Advarer mot korona-app, kaller Zoom en «katastrofe» – og podkast-lytting går ned (!)

Foto: Anna Shvets / Pexels

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Advokat fraråder mot å installere FHIs korona-app

– Jeg vil egentlig ikke anbefale noen å bruke appen slik det er nå. Dessverre, sier den profilerte advokaten og personverneksperten Jon Wessel-Aas til NRKbeta.

Han snakker om Folkehelseinstituttet kommende korona-app, som utvikles i samarbeid med Simula Research Laboratory. Appen er ment å automatisere deler av dagens manuelle smitteoppsporingsarbeid, samt at den skal bidra til å måle hvilken effekt de forskjellige smittverntiltakene har på befolkningsnivå.

Måten appen innhenter data, er via GPS-basert posisjonsdata, samt hvor nær de forskjellige app-brukerne er hverandre – målt med Bluetooth. Wessel-Aas stusser spesielt ved den manglende åpenheten rundt app-utviklingen, og hvorvidt datainnhentingen er for inngripende.

– Det har særlig betydning for dem som for eksempel har kildevern, som journalister, eller dem med taushetsplikt, som advokater. Det bør i hvert fall gjøre at man reflekterer over hva man gir fra seg, sier Wessel-Aas.

I et tilvar til NRKbeta sier FHIs områdedirektør helsedata og digitalisering, Gun Peggy Knudsen, at det er frivillig å laste ned appen – men at de ønsker at flest mulig skal bruke den, så den har god effekt:

– Her vil ulike yrkesgrupper naturlig nok ha ulike hensyn som de må vurdere. Det er helt riktig og bra at spesielt utsatte yrkesgrupper vurderer sitt eget personvern og egne sikkerhetshensyn, det gjelder forøvrig for alle andre apper og teknologiske løsninger.

Over hele verden skjer det nå teknologisk utvikling i en rasende fart, i forsøket på å bremse spredningen av koronaviruset. Ikke alle steder oppleves det at personvernet står øverst på prioriteringslisten – men i EU gjør forskere og teknologer fra flere land nå et forsøk på å håndtere begge hensyn med like stor varsomhet.

Videotjenesten Zoom legger seg flate etter å ha blitt kalt «en personvernkatastrofe» og «grunnleggende korrupt»

Kanskje vi ikke bør bruke Zoom likevel, skriver TechCrunch denne uken. «Zoom er malware», sier sikkerhetseksperter sitert i The Guardian. Hva er det som foregår?

Zoom er en av de mest populære tjenestene for videosamtaler og -konferanser, og har fått et voldsomt oppsving under koronakrisen – en økning fra ti til 200 millioner daglige brukere(!) – når milliarder av mennesker blir bedt om å holde seg hjemme. The Verge utdyper i en interessant artikkel på tirsdag hvordan og hvorfor så mange har vendt Skype ryggen til fordel for nyere løsninger som Zoom og Houseparty.

Den siste uken har Zoom imidlertid fått gjennomgå blant tech-journalister, sikkerhetseksperter og sinte brukere, i kjølvannet av en hel rekke avsløringer og kontroverser.

The Verge skriver fredag at Zoom har lagt seg flate, og stoppet all annen produktutvikling for å rette opp i problemene. Her er noe av det som har skjedd:

  • The Intercept avslørte at videosamtaler i Zoom ikke er ende-til-ende-kryptert – selv om brukere er blitt ledet til å tro at samtalene deres var kryptert på denne måten. Ende-til-ende-kryptering betyr at alt som overføres blir helt uleselig for alle andre enn senderen og mottakeren. De har nå innrømmet at dette ikke er mulig i Zoom
  • Motherboard har rapportert at tusenvis av Zoom-brukeres e-postadresser og bilder er blitt avslørt til andre brukere. Det som har skjedd er at folk som har registrert seg med sin private adresse, er blitt gruppert sammen som om de jobbet i samme selskap – og dermed fått tilgang på hverandres kontaktinformasjon, selv om de er vilt fremmede
  • Zoom er ifølge CyberScoop saksøkt for å ha solgt brukerdata til Facebook – også i tilfeller der Zoom-brukeren ikke en gang har en egen Facebook-profil
  • I fjor ble det avslørt at Zoom hadde installert programvare på brukeres enheter uten samtykke, akkurat som skadelig malware. Ifølge The Guardian kunne programvaren utnyttes til å legge deg til i samtaler uten ditt samtykke
  • TechCrunch skriver at hackere har kunnet utnytte feil i Zoom-programvaren til å stjele Windows-passord eller ta over hele brukerens Mac
  • Så har du fenomenet «ZoomBombing» – nemlig at åpne videomøter blir «kapret» av andre. The Verge skriver fredag at sikkerhetseksperter klarte å finne møte-ID-en til 2.400 åpne samtaler på Zoom i løpet av bare ett døgn, med et automatisert verktøy

Til og med FBI har advart om at standardinnstillingene i Zoom ikke er sikre nok, har The Verge skrevet tidligere. Samme publikasjon gir likevel nå Zoom skryt for å være ærlige og innrømme feilene sine, og for at de tilsynelatende gjør alt de kan for å fikse problemene.

