Les tipsene: 5 måter å bruke ChatGPT på jobb

Morten Irgens har jobbet med kunstig intelligens i over 30 år. Han bruker selv ChatGPT iblant, men peker på at det er et par ting man bør være obs på. (foto: Høyskolen Kristiania)

Men «verdens beste pisspreikgenerator» bør brukes med varsomhet, påpeker KI-ekspert.

Det er mye snakk om ChatGPT for tiden. Chatboten som svarer på alle slags tenkelige spørsmål med et overbevisende godt og logisk språk har stjålet overskrifter og spalteplass i ukesvis. 

Mange har stilt seg kritiske til hvordan ChatGPT vil endre skole og utdanning. Men hvordan påvirker slike kunstig intelligente modeller arbeidslivet?

– ChatGPT og lignende teknologier vil kunne endre manges arbeidshverdag. Akkurat slik telefonen, skrivemaskinen, datamaskinen og mobiltelefonen har gjort før, sier Morten Irgens. 

Han er prodekan ved Copenhagen Business School, har jobbet med kunstig intelligens i over 30 år – og sitter i styrene til flere internasjonale KI-organisasjoner. 

Kreative og kunnskapsbaserte yrker og bransjer er de første som utsettes for endring, mener han: 

– For eksempel journalister, designere, illustratører, forskere og undervisere. 

Litt senere i artikkelen skal vi se på akkurat hva ChatGPT kan brukes til. Men først, til titusenkronersspørsmålet: 

Kommer robotene etter jobbene våre? 

Du kan lese 5 konkrete måter du kan bruke ChatGPT i jobben lenger ned i artikkelen.

Har du lyst til å lære mer om ChatGPT? Ta vårt gratis mikrokurs her:

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført

Hevder debatten allerede ble tatt på 60-tallet

– Det er et morsomt spørsmål, svarer Irgens. 

Han hevder at akkurat det spørsmålet aldri har gått av moten, og er noe vi har hørt siden dampmaskinenes inntog,

– Har du hørt om ELIZA? Spør Irgens tilbake. 

Språkmodellen fra 1964 sjokkerte i sin tid et helt forskermiljø med hvordan den kunne imitere mennesker og svare på enkle spørsmål. 

Flere mennesker (deriblant sekretæren til oppfinneren) knyttet følelsesmessige bånd til programvaren. Som en respons skrev mannen bak ELIZA – Joseph Weizenbaum – en fagbok.

I «Computer Power and Human Reason» argumenterte Weizenbaum for at kunstig intelligens aldri måtte brukes som stedfortredere for mennesker eller til å ta viktige avgjørelser. 

Til tross for enorme fremskritt innen prosessorkraft og maskinlæring siden den gang, mener Irgens oppstyret rundt ChatGPT er en historie som gjentar seg: 

– ChatGPT er verdens største pisspreikgenerator, begynner han. 

Les mer om våre kurs her:

Digital Norway skyter fart på digitaliseringen av Norge.

Derfor har vi laget en rekke lettleste kurs om viktige egenskaper og verktøy du trenger for å lykkes i en digital arbeidshverdag.

Her kan du utforske våre gratis kurs om alt fra kunstig intelligens på arbeidsplassen, lavkode, bærekraft, GDPR, effektivisering, ledelse og innovasjon.

Mener vi lar oss forføre  

Han forklarer videre: 

– Og det er fordi mennesker selv er pisspreikgeneratorer som fyller internett med synsing, forutinntatthet og tøv. Stapper du det inn i den ene enden av ChatGPT, kommer gjerne synsing, forutinntatthet og tøv ut i andre enden. 

Irgens mener slike modeller egentlig bare er nyttige hvis vi er smarte nok til å oppdage når de tar feil. Det er og har ikke alltid vært like lett. Verken på 60-tallet eller i 2023. 

– Vi lar oss forføre. Vi er jo mennesker. Vi er tilbøyelige til å tro på det som sies med språklig tyngde, eleganse, patos og pondus. Det er ikke hva folk sier som overbeviser oss, det er hvordan de sier det, sier han bestemt, før han legger til: 

– Så ChatGPT er ikke bare en pisspreikgenerator. Det er en overbevisende pisspreikgenerator. 

Men dersom man er klar over modellens feil og mangler, mener Irgens at ChatGPT er et svært interessant verktøy som absolutt kan hjelpe oss i vår arbeidshverdag. 

La oss derfor se på fem helt konkrete måter ChatGPT kan brukes på jobb: 

Her er fem måter ChatGPT kan brukes i arbeidslivet: 

1. Som tekstassistent  

Det mest åpenbare eksempelet på hva ChatGPT kan bidra til er tekstgenerering. Det er smått fascinerende å se hvor presist den kan formulere setninger og avsnitt om alt mulig mellom himmel og jord. 

Likevel er den fortsatt ganske så statisk og feilbarlig. Husk at ChatGPT er en språkmodell og ikke en kunnskapsmodell. Den er ikke koblet til internett og er i hovedsak matet med informasjon frem til 2021. Dessuten finnes det ingen garantier for at kildematerialet er til å stole på. 

Se på den som en slags assistent: ChatGPT kan bidra til å formulere enkle og formelle tekster som rapporter, presentasjoner, møteinnkallelser, søknader, svar på e-poster og lignende.

