Meta trapper opp VR-satsingen – blir møtt med stor skepsis

Foto: Anthony Quintano via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Det nye VR-hodesett fra Meta er rett rundt hjørnet, men selskapets metavers-satsing oppleves som desperat. Nå er flere skeptiske til gigantens fremtid. Les mer om dette og ukas andre tech-nyheter i Bits & bytes.

Den store stjernen under Meta Connect-konferansen var det nye VR-headsettet som slippes senere denne måneden. De som vil ta seg råd må ifølge Tek.no ut med nærmere 20.000 kroner, men kan glede seg over en rekke nye funksjoner. Blant annet kan du oppleve Microsoft Office-integrasjon og en opplevelse basert på tv-serien The Office, skriver The Guardian og andre.

Og: De virtuelle avatarene får endelig bein å stå på (tidligere har de kun vært svevende overkropper.

– Bein er sannsynligvis den mest etterspurte funksjonen på veikartet vår. Men seriøst, bein er vanskelig, og det er grunnen til at andre VR-systemer heller ikke har dem, forklarte Mark Zuckerberg.

Digitale lemmer er riktignok ikke det eneste problemet Meta må løse. Både Business Insider og New York Post skriver nemlig at selskapets stilling på Wall Street ser ut til å være i knestående. Det siste året har Metas aksjepris sunket med hele 60 prosent.

Grunnen til det kan knyttes til satsingen på det mye omtalte metaverset – den tredimensjonale digitale verdenen man transporteres til gjennom et VR- og AR-teknologi. MIT Technology Review skriver at satsingen har møtt mye motgang det siste året, og at Metas strategi ser nå ut til å være «å kaste spagetti mot veggen og se hva som fester seg». 

Det er også kommet rapporter om at VR-satsingen mangler støtte internt i selskapet. En ansatt sier til The New York Times at han «får vondt i magen» av tanken på hvor mye penger de har brukt på prosjektet. Og naturligvis er det viktig å stille spørsmålet, slik Wired gjør, rundt personvernet.

Syns metaverset er «overraskende morsomt»

Det er et stort problem at mange ikke forstår hvordan det føles å være i metaverset – eller hva det for noe i det hele tatt, skriver MIT Technology Review. Siden det ikke er tilgjengelig i formater forbrukere er kjent med (i tekstmeldinger, nettlesere, «tradisjonelle» sosiale medier), blir det vanskelig å selge inn en opplevelse som krever et dyrt hodesett.

Nettopp det forteller Meta at de vil gjøre – gjennom Horizon Worlds, en sosiale medier-plattform i metaverset. Spørsmålet er om forbrukerne faktisk er interesserte i det hele.

En reporter for The New York Times tilbrakte mer enn 24 timer i metaverset, og hadde en «overraskende morsom» opplevelse. Til tross for at verdenen ennå er tidlig i utviklingen, koste hun seg både med spill og standup, og hun skriver at hun var motvillig til å forlate metaverset.

Tiden vil vise om flere strømmer til og hvorvidt Zuckerberg nok en gang vil revolusjonere måten vi samhandler på internett. I et intervju med The Verge erkjenner han at det vil ta flere år før investeringen vil kaste av seg. Likevel har han klokketro på at det er rett vei å gå.

– Fordi det kommer til å muliggjøre det ultimate uttrykket for det vi ønsker å gjøre: å bygge sosial programvare.

Men: Han kan neppe være fornøyd med at ByteDance – selskapet bak TikTok, Metas kanskje argeste konkurrent – trolig vil melde seg på i kampen om VR-brukerne:

En falsk Steve Jobs, en regnerekord og et vitnesbyrd:

KI har vært på jobb den siste tiden:

Og roboter utretter også spennende ting:

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Lær noe nytt med et av våre gratis kurs:

Mikrokurs

AR: Utvidet virkelighet

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om AR på 5 minutter.

54 Moduler0% Fullført

Introkurs

Crash-kurs i digitale teknologier

Hva er egentlig digitalisering og de «nye teknologiene» og hvordan påvirker de arbeidslivet?

154 Moduler0% Fullført

Veiviser

Hvordan lykkes med hjemmekontor og hybrid

Verktøyene og kunnskapen du trenger for å gripe mulighetene med hybride arbeidsformer – og skape en enklere og bedre arbeidshverdag.

453 Moduler0% Fullført

Tør du å la bilen kjøre seg selv? Her er litt snacks for de bilinteresserte:

Mye står på spill i chip-kampen mellom USA og Kina:

Kroken på døra for kostbart IT-prosjekt i helsevesenet:

Litt forskjellig om personvern og digital sikkerhet:

Det kan være lurt å gi mobilen et nytt liv fremfor å kaste den:

Legger du alle mobilene som trolig blir kastet i år oppå hverandre, vil tårnet bli 50.000 km høyt!

Har du tenkt at «dette møtet burde vært en e-post»?

Slack-sjefen er enig med deg:

Vi avslutter med mobiler som passer litt for godt på eierne sine:

«Eieren av denne iPhone var i en alvorlig bilulykke» – eller bare på en berg-og-dalbane (The Wall Street Journal)