Også den konkurrerende appen Houseparty er blitt anklaget for at brukere har fått kontoene sine hacket, noe utvikleren Epic Games har avvist blankt. De kaller det en svertekampanje – og har ifølge BBC lovet ut en dusør på en million dollar til de som kan finne bevis for det.

Vi hører mindre podkast i karantene – men leser mye mer nyheter

The New York Times har tatt tempen på den amerikanske mediebransjen og sett hvordan de ulike avisene og mediehusene klarer seg under koronapandemien.

Apropos Zoom: De åpner artikkelen med det The Daily Beast-redaktør Noah Shachtman mener er nøkkelen til å holde seg motivert selv med hjemmekontor og karantene: «Alle burde hoppe på Zoom minst en gang om dagen for å se teammedlemmene sine, smile til hverandre, og få til et slikt samspill at vi føler oss sammenkoblet».

Mange journalister har hjemmekontor, men de leverer nyheter som blir lest som aldri før. Aviser setter nå rekorder av typen «mest leste sak», og melder om flere titalls prosent større trafikk til nettsidene sine enn for noen uker siden. Folk vender seg igjen til de seriøse nyhetskildene fordi, i Bloomberg News-redaktør John Micklethwaits ord, «plutselig betyr det enormt mye hva som er fakta».

Også podkaster med nyheter, politikk og analyse gjør det bra, ifølge The New York Times. Vox Medias podkast-nedlastinger har økt med 50 prosent. De lager blant annet «Today, Explained» og «The Weeds».

Imidlertid virker det som at folks appetitt for andre podkast-sjangre, ting som true crime- og komedie, har avtatt. WWD melder at antall podkast-nedlastinger i USA totalt sett har gått ned med ti prosent siden starten på mars. Det ifølge tall fra analyseselskapet Podtrac. Vi antar det har mye å gjøre med at mange har mistet reiseveien til kontoret.

Apropos hva folk hører på i USA: Engadget skriver at Spotifys app for barn nå er tilgjengelig i USA, etter å først ha blitt testet i Irland siden oktober. Appen er fortsatt under utvikling og skal testes og videreutvikles før den slippes internasjonalt. Appen er etterlengtet blant mange småbarnsforeldre – som er lei av å få foreslått Kaptein Sabeltann-sanger i spillelistene sine.

Mozilla satser videre på annonsefri surfing – som likevel støtter utgivere

Pop-up-enes storhetstid er heldigvis tilbakelagt (ser vi bort ifra de utallige «Vi bryr oss om ditt personvern»-meldingene), og det er mange som jobber for at det skal gå samme vei også med informasjonskapsler og annonser.

Mozilla, selskapet bak den populære nettleseren Firefox, har nå utvidet samarbeidet sitt med startupen Scroll. Det skriver TechCrunch. Scroll tilbyr et slags «universal-abonnement» som lar deg surfe raskt og helt uten annonser på deres partner-nettsteder, inkludert flere av USAs største nyhets- og mediesider, mot at du betaler en månedlig sum. Pengene skal gi mer tilbake til nettstedene enn de ville fått fra annonsene.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Mozilla har nå lansert tjenesten Firefox Better Web with Scroll – riktignok i første omgang kun i USA. Tjenesten koster til å begynne med $2,49 i måneden, men det skal på sikt dobles. I tillegg til Scrolls funksjoner inkluderer det Firefox’ egen Enhanced Tracking Protection, som hindrer tredjeparter i å spore aktiviteten din på nettet. Brukere av tjenesten skal dermed få et langt på vei annonsefritt, raskere internett med færre informasjonskapsler og mindre sporing. Når du kutter vekk annonsene og trackerne vil ikke bare nettsidene bli ryddigere og penere, men også laste inn opptil dobbelt så raskt.

Folk utenfor USA som ønsker seg tjenesten kan skrive seg opp på en venteliste og bli varslet når den blir tilgjengelig i deres region.

Flere nettlesere tar personvern, annonseblokkering og sporing mer på alvor nå. Mange som er opptatt av personvern på nett bruker nettleseren Brave, som er utviklet spesielt med hensyn til dette. Ved siden av Firefox og Brave har også Apples Safari-nettleser begynt å blokkere informasjonskapsler og begrense sporing.

Lærer opp KI til å oversette tanker til tekst

Kunstig intelligens som leser tankene dine – det er ikke fullstendig science fiction. Gjennom mange år nå har vi sett store sprang i utviklingen av maskiner som leser og tolker hjerneaktiviteten vår, for eksempel dette «headsettet» som lar deg prøve ut telekinesis – altså å flytte virkelige objekter bare ved å tenke på det, uten å berøre dem. Omtrent som man gjør med Kraften (The Force) i «Star Wars».

Hjerneskannere blir mer og mer avanserte. ScienceAlert videreformidler en ny studie fra University of California San Francisco, publisert denne uken i Nature, som har brukt kunstig intelligens (nevrale nettverk) til å tolke hjerneaktivitet og gjøre den om til engelske setninger. Med andre ord, å lese tanker.

Rettere sagt, setningene ble sagt og repetert høyt, men systemet brukte kun hjerneaktivitet for å tolke dem. På det beste var feilmarginen på kun tre prosent. Systemet er svært begrenset og det er ikke sånn at tankelesende roboter er like rundt hjørnet, men dette er definitivt spennende forskning som vi vil holde et øye med i tiden som kommer.