Analytiker: – Generativ kunstig intelligens er overvurdert

Neste år vil ChatGPT og andre tjenester drevet av generativ kunstig intelligens (KI) få en kalddusj i form av driftskostnader, ifølge eksperter. Vil vi se en boble sprekke i KI-industrien? Les mer om dette og andre saker i ukens Bits & Bytes.

– Vi er sterke pådrivere av kunstig intelligens. Teknologien kommer til å ha kjempestor påvirkning på økonomien, produktiviteten og samfunnet som helhet, sier Ben Wood, sjefanalytiker hos analyseselskapet CCS Insight, til CNBC.

– Men hypen rundt generativ kunstig intelligens har vært altfor stor, og vi tror at den er overvurdert. Det er mange store hindere som må overkommes før denne teknologien kan bringes til massene.

Wood og andre eksperter sier at vi i 2024 høyst sannsynlig vil se en kalddusj for mange KI-modeller, slik som OpenAIs ChatGPT og Googles Bard – simpelthen på grunn av eksponentielt høyere driftskostnader. 

Er det sånn at generativ KI bare er en boble? Og er den i så fall  i ferd med å sprekke?

– Blir altfor dyrt for de fleste

Det er altså penger som kommer til å bli den største bremsen på KI-utviklingen, ifølge Wood. Han sier videre at kostnaden ved kun det å lansere og vedlikeholde en tjeneste basert på generativ KI er enorm, og da er ikke en gang maskinkraften eller utviklingsarbeidet som kreves for å få teknologien til å fungere regnet med:

– Dette er vel og bra for gigantiske selskaper som Google, Amazon, Alibaba og Meta, men for de fleste utviklere kommer dette til å bli altfor dyrt.

For å drifte KI-tjenester kreves svært kraftige prosessorer, grafikkbrikker og enorme mengder lagring – deler som globalt har blitt dyrere og mindre tilgjengelige år for år helt siden før koronapandemien og frem til nå.

Reguleringsarbeid klarer ikke holde følge 

Til tross for at kostnadene altså vil skape problemer og potensielt tvinge ut mindre aktører fra markedet, tror CCS Insights analytikere at utviklingen innen generativ KI vil gå raskere enn reguleringsarbeidet. Wood spår at EU sannsynligvis må revidere og starte reguleringsarbeidet mange ganger, rett og slett fordi utviklingen av nye KI-verktøy skjer med svært høy hastighet.

EU har lenge vært en av de sterkeste pådriverne for mer aktiv regulering av KI-teknologi, men også private aktører som OpenAI-sjef Sam Altman har selv sagt at det er helt nødvendig at myndigheter går inn og aktivt regulerer markedet:

– Jeg tror at hvis noe går galt, kan det gå virkelig galt. Det vil vi være åpne om, sa Altman om regulering av blant annet ChatGPT i en høring i det amerikanske senatet, ifølge BBC.

I skrivende stund er den såkalte «AI Act» ute på høring i EU, og dersom den godkjennes vil det markere en stor milepæl i reguleringsarbeidet. Blant annet vil loven forby enkelte teknologier fullstendig, som sanntidsgjenkjenning av ansikter. Slik teknologi har stort potensial for misbruk i form av overvåkning, og ville vært i strid med personvernlovgivningen til EU.

Vil du lese mer om KI-nyheter fra uken som har gått? Da kan du ta en titt på sakene under:

KI leter etter liv på Mars:

Trøbbel for både bedrifter og hjemmekontoret:

Svindel er et problem for både bedrifter og privatpersoner:

Twitter/X er i hardt vær – igjen:

Lyd og teknologi – gammelt og nytt:

Forbrukerrådet: For å dårlig bredbåndskonkurrase:

Prøv et av våre gratis kurs – og lær noe nytt:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.