Hva er Web3 – og vil det forvandle internett slik vi kjenner det?

Web3 er tredje generasjons internett, som sterke krefter nå ønsker å realisere. Men ikke alle er overbevist – eller ønsker den samme fremtiden. Mer om det og mer i denne ukens bits & bytes.

Vil Web3 gi internett tilbake til folket? 

I begynnelsen var internett statisk og fastsatt, og du var lite mer enn en passiv besøkende (Web 1.0). Så kom de sosiale mediene og internett ble en «plattform» – noe som hver og en av oss er med på å skape og forme (Web 2.0). 

Begrepet «Web3» har versert i årevis, men nå – helt på tampen av 2021 – har det fått et slags momentum og tegner til å bli et av årets store buzzord. Nok en gang kan det komme en større endring i hva internett er og hvordan vi bruker det. 

Men hva er egentlig Web3, og når vil denne forvandlingen skje … om det da overhodet er noe substans i hypen?

Dette er Web3

Kort fortalt er det snakk om et desentralisert og demokratisert internett, ved hjelp av blokkjeder og kryptovaluta, der eierskapet og kontrollen over nettet blir tatt tilbake fra det knippet med Big Tech-selskaper som har blomstret under Web 2.0. 

Det er altså mer snakk om en idé eller et konsept, enn en bestemt teknologi – som jo også er sant om tidligere generasjoner av internett. Det er kort sagt en trend, som kanskje eller kanskje ikke vil gjøre seg fremtredende i månedene og årene som kommer. 

Web3 og metaverset

I tech-bransjen har de i alle fall troen: Fortune og The New York Times skriver at investorer (såkalte «venture capitalists») allerede har lagt over 27 milliarder dollar på bordet, rundt 250 milliarder kroner, for teknologi og selskaper som driver frem Web3-utviklingen. Mens CNBC melder at noen av Silicon Valleys fremste lobbyister er i full sving med å påvirke politikerne i Washington for å legge til rette for å realisere denne internett-fremtiden.

Så skal det være sagt at det også finnes en annen visjon om nettets fremtid: Metaverset, som blant andre nettopp Meta – altså selskapet tidligere kjent som Facebook – satser tungt på. Spørsmålet er: Er de to visjonene kompatible, og hvis ikke – hvem vil komme seirende ut, om noen av dem?

Bloggen Gizmodo er blant nettsidene som den siste tiden har tatt opp spørsmålet: Hva er Web3, og hvorfor bør du bry deg? Der kan du lese videre, blant annet om hva alt dette har med NFT-er å gjøre – altså denne trenden med «krypto-kunst» der du får unikt eierskap over digitale gjenstander – noe som selvsagt er en del av denne utviklingen. 

Datatilsynet med rekordbot til Grindr 

… og flere nyheter om personvern og datasikkerhet:

Utforsk våre temasider – med masse gratis læringsinnhold:

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Tema

Jobb smartere

Hvilke grep kan din bedrift ta for å jobbe smartere? Her kan du finne gode verktøy, prosesser og arbeidsformer.

Tema

Bærekraft

Å drive bærekraftig er ikke lenger det motsatte av å drive lønnsomt – tvert imot. Her kan du lære mer om hvilke muligheter bærekraft kan innebære for din bedrift, og hvordan du bør gå frem.

Hadde brukernavnet «Metaverse» på Instagram. Forrige måned forsvant det 

Les hele saken, og flere nyheter om internett og sosiale medier:

Elon Musk er «sadistisk», ifølge SpaceX-ansatt. Han er også årets person

Her er et knippe saker om Tesla og SpaceX-sjefen:

Det siste om kunstig intelligens og ny teknologi

… som den lille KI-roboten som utforsker havet:

IBM og Samsung gir oss håp om ukelange batteritider 

Les om dette og mer her – i denne ukas nyheter om ny teknologi og dingser:

Theranos-investor selger tidlige aksjebevis som NFT(!)

… mens en annen har somlet bort sin kryptoformue:

Her kan du lære mer om blokkjede – og hvordan de brukes:

Mikrokurs

Blokkjede

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om blokkjede på 5 minutter.

55 Moduler0% Fullført

Introkurs

Blokkjeder

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Blokkjeden ble i utgangspunktet utviklet for å understøtte den digitale valutaen Bitcoin, men teknologien anvendes stadig til nye formål, og i nye bransjer og sektorer. I dette kurset lærer du hva en blokkjede er, hvordan det fungerer i praksis, og hvordan teknologien skaper verdi.

254 Moduler0% Fullført

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

405 Moduler0% Fullført

Trenger du litt inspirasjon til slutt? 

Her er noen gode oppsummeringer av året som er gått – og hva vi kan vente oss i det neste: