Hackere prøver å styrte diktator – og døde internett for fem år siden?
Vi har oppsummert ukens viktigste tech-nyheter for deg!
IT-ekspertene som forsøker å styrte «Europas siste diktator» med hjelp fra innsiden
Etter at Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko igjen vant makten under mistanke om valgfusk i 2020, har motstanden blant innbyggerne bare økt i omfang. Store demonstrasjoner og protester har vært et vanlig syn i landet over flere år. Mange av innbyggerne har rett og slett fått nok.
15 av disse innbyggerne, som har jobb i tech-selskaper og IT-industrien, har valgt å slå hodene sammen for å danne hackergruppen Belarus Cyber Partisans, skriver MIT Technology Review. Det har gitt resultater: Angrepene på statlig infrastruktur har ifølge gruppen resultert i at de sitter på flere bevis for ulovligheter i statlig regi.
Det innebærer bevis for at politiet har brutt loven om bruk av maktmidler overfor demonstranter, men også bevis for at myndighetene aktivt har forledet befolkningen om dødeligheten av koronaviruset. Noe av gjennomslaget skyldes at hackerne samarbeider med gruppen BYPOL, som består av tidligere regjeringsansatte og tidligere statlig ansatte tjenestemenn som politifolk og sikkerhetspersonell.
Det har blant annet vært kritisk for å forstå hvordan regjeringens databaser er bygget opp, forteller en talsperson for Belarus Cyber Partisans til MIT Technology Review. Det har også hjulpet hackerne å forstå hvordan angrepene deres påvirker sikkerheten, samt hvordan de kan identifisere hvem som snakker når de lytter til telefonsamtaler.
Cyberkriminelle som selger båndbredden din videre, og flere nyheter om teknologi, cyberkriminalitet og politikk
- Taliban kan ha adgang til amerikanske soldaters biometriske data (Yahoo News)
- Cyberkriminelle selger båndbredden din i det skjulte (Zdnet)
- Strid om opphavsrett på nyhetsinnhold: Google anker den franske dommen på 500 millioner euro (The Guardian)
Tema
Cybersikkerhet
Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.
Kina tar grep om brutal arbeidskultur i tech-industrien – og barnas fritid
Kina tar nå grep på flere samfunnsområder, men både løsner opp og strammer til. Arbeidskulturen i tech-industrien i Kina, som har fått akronymet 9-9-6 – det vil si nitimersdager seks dager i uka – eller 72 timers uker, om du vil – har lenge vært en kilde til kontroverser for landet både innad og utad.
I en artikkel i Fortune kommer det frem at 9-9-6-regimet, som kan sies å ha vært en bærebjelke i kulturen hos tech-giganter som Tencent og Alibaba, nå er bevist som ulovlig i kinesisk høyesterett. Nyheten kommer samme uke som kinesiske myndigheter har bestemt seg for å innføre en statlig regulert «spilletid» som vil innskrenke barnas mulighet til å spille over nettet. Den nye grensen ligger dermed på maks tre timer i uka.
Radioaktive slanger med viktig jobb i Fukushima, og flere nyheter om samfunn, digitalisering og bærekraft
- Radioaktive slanger kan bidra i arbeidet med å overvåke konsekvensene av Fukushima-ulykken (Wired)
- Kan kunstig fremstilte skyer redde Great Barrier Reef? (Nature)
- Verdens første teknologiselskap med skyss-som-tjeneste: Slik gikk det med Didi
- Før var Tesla essensiell for den norske elbilparken, nå er de krydder i statistikken (TU)
- For 200 år siden oppfant Faraday den elektriske motoren (IEEE Spectrum)
Lær mer om hvordan din bedrift kan bli bedre på bærekraft:
Veiviser
Bærekraft & digitalisering
Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.
Tema
Bærekraft
Å drive bærekraftig er ikke lenger det motsatte av å drive lønnsomt – tvert imot. Her kan du lære mer om hvilke muligheter bærekraft kan innebære for din bedrift, og hvordan du bør gå frem.
Forstå sammenhengen mellom digitalisering og bærekraft!
Hvordan henger bærekraft sammen med digitalisering, og hvordan kommer du i gang i din bedrift? Bli med på webinar 10. september.
Døde internett for fem år siden?
Dette er strengt tatt ikke en nyhet, men desto mer artig lesning. I en artikkel i The Atlantic skriver journalist Kaitlyn Tiffany reflektert og drivende om den såkalte «dødt internett»-teorien, og hvordan store deler av internett er et slags speil som blir holdt opp mot oss – ikke et arkiv over fortiden.
Mer konkret handler konspirasjonsteorien om hvordan mye av innholdet på internett produseres av kunstig intelligens. Tankene springer ut fra statistikk over hvordan mange av klikkene, visningene og innleggene på internett er generert av bots, og ikke faktiske brukere.
Samtidig er målinger som brukerinvolvering og brukertall enkelt å manipulere, og ofte i selskapenes egne interesse å overdrive, noe som i neste omgang skaper et falsk inntrykk av virkeligheten. Men hvor omfattende er denne falske virkeligheten?
Teorien er vill, og et potensielt kaninhull av omstridte ideer, men gir i det minste en anledning til å tenke over hva internett har blitt. Og hva vi eventuelt ønsker at det skal være.
Oscar-vinner spiller i verdens første film distribuert som NFT, og flere saker om internett, populærkultur og sosiale medier
- Instagram vil kreve registrert fødselsdato fra alle brukere (The Guardian)
- Facebook kommer med innrømmelse om politisk innhold (Wired)
- Slik endret Ringenes Herre slagscener på storskjerm (Cnet)
- Oscar-vinner Anthony Hopkins spiller i verdens første film distribuert som NFT (ScriptMag)
Banebrytende bildeoppskalering, App Store-striden fortsetter i Sør-Korea og flere nyheter om dingser, trender og mobiler
- iPhone 13 kan få satelitteknologi beregnet på det ytre rom (Digital Trends)
- –Googles nye KI for bildeoppskalering er banebrytende (Peta Pixel)
- Sør-koreansk lov tvinger Apple og Google til å fjerne omstridt avgiftskrav på sine digitale markedsplasser (Ars Technica)
- Den usynlige partneren som rydder opp i Facebook for 500 millioner dollar i året (New York Times)
- Denne maskinen verdt 150 millioner dollar holder Moores lov i live (Wired)
- Den neste generasjonen chip-er får kraft fra undersiden (IEEE Spectrum)