«Kvante-apokalypsen»: Vil kvantekraft knekke all kryptering?

Forvent både store og små spørsmål når ukens viktigste tech-saker oppsummeres.

BBC skriver denne uken om «kvante-apokalypsen»: En (kanskje nær) fremtid der all kryptering blir utdatert og gjort ubrukelig over natten, fordi en ny type superkraftige datamaskiner knekker kodene før du rekker å si kvantemekanikk. 

Kvantemekanikk er det kaninhullet du raskt vil snuble ned i, dersom du vil lære mer om hvordan verden og universet egentlig fungerer og henger sammen.

Når du studerer verden ikke bare på atomnivå, men enda mindre, blir ting fort veldig fremmed fra det vi kjenner og kan oppfatte med sansene våre. Kvantemekanikken har vist oss at universet er både mer komplekst og fascinerende enn vi tidligere kunne forestille oss. 

Det er flere tiår siden forskere ble oppmerksomme på at dette åpner for å lage datamaskiner som er fundamentalt annerledes – og potensielt enormt mye kraftigere – enn dem vi har i dag. 

Disse datamaskinene benytter seg av hvordan partikler oppfører seg og interagerer med hverandre. For eksempel fenomener som kvantesammenfiltring (quantum entanglement), som innebærer at to eller flere partikler knyttes til hverandre – de synkroniseres, på et vis – og får et bånd som ikke brytes selv om de fysisk fjernes fra hverandre. 

Hvordan det hele fungerer, har vi verken plass eller evne til å forklare her. Poenget er at disse maskinene nå finnes – men riktignok har ikke utviklingen kommet langt nok ennå til at de kan lages i stor skala eller leve ut dette potensialet – selv om nye gjennombrudd gjør at forskere nå øyner muligheter for nettopp dette, melder The Indepenent.

Ifølge New Scientist må kvantedatamaskiner bli en million ganger kraftigere enn de er i dag for å hacke Bitcoin. Like fullt: Denne utviklingen er reell, og hvis ikke vi gjør noe, vil dagens systemer for digital sikkerhet kunne kollapse – i tillegg til at vi selvsagt også kan bruke teknologien til å gjøre mye bra. 

Neste generasjon sikkerhetstiltak må derfor være «kvantesikret» – og dette er forskning som nå er i full sving. Du kan lese mer hos BBC

Av andre relaterte nyheter om høyteknologiske fenomener på en svært liten målestokk, er det for mange forhenværende buzzordet «nanoteknologi». Dette var noe som var på alles lepper for noen år tilbake, men som mange kanskje har glemt.

Vel, det er ifølge Wall Street Journal på tide å tørke støv av de utopiske framtidsdrømmene der nanoteknologi innvirker på alt rundt oss – for vi er visstnok nå for alvor inne i en nanotech-revolusjon … du har bare ikke lagt merke til det ennå.

Litt mer om kraftige datamaskiner og kunstig intelligens:

Samt noen saker om teknologi i hverdagen:

Joda, det har skjedd mye rart innenfor cybersikkerhet også denne uka:

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Og Bjarne Melgaard dyppet tærne sine i krypto-verden:

Om du har to timer (!) å slå i hjel, kan denne filmen om alt som er galt med NFT-er være av interesse:

Litt om verdensrommet – og livet i havet:

Noe småplukk om utvikling og tjenester:

Og til slutt, noen saker om roboter (og biler):

Lær noe nytt i dag – sjekk ut alle kursene våre:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.