– Selv bruker jeg det til å skrive saksdokumenter og formelle brev, sier Irgens. 

I tillegg er språkmodellen rimelig god til å oversette språk, og tar hensyn til setningsoppbygging og naturlige formuleringer. Men slik du ikke ville brukt Google Translate uten varsomhet, bør du nok også være kritisk til det ChatGPT serverer deg av oversatte avsnitt. 

2. Til å motvirke skrivesperre 

De fleste kjenner seg kanskje igjen: Et tomt tekstdokument stirrer tilbake på deg, og du aner ikke hvor du skal starte. Her kan ChatGPT hjelpe! 

– Det er hardt å begynne med et blankt ark. La en generativ språkmodell skrive førsteutkast og så kan du gå i gang med å omskrive det, forklarer Irgens. 

Mat ChatGPT med noen enkle forespørsler. Be programmet om å omformulere og omstrukturere. Du kan få den til å skrive enklere, mer engasjerende og til og med komme med noen føringer om målgrupper. 

Tips!

ChatGPT er mye bedre på å formulere setninger på engelsk enn på norsk. Prøv å still modellen spørsmål på engelsk – for deretter å be den om å oversette til norsk. Dette gir ofte en mye bedre respons, både med tanke på språk og innhold. 

3. Som din personlige kodeekspert 

Spør du ChatGPT direkte om hva den kan brukes til, svarer modellen blant annet at den kan brukes til generering av kode for programvareutvikling. Det er helt riktig. 

ChatGPT kan dokumentere, debugge kode og generere kodeforslag basert på dine spesifikasjoner. Vi spurte om den kunne komme med et eksempel, her er det ChatGPT svarte:

4. Til planlegging og prosjektgjennomføring 

ChatGPT kan også brukes til å gjøre arbeidshverdagen din enklere på ulike måter. Om du mater den med konkrete oppgaver og mål for et prosjekt kan programvaren generere to-do-lister, tidsplaner og til og med delegere ansvarsoppgaver (sett at den har nok informasjon om hvem som gjør hva på din arbeidsplass).

Dessuten kan ChatGPT bidra til å utarbeide rapporter og budsjetter. Har dere nok ressurser til å gjennomføre akkurat dette prosjektet? Hva med dere i så fall spare inn på? 

Det finnes en hel rekke andre programvarer som kanskje er enda bedre egnet til prosjektstyring, men det er altså også et eksempel på hva ChatGPT i prinsippet kan brukes til. 

5. Automatisere manuelle oppgaver 

Rent isolert får ikke ChatGPT til kjempemye. Men når språkmodellen kobles til andre verktøy åpnes det opp for et hav av muligheter. Det er ikke uten grunn at Microsoft har investert enorme summer i å integrere ChatGPT i søkemotoren Bing. 

ChatGPT er åpent for å kobles til andre applikasjoner, og du må ikke være en gigant som Microsoft for å kunne gjøre dette. Her er et par eksempler på hvordan programvaren kan kobles til andre verktøy: 

Det utvikles en ChatGPT-basert applikasjon som automatisk skriver forslag til svar på innkommende e-poster for deg og lagrer dem i utkastmappen. ChatGPT kan også kombineres med programmeringsverktøy som gjør visualisering av data enklere for folk som ikke kan særlig mye kode. 

Kobler du den opp til et stemmegjenkjenningsverktøy, har du plutselig et verktøy som kan utføre en hel rekke oppgaver. 

Denne Youtuberen demonstrerte hvordan han koblet ChatGPT sammen med Siri for å styre sitt smarthjem med både svært så detaljerte kommandoer og åpne spørsmål. Plutselig kunne for eksempel soverommet varmes opp til akkurat den dagens mest ideelle temperatur. 

– All vår krøkkete bruk av datamaskiner er en slags dialog, men den dialogen har alltid vært på maskinens premisser. Nå kan den være på menneskets premisser. Talegjenkjenning og talegenerator på ChatGPT vil gjøre at min gamle mamma kan holde lange samtaler med verden og få all mulig informasjon og kunnskap. Det er Siri og Alexa slik det bør være, sier Irgens. 

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hvordan dette kan utnyttes i arbeidslivet. 

Oppfordrer til å leke med teknologien  

Kort oppsummert: ChatGPT kan brukes på en rekke måter – om det brukes på riktig måte: 

– Vi må ikke glemme at dette bare er nok en teknologi i rekken. Om to år kommer det neste, så kommer det neste igjen… Vi er nødt til å forholde oss til det og lære hvordan vi skal bruke det. 

Irgens avslutter med en oppfordring til arbeidslivet: 

– Stopp aldri med å leke med tech i bedriften. Oppfordre ansatte til å ta nye teknologier i bruk og komme med forslag til hvordan dette kan brukes hos akkurat dere, hva det kan hjelpe dere med – og hva man burde være obs på.

Her kan du lære mer om ChatGPT og kunstig intelligens i arbeidslivet:

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført

Veiviser

Kunstig intelligens på arbeidsplassen

KI endrer hvordan vi lever og jobber. Lær om mulighetene med teknologien – samt hvordan og hvorfor vi alle må bidra til å styre utviklingen i etisk og ansvarlig retning.

604 Moduler0% Fullført