Mute-knappen skrur ikke av mikrofonen – og kan dette bety slutten for all hacking?

Her er alle teknologi-nyhetene du bør få med deg fra den siste uken – og påsken. 

Er vi nærmere et internett fritt for hacking?

Det mest grunnleggende du vet om en datamaskin er at den bare forholder seg til 0 og 1. 

Så kommer kvantemekanikk inn i bildet. En ny type datamaskin er under utvikling, kvantedatamaskiner. I stedet for bare vanlige bits – der det enten ikke er et signal (0), eller det er et signal (1) – jobber en her på partikkelnivå med såkalte qubits

På dette nivået oppfører verden seg annerledes og mer komplisert enn vi er vant til å forholde oss til. Qubits trenger ikke å være 0 eller 1, men kan være i en mellomposisjon eller en blanding av begge. Det du trenger å forstå, er ikke hvordan det fungerer – men at det potensielt åpner for at en del typer prosessering og beregninger kan gjøres ekstremt mye raskere enn i vanlige maskiner.  

Vi har tidligere skrevet om en varslet «kvante-apokalypse». Én ting kvantemaskiner kan gjøre, er nemlig å gjøre all verdens kryptering utdatert over natten. 

På den annen side åpner det også for enda sikrere måter å kommunisere digitalt. Det «hackesikre» internettet skal være enda nærmere en realitet, skriver Digi.no denne uken. 

Et kinesisk team har lykkes med å opprette kommunikasjon via kvantesammenfiltring over en avstand på 102,2 kilometer – til sammenligning med 18 kilometer som var den tidligere rekorden. Kvantesammenfiltring (quantum entanglement) innebærer at partikler – i dette tilfellet lyspartikler, eller fotoner – knyttes til hverandre. De får et bånd som ikke brytes selv om de fysisk fjernes fra hverandre. 

Enhver tukling vil bryte dette båndet, derfor er det umulig å hacke. 

– Et kvante-internett vil åpne for en lang rekke nye anvendelser, fra hacke-sikker kommunikasjon og skytjenester med fullkomment personvern, til høypresisjons punktlighet. Som med internett for 40 år siden er det trolig mange bruksområder vi ikke kan forutse akkurat nå, sa en av medlemmene av forskningsteamet i en pressemelding, ifølge Digi. 

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Vil du lære noe nytt ? Ta et av våre korte kurs:

Introkurs

Forstå grunnleggende programmering

Hva er programmering, hvordan fungerer det, og hva brukes det til? Lær om programmering på 20 minutter!

204 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Hva er kunstig intelligens?

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om kunstig intelligens på 10 minutter.

106 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Maskin­læring

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om maskinlæring på 10 minutter.

105 Moduler0% Fullført

Nå som vi er inne på forskning og ny teknologi, kan vi også ta med oss disse andre nyhetene:

… og apropos partikler: Nye funn avslører en partikkel som kan ødelegge standardmodellen, og som har sendt forskere i villrede.

«Mute»-knappen stopper ikke nødvendigvis mikrofonen, viser nye funn

Er du opptatt av personvern, er det ikke nødvendigvis nok å mjute en videosamtale for å være sikker på at ingen kan høre deg. 

Blant andre Dagens Næringsliv og Digi.no omtaler ny forskning som har sett på de vanligste videosamtaletjenestene – som Zoom, Slack, Microsoft Teams, Google Meet og Cisco Webex – og funnet at de fleste fortsetter å ta opp lyd selv om du demper mikrofonen.

Netflix mister kunder – vil innføre abonnement med annonser og slå ned på kontodeling

Netflix var kanskje først og størst, men har etter hvert fått svært hard konkurranse i kampen om strømmekundene. Nå mister de kunder og sliter med å beholde posisjonen sin, skriver Wired

Blant tiltakene de vurderer, er å innføre billigere abonnementer med annonser, og å gjøre det vanskeligere å dele ut passordet sitt for å bruke samme konto på tvers av husholdninger. 

Disse er det verdt å få med seg knyttet til Ukrainakrigen:

Alt du trenger å vite om cybersikkerhet – kom i gang med vår veiviser:

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Godt og blandet om penger, krypto og metaverset:

Elon Musk ønsker seg Twitter 

… og her avslørte han hvorfor

Kort om to forbrukertjenester som Google sysler med:

Til slutt – blandede drops om chipkrisen, vaskemaskiner og Obama:

God helg!