Google kan bli mer som TikTok – og nå raser debatten om personvern og reklame

Annonsering på nettet er «ute av kontroll», sier leder av personvernkommisjonen. I ukens Bits & bytes leser du mer om dette og resten av ukens teknologinyheter.

I to år har personvernkommisjonen kartlagt situasjonen for personvern i Norge, og pønsket på konsekvensene av den enorme tilgangen til – og bruken av – private data. Nå er konklusjonen klar, og hovedtrekkene er ikke så overraskende: 

Deling og bruk av data er fullstendig ville vesten. 

Vi har ikke kontroll over hvor data lagres, eller hva de brukes til. Barn og unges rettigheter ivaretas ikke med digitale verktøy i skolen eller på sosiale medier. Nye juridiske gråsoner vokser seg større, og personvernet vårt er under press. 

– Personvernkommisjonen mener det er en gjennomgående tendens at digitaliseringen av samfunnet i for stor grad skjer på bekostning av personvernet, sier John Arne Moen som leder kommisjonen, til NRK Beta

Intet mindre! 

Særlig digitale annonsesystemer – som muliggjør skreddersydde og målrettede reklamer i sosiale medier og ellers på nettet – får det glatte lag: 

– Store deler av det digitale annonsesystemet er ute av kontroll, sier John Arne Moen som leder kommisjonen, til NRK.

Flertallet i kommisjonen ønsker seg et generelt forbud mot slik reklame, noe også Datatilsynet, Amnesty, Venstre og Forbrukerrådet ønsker seg.  

Det er potensielt dårlig nytt for reklamebransjen, mediebransjen, digitale markedsførere og alle andre som har gjort seg avhengige av å nå kunder og sluttbrukere der de er med personaliserte budskap, og som i så fall nå må tenke annerledes. 

I Kampanje (bak betalingsmur) uttrykker konserndirektør for salg og marked i Amedia, Hilde Norddal, bekymring for et generelt forbud, og trekker frem at «tilgang på gode data om vårt publikum gir våre lesere bedre journalistikk og mer personaliserte nyhetstjenester». 

I samme artikkel avsløres intern splid innad i kommisjonen om forbudet, og at selv kommisjonsleder John Arne Moen la ned dissens om dette punktet. 

Her kan du lese mer om hvorfor flere det mener det er et problem at det offentlige legger igjen annonsekroner hos store, internasjonale teknologiselskaper som Facebook og Google. 

… og her er noen flere nyheter om personvern fra uken som har gått:

… og litt om cybersikkerhet:

Google vil «gjenoppfinne søk» – kan bli mer som TikTok 

Google-søk har kanskje utviklet seg mye under overflaten gjennom årene, men det som møter brukeren har forblitt bemerkelsesverdig likt: Et enkelt søkefelt og deretter en liste med resultater. 

Yngre generasjoner bruker i mindre grad Google enn før. Som The Verge skriver denne uken: «Google eksisterer nå på et mer visuelt, mer interaktivt internett, der brukere ønsker å bli overrasket og begeistret like mye som de bare vil ha svar på spørsmålene sine». Stadig flere bruker TikTok og Instagram som sin primære kilde til informasjon.  

Nå vil også Google endre seg. Les deg opp her: 

Her er også noen flere nyheter om programvare, dingser og annet som rører seg i tech-verden:

… og noe som rører seg i luften:

Filmstjerner lar kunstig intelligens ta over

Hva skjer med skuespillere når både utseendet og stemmen deres kan gjenskapes med kunstig intelligens? Her skjer det litt av hvert nå:

… og her er flere ferske nyheter om KI:

Saken fortsetter nedenfor.

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

Dette skjer i forskningens forunderlige verden:

… mens det stormer i tech-verden som vanlig:

Helt til slutt: Hackere vil redde Pokémon – mens Googles spillsatsing legges ned

Bli smartere – sjekk ut vår kurskatalog:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.