Harvard-studenter identifiserer fremmede i sanntid med AR-briller

Pressebilde av Ray-Ban og Metas smartbriller (Foto: Ray-Ban)

«Doxer» folk på t-banen ved hjelp av Metas smartbriller, åpne databaser og kunstig intelligens. Mer om dette og ukens viktigste tech-nyheter i Bits & Bytes. 

Se for deg at du kan ta på et par med briller, som i sanntid gir deg navn, telefonnummer, adresse, yrke og mer – kun basert på ansiktene du ser rundt deg.

Hadde du vært nysgjerrig på å avsløre hvem menneskene på bussen, festen eller flyplassen faktisk er? 

Det høres ut som en slags James Bond-spiondings, men nå har to studenter fra Harvard utviklet nettopp dette

Slik fungerer det: 

Meta sine smarte Ray Ban-briller livestreamer til en Instagram-feed. Et program scanner deretter feeden etter ansikter, før bildene kjøres gjennom en åpen database som matcher ansiktene med personlig informasjon. Til slutt sendes informasjonen til brukerens mobiltelefon. 

Studentene har selv lagt ut en video hvor de tester systemet på tilfeldige mennesker på campus og t-banen – hvor de later som om de har møtt «ofrene» tidligere. 

Det som gjør det hele så skremmende er at Meta sine briller, med sitt usynlige kamera, ser helt vanlige ut. 

Nekter å lansere teknologien 

Studentene er tilsynelatende fullt klar over hvor problematisk teknologien de har utviklet er – og har derfor ingen planer om å lansere den for offentligheten. De har til og med delt et dokument som forklarer hvordan man kan beskytte seg mot å bli identifisert og slette personlig informasjon fra ansiktsdatabaser som «Pimeyes» og «Facecheck ID». 

– En tilfeldig fyr kunne for eksempel brukt dette på toget for å finne en jentes adresse og deretter fulgt etter henne hjem, sier Anhphu Ngyen, én av studentene bak, til 404 Media

Det er kjent at både Google og Facebook allerede for 10 år siden utviklet en lignende teknologi, men at de har nektet å lansere den offentlig. Nå har altså to studenter vist hvor enkelt det er å avsløre identiteter i sanntid. 

– Vi viste folk bilder av dem fra barnehagen, uten at de engang hadde sett bildet selv før. De fleste ble overrasket over hvor mye data som finnes om dem på nettet, sa Caine Ardayfio, den andre opphavspersonen bak systemet. 

Skremmende – eller mest spennende? Vi heller nok mot det første. 

Les videre for å oppdatere deg på ukens tech-nyheter: 

Mer nytt fra OpenAI

Nyheter om kunstig intelligens

Google, Apple og Microsoft

Teknologi med sosiale konsekvenser

Kvantenytt

Litt om sikkerhet

Generell kunstig intelligens?

WordPress-drama og Nasa