raskt som mulig, sier Tørring, og legger til:

– Det er bedre å ha en middels god nettbutikk enn at bedriften går konkurs eller får store økonomiske problemer.

Steg 2: Gi et godt inntrykk

Ikke misforstå: Brukeropplevelsen er selvfølgelig svært viktig. Er nettbutikken uoversiktlig og har et kronglete grensesnitt, vil kunden neppe sitte igjen med en god opplevelse – ei heller handle i butikken. Pakkeløsningene som tilbys av blant andre Shopify, Wix og Squarespace er svært brukervennlige, slik at du kan konsentrere deg om inntrykket nettbutikken gir.

– For mange blir nettbutikken ofte det første møtet med butikken din. Tenk gjennom hvilket inntrykk du ønsker å gi kundene og utform nettbutikken deretter, sier Tørring.

Ser du på mange store aktører innenfor netthandel i dag, er svært mange av i praksis «finn, klikk og kjøp»-løsninger med muligheten til å sjekke lagerbeholdningen i butikken. Dette kan være viktig å tenke på når du først setter i gang – at målet først og fremst er å gjøre produktene og tjenestene dine tilgjengelige for kundene. Få nettbutikken opp å stå og gjør justeringer underveis. Det må du alltid regnet med når du har med nettsider å gjøre – også pakkeløsninger.

– Spør gjerne noen som ikke kjenner butikken din fra før om tilbakemeldinger på nettbutikken underveis. Still åpne spørsmål og be dem fortelle hvilke tanker de gjør seg når de bruker nettbutikken, anbefaler Tørring.

OMSTILLINGSMOTOR

Trenger din bedrift et digitalt kompetanseløft?

  • Gjennom Omstillingsmotor kan bedrifter få hjelp til eget kompetanseløft for økt konkurransekraft og vekst gjennom bruk av digitale teknologier.
  • Sammen med våre partnere tilbyr DigitalNorway skreddersydde arbeidssamlinger, rådgivning og andre former for tilpasset kompetanseheving i regi av Norges skarpeste miljøer innen digitalisering og avansert produksjon.
  • Les mer om Omstillingsmotor, og søk om støtte til kompetanseløft

Steg 3: Lær av de som får det til

Samtidig vil nok mange at nettbutikken skal «stå i stil» med den fysiske. En utfordring mange støter på er at ikke alle butikktyper like enkelt lar seg overføre til nett. Da gjelder det å være kreativ.

– I The Body Shop er det å prøve produkter og få veiledning en viktig del av opplevelsen. Det er vanskelig å få til i nettbutikken, der du ikke møter kunden fysisk. Derfor brukte vi mye tid på å lage gode produktbeskrivelser og ha flere bilder av hvert produkt. Kundene kan få veiledning til å velge mellom ulike produkter over e-post eller på sosiale medier, forteller Tørring.

Hun trekker også frem Makeup Mekka, en av Norges største nettbutikker for sminke og som er utnevnt til Gaselle-bedrift fire år på rad.

– De har løst utfordringene blant annet ved å ha bilder av ulike modeller med hver sin nyanse av eksempelvis foundation. De har også «prøv meg»-priser som lar deg prøve produkter til redusert pris. Dette senker terskelen for å bestille sminke uten å prøve den først.

Steg 4: Tydelig fraktprising

Når det kommer til levering, gjelder det å holde tunga rett i munnen. Hvordan tror du kunden vil reagere dersom han eller hun tråler seg gjennom nettbutikken din, finner flere produkter og gjør seg klar for å betale – for så å bli møtt med en skyhøy fraktkostnad?

Ifølge Frida Tørring er det viktig å være tydelig og konsistent når det gjelder frakt. Hun forteller at store nettbutikker som for eksempel Zalando har blitt bedre på dette. De har en tydelig beløpsgrense for å få fri frakt på en ordre, og opplyser om eventuelle fraktkostnader gjennom hele kjøpsreisen.

– Se gjerne på andre nettbutikker i markedet ditt, og undersøk om de baker fraktprisen inn i vareprisen eller om det kommer i tillegg.

Vær klar over at du som forhandler har flere fraktalternativer å velge mellom, og aktører som Posten og PostNord tilbyr levering av mindre pakker hjem til kunden – often til en rimeligere pris enn levering til et hentested.

– Jeg ser at mer lokalt forankrede bedrifter har begynt med hjemkjøring. Dette kan være et godt alternativ, men husk å regne på kostnadene både i drivstoff og tidsbruk, sier Tørring.

Steg 5: Bli mer synlig

Er du allerede på sosiale medier, har du et godt utgangspunkt for å markedsføre nykomlingen. Annonsering på Facebook og Google er nyttige verktøy for å nå eksisterende, så vel som potensielle kunder. Begge plattformene gir gratis opplæring for å komme i gang, og du finner mange gode innføringer på YouTube og andre nettsteder.

Husk også å ta vare på kundene som allerede har vært innom.

– Sørg for å samle inn samtykker til å sende nyhetsbrev når kundene bestiller, slik at du kan holde dem oppdatert på siste nytt. Et annet kjent triks er å gi kunden rabatt på neste ordre – slik at de kommer tilbake senere, forteller Tørring.

Her har du en gyllen mulighet til å slippe kreativiteten løs og skille deg ut fra mengden – spesielt hvis du er en liten og ny i gamet.

– Kanskje kan du sende med en vareprøve eller en håndskreven hilsen? Som liten bedrift har du fleksibiliteten til å gjøre slike små aktiviteter som skiller deg fra de store nettbutikkene. Ikke glem at du har mange muligheter til å gjøre morsomme markedsføringsstunt!

Kort vei fra rødt til grønt

At det å ta de første stegene ut på nettet kan virke skremmende, er fullt forståelig. Det kan lønne seg å engasjere en rådgiver som vise deg hvordan du bruker et nettbutikksystem. Likevel mener Frida Tørring bestemt at det ikke skal så mye til for å klare seg på egenhånd.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

– Felles for de nye butikksystemene er at de er såkalte software as a service-tjenester (SaaS), der du betaler en gitt sum hver måned og får systemet, og fremtidige oppdateringer, inkludert. For rundt en tusenlapp i måneden kan du velge mellom mange gode systemer, forklarer hun.

Enn så lenge er det ingen som vet nøyaktig hvor lenge koronatiltakene vil være gjeldende – eller hvordan det blir når ting er tilbake til normalt. At folk kommer til å handle mye på nett også etter krisen, er derimot helt sikkert. Sånn sett vil det å komme i gang med nettbutikk nå ikke bare være en «nødløsning» – det er også uhyre fremtidsrettet.

– Med de nye nettbutikksystemene er veien til å «gå i grønt» kortere enn noensinne, fastslår Frida Tørring.