Korrupsjonsskandale rammer verdens største mikrochip-industri

Den gigantiske microchipindustrien i Kina har den siste tiden blitt rammet av flere korrupsjonsskandaler. Les hvorfor det kan få et positivt utfall for bransjen – samt resten av de viktigste tech-nyhetene fra uka som gikk.

Under pandemien fikk vi for alvor kjenne på hvor avhengige vi er av Kinas mikrochipindustri. Produksjonsstopp og transportproblemer medførte at svært mange produkter ikke fant veien til butikkhyllene – og da også hjem til deg og meg.

Salget av kinesiske mikrochiper – eller halvledere, for å være mer presis – nådde hele 192,5 milliarder dollar i 2021, rett under 35 prosent av det globale salget. 

Chipindustrien er en strategisk satsning for kinesiske myndigheter for å redusere  avhengigheten av USA og deres allierte. I 2014 ble China Integrated Circuit Industry Investment Fund (kjent som «The Big Fund») etablert med den hensikt å investere myndighetenes penger i mikrochip-produksjonen. 

Og det er ikke snakk om småpenger: så langt er 30 milliarder dollar – med ytterligere 20 milliarder på vei – blitt dyttet inn i industrien. Det har gjort den kinesiske produksjonskjeden til verdens største. Men det er skyer på horisonten. 

Fondets administrerende direktør, Ding Wenwu, ble nemlig nylig pågrepet av landets antikorrupsjonsmyndighet – kun få uker etter pågripelsene av en tidligere Big Fund-leder og to fondsforvaltere, skriver MIT Technology Review. Ifølge nettstedet kan det tvinge landet til å tenke nytt om hvordan det investerer i mikrochip-produksjonen.

– Dette er den minst overraskende korrupsjonsetterforskningen jeg har hørt om på en stund. Ikke fordi jeg vet at Ding Wenwu er personlig korrupt, men med så mye penger i omløp innen en bransje, ville det være mye mer overraskende om det ikke kom en stor korrupsjonsskandale, sier Matt Sheehan ved den amerikanske tenketanken Carnegie Endowment for International Peace.

Sheen sikter til at The Big Fund ikke hadde en klar plan for hvilke underbransjer og virksomheter det burde prioritere å investere i. Ifølge MIT Technology Review, har strategien i stedet vært å «kaste massive investeringer mot veggen og se hva som fester seg», noe som har ført til at store selskaper har måtte kaste inn håndkleet. Den amerikanske handelsblokaden har heller ikke hjulpet.

Til syvende sist kan korrupsjonsetterforskningen ha et positivt utfall. Eksperter tror at den kan presse fondet til å operere med en mer strategisk, markedsbasert strategi. 

– Beijing har ikke råd til å sløse bort fem milliarder dollar på fabrikker som ikke kommer til å være levedyktige, sier Paul Triolo i Albright Stonebridge, et strategifirma som rådgir virksomheter som opererer i Kina.

Millennials forstår seg ikke på TikTok, men Gen Z elsker det (Og: Hvilke konsekvenser har SoMe for samfunnet?): 

Vil Storbritannia regulere målrettet pengespill-reklame?:

Det har vært en travel uke for de som jobber med digital sikkerhet:

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Førerløse drosjer, kartlegging av plast i sjøen og VR-trening for kirurger – ny teknologi blir flittig anvendt av mange:

Én ting kunstig intelligens ikke kan gjøre: patentere oppfinnelser

Ingen uke uten noen nyheter fra de store amerikanske tech-selskapene:

Og Metas nye chatbot har mye på hjertet … om sjefen:

Helt til slutt tar vi med oss litt om litt av hvert:

Vil du lære noe nytt? Sjekk ut alle kursene våre!

Kurs

Lær noe nytt om bærekraft, kunstig intelligens, cybersikkerhet, digitale verktøy og mye mer.