Kan vi forvente selvkjørende Teslaer på norske veier snart?

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

To teknologi-relaterte fra valget: 

Mange biter fortsatt negler og følger spent med på det amerikanske valget, som i skrivende stund ennå ikke er avklart. Mye rart har skjedd (og vil sikkert skje i tiden fremover) – ikke minst knyttet til teknologi. For eksempel:

Millioner av amerikanere skal ha mottatt automatiske oppringninger på valgdagen, med beskjeden «Vær trygg, bli hjemme». Det melder blant andre BBC. Det er ikke kjent hvem som står bak, og FBI etterforsker nå saken. 

Samtidig melder Insider om en rekke falske valgsendinger på YouTube. Blant annet skal flere av topptreffene på søket «Presidential Election Results» ha brukt en falsk grafikk, som ikke gjenspeiler de sanne valgresultatene. Flere av dem som stod bak de falske sendingene, har hatt annonseinntekter fra sendingene – og dermed tjent penger på å spre feilinformasjon på plattformen. 

Selvkjørende Teslaer kommer til Norge

Visste du at Norge har en lov om selvkjørende biler? Dette ble mange oppmerksomme på, da Elon Musk svarte på en norsk Twitter-forespørsel om ikke Tesla snart kunne lansere sin selvkjørende funksjon her til lands.

Ifølge Musk er Norge og Canada neste på listen over land som kan forvente seg å få aktivert de autonome funksjonene i Tesla, som er langt mer avanserte enn dagens førerassistent.

Den norske loven, som offisielt heter «Lov om utprøving av selvkjørende kjøretøy», ble vedtatt allerede i 2018, og det er denne som har gjort det mulig for blant andre Ruter å teste ut selvkjørende busser. Det som gjør den spesielt interessant for Musk og Tesla, er formuleringen om at loven også gjelder «utprøving av selvkjørende kjøretøy uten ansvarlig fører og selvkjørende kjøretøy med ansvarlig fører som ikke befinner seg på tradisjonell førerplass» – altså at bilen kan kjøre selv, uten at du trenger å ha hånden på rattet.

Men betyr dette at alle Tesla-eiere kan glede seg til en tilbakelent, autonom biltur neste år? Ikke helt, skal vi tro Statens vegvesen, som ifølge TU.no nå jobber med å videre tilpasse det norske lovverket til fremtidens selvkjørende kjøreopplevelser.

Nytt og spennende om kunstig intelligens

Introkurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

254 Moduler0% Fullført

Enorm Bitcoin-formue skiftet hender for første gang siden 2013 – knyttes til Silkeveien

Det ulovlige nettmarkedet Silkeveien – som omsatte blant annet narkotika og våpen på det mørke nettet – ble stengt ned etter et FBI-raid i 2013. Grunnleggeren Ross Ulbricht ble fengslet på livstid (og vel så det). Den historien fortelles i den meget spennende boka «American Kingpin» av Nick Bilton. 

Siden den gang har en formue på 70.000 Bitcoin ligget urørt. Det tilsvarer svimlende 9,5 milliarder kroner med nåværende kurs. Men tirsdag denne uken skjedde det noe: Hele beløpet ble plutselig overført til en annen eier. Les hele historien hos The Guardian

Oppdatering 6. november: Dette mysteriet ser ut til å være løst. Pengene er beslaglagt av amerikanske myndigheter, melder Ars Technica.

Fire kjappe om roboter 

Introkurs

RPA – Robotisert prosess-automatisering

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I praksis handler RPA om automatisering av rutineoppgaver. Her får du en innføring i hva RPA er, hvordan det fungerer, hvilken verdi det kan skape for deg og din bedrift, samt veiledning til hvordan du selv kan identifisere prosesser som egner seg for automatisering

254 Moduler0% Fullført

Nå har Zoom fått ende-til-ende-kryptering

Video-tjenesten Zoom opplevde en eventyrlig vekst i starten av korona-pandemien. Men hakk i hæl fulgte en rekke store og små skandaler

Blant annet lovet de kryptering av videosamtalene – som ikke fantes. Nå er det imidlertid endelig mulig å aktivere ende-til-ende-kryptering på Zoom-samtalene dine. Det skriver Wired, som også tar deg gjennom hvordan du skal aktivere det. 

Godt og blandet om dingser og tech-giganter:

… og til slutt et knippe artikler du bør få med deg, fra den siste uken: