Har denne kinesiske språkmodellen tatt igjen ChatGPT? 

Kinesiske DeepSeek-R1 overgår det som hittil har vært den eneste språkmodellen med evnen til å resonnere. Vil det påvirke det geopolitiske tech-kappløpet? Mer om dette og ukens tech-nyheter i ukens Bits & Bytes. 

Kinesiske DeepSeek har utviklet en språkmodell som «resonnerer», og tar med det opp kampen mot OpenAIs o1, som ble lansert tidligere i høst

Det betyr at modellen emulerer en form for logikk, bruker tid på å faktasjekke egne påstander og viser til noe som kan minne om en tankerekke når den presenterer et svar. 

Språkmodellen har fått navnet DeepSeek-R1, og er lansert som en betaversjon. 

Ifølge DeepSeek skal den prestere bedre enn OpenAIs resonneringsmodell på flere anerkjente tester brukt til å evaluere og sammenligne slike modeller.

Verdens første «åpne» resonneringsmodell? 

DeepSeek er kjent for å tilby teknologi med åpen kildekode, noe som gjør at man fritt kan tilpasse og implementere språkmodellen i egne produkter. 

Det er i motsetning til OpenAI, som jobber med lukkede modeller, som kun er tilgjengelig i deres grensesnitt eller via et API. 

De som ønsker å eksperimentere med en åpen resonneringsmodell i eget miljø, må nok imidlertid vente litt. Testversjonen av R1 kan foreløpig kun brukes via selskapets chat-grensesnitt. 

Sosialistiske føringer

Det skal sies at modellen kommer med flere begrensninger. Det nekter for eksempel å svare på spørsmål om presidenten i Kina og unngår temaer som har med Taiwan å gjøre.

Da ber den heller om få lov til å bryne seg på matematiske problemer eller kodeoppgaver, skriver TechCrunch.

Tech-avisen melder videre at dette sannsynligvis henger sammen med krav fra kinesiske myndigheter om at kinesisk-utviklede språkmodeller må «være i samsvar med sosialistiske kjerneverdier». 

Amerikansk-kinesisk tech-krig 

Mange eksperter har lenge snakket om hvordan «tech-krigen» mellom USA og Kina er i ferd med å eskalere

Sanksjoner mot kinesiske selskaper som Huwaei, kampen om mikrobrikker (hvor Taiwan er en vesentlig aktør) og fremskritt innen kunstig intelligens er sentrale temaer som trekkes frem. 

Nå spørs det om ikke språkmodellkappløpet – som først og fremst har vært et race blant de store amerikanske teknologiselskapene – løftes til et geopolitisk nivå? 

Vi har samlet de viktigste teknologinyhetene fra den siste uken. Les mer her: 

Nyheter om kunstig intelligens 

KI i Norge 

Er Bluesky «nye» Twitter?

KI-genererte bilder 

Sikkerhet 

Stemmekloning

Googles-monopolsak, Nvidia og Microsoft

Diverse