PST får lov til å masselagre åpne data fra nettet

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Regjeringen har gitt PST grønt lys for masselagring av åpne data fra internett – noe som kan få konsekvenser for ytringsfriheten og personvernet. Her er ukens viktigste tech-nyheter.

Hvor mye informasjon om deg skal politiet ha lov til å lagre? 

Denne debatten er nå vekket til live, igjen, idet Regjeringen nå åpner for at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal kunne lagre, systematisere og analysere større mengder informasjon som ligger åpent på nett, skriver VG.

– Vi tenker helt overordnet at de nye hjemlene setter oss bedre i stand til å gjøre jobben vår slik verden ser ut i 2022, sier PSTs assisterende sjef Hedvig Moe til VG.

Forslaget ble fremmet av Høyre, som opprinnelig sendte forslaget på høring da de sist satt i regjering, skriver VG. Fredag la Regjeringen og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fram lovendringene – som nå altså vil gi PST nye hjemler i loven.

Blant opplysningene som skal kunne lagres, finner vi informasjon fra nettavisartikler, åpne offentlige registre og diskusjoner i sosiale medier, kommentarfelt og blogger. Høyre vil at PST skal ha lov til å lagre materialet i inntil 15 år. 

Mehl sa på en pressekonferanse fredag, ifølge VG, at «åpen tilgjengelig informasjon» regnes som informasjon som er allment tilgjengelig for offentligheten – ikke omfatter samtaler på chattetjenester, e-poster, eller kryptert eller privat informasjon.

Høyres opprinnelige forlag – som også omfatter lovendringer for å straffe forsøk på å påvirke valg og samfunnsdebatt i samarbeid med utenlandske etterretningstjenester – ble sendt på høring i oktober 2021.

– Vi er i en krevende sikkerhetspolitisk situasjon. Derfor ønsker vi å gi Politiets sikkerhetstjeneste noen nye hjemler og muligheter til å avsløre trusler mot samfunnet, sier Ine Eriksen Søreide, stortingsrepresentant for Høyre og tidligere utenriksminister, til VG.

Ikke overraskende er forslaget omstridt. Vi har tidligere skrevet om E-tjenestens datalagringssystem som fikk selveste Edward Snowden til å tvitre sin bekymring – på norsk. Også når det gjelder Høyre-forslaget er det bekymring rundt hvor langt myndighetene kan gå i å overvåke nettbruken vår.

– De fleste av oss lever en stor del av våre liv på nettet, hvor vi også ytrer oss om forskjellige tema. Hvis man skulle overført den muligheten som PST får til å overvåke den enkelte til den virkelige verden, vil det være som om de fikk en oversikt over alle som deltok på politiske møter og hva de sa, alle som deltok i demonstrasjoner med hvilken plakat de holdt og alle som ytret seg blant venner og likesinnede, skrev daværende i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

– Forslagets manglende begrensninger åpner umiddelbart for negative konsekvenser knyttet til ytringsfrihet og personvern, mente Thon.

Også Datatilsynet er sterkt kritisk til lovforslaget, ifølge NRK:

– Forslaget innebærer en grenseløs innsamling av opplysninger om norske borgeres aktivitet på internett, som vil gi PST et intimt innblikk i alles liv. Forslaget ser bort fra grunnleggende personvernprinsipper og mangler kontrollmekanismer som ivaretar menneskerettighetene våre på en god nok måte, skriver direktør Line Coll til NTB, ifølge NRK.

Til VG svarer Eriksen Søreide at forslaget ikke vil flytte grensene for personvernet, og påpeker at det er snakk om informasjon som er tilgjengelig for alle. 

– Målet er at politiet skal kunne avdekke og stanse farer før de oppstår, men vi sier også klart at hensynet til personvern og privatliv skal ivaretas på en forsvarlig måte, sier hun.

Det har også skjedd mye innen cybersikkerhet den siste uken:

Og nettruslene vil neppe avta i tiden fremover – tvert imot:

Hvitvasking, krigføring og løsepengevirus er ventet å fortsette med uforminsket styrket.

Hva er det neste innen cybersikkerhet? (MIT Technology Review)

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Oppdatert på cybersikkerhet?

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Opplever du negative ytringer som mer iøynefallende?

Det kan se ut til at du har helt rett.

Disse kunstnerne har prøvd en mer nysgjerrig og utprøvende tilnærming til KI:

Og her er flere tankevekkende KI-saker fra uken som gikk:

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Kunstig intelligens gjør sitt inntog på arbeids-plassen – her kan du lære mer:

Veiviser

Kunstig intelligens på arbeidsplassen

KI endrer hvordan vi lever og jobber. Lær om mulighetene med teknologien – samt hvordan og hvorfor vi alle må bidra til å styre utviklingen i etisk og ansvarlig retning.

604 Moduler0% Fullført

San Francisco-politiet vil la robotene deres bruke dødelig makt:

Kanskje du har glemt at Elon Musk har andre baller i luften enn Twitter?:

Strømmingprisene har gått opp – aktørene sliter med lønnsomheten: 

Noen taper penger ved å betale for å få innhold på plattformene sine, andre ved å distribuere innholdet på sine egne plattformer.

Gode nyheter i vente for grafén-fans?

Oppsiktsvekkende fra naturvitenskapen:

EU åpner for mer telekommunikasjon i lufta:

Nederland har for alvor tatt i bruk vertikalt jordbruk, frøteknologi og robotikk:

Samfunnsnyttig og inkluderende gaming:

«Alexa, hvordan går det med deg – sånn egentlig?»:

Helt til slutt – ta med deg disse mobilbruktipsene inn i helgen:

Leser du denne artikkelen på do? Pass på å ikke bli sittende for lenge!