Fortnite til kamp mot Apple og Google – og kan mobilen din varsle jordskjelv?
Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.
Apple og Google kaster ut Fortnite etter en bevisst provokasjon
Det kom neppe overraskende på spillprodusenten Epic Games at Apple og Google torsdag kveld kastet ut det svært populære dataspillet Fortnite fra henholdsvis App Store og Google Play.
Like før hadde nemlig Epic Games åpnet opp for rabatterte goder for spillere som betalte direkte inne i spillet – på en slik måte at butikkinnehaveren (altså Apple og Google) ikke fikk sin del av omsetningen. Apple og Google krever vanligvis 30 prosent av all omsetning i apper på plattformene sine, og ser dette som et klart brudd på vilkårene.
At dette var en bevisst provokasjon, kom tydelig fram da Epic Games samtidig publiserte videoen «Nineteen Eighty-Fortnite», en klokkeren parodi på Apples klassiske 1984-reklame (som igjen spiller på George Orwells dystopiske roman):
Nå har Epic Games mobilisert sin ikke ubetydelige spillerbase med kampanjen #freefortnite, men tar kampen også til retten: I bakhånd hadde selskapet nemlig fiks ferdige søksmål mot både Apple og Google, der målet er å utfordre det som i særs syrlige ordelag omtales som «monopolvirksomheter».
Hva som blir enden på visa, er ikke godt å vite – men det som er helt sikkert, er at det er store verdier på spill. Bare i App Store har Epic Games hatt tilgang på 1,2 milliarder iOS-enheter – et marked som i 2019 omsatte for vanvittige 519 milliarder dollar, hvorav 61 milliarder dollar var digitale salg Apple kunne ta 30 prosent av.
Samtidig har Apple også en annen pågående kamp mot andre store størrelser om samme tematikk – først og fremst EU-kommisjonen, som har åpnet flere antitrust-saker mot Apples App Store-praksis. Etter at Facebook og Microsoft nylig måtte sterkt amputere sine spillsatsinger før de fikk slippe inn i App Store, kan disse sakene muligens ha fått mer kjøtt på beinet.
Google vil lage verdens største system for jordskjelv-varsling – med mobilen din
Akselerometeret i mobilen din er sensitivt nok til å oppdage små bevegelser, inkludert vibrasjon og rystelser. Ifølge Google kan de oppdage den såkalte «P-bølgen» som er den første bølgen ved et jordskjelv – som så etterfølges av en mye kraftigere og ofte destruktiv «S-bølge».
Google ønsker å utnytte Android-telefoners akselerometere for å bygge det de kaller «verdens største nettverk for deteksjon av jordskjelv», skriver Ars Technica. Funksjonaliteten vil bygges direkte inn i telefonenes operativsystem. Nettopp fordi det blir så mange målepunkter, vil det kunne gi en mye mer nøyaktig jordskjelvvarsling enn det som er bygget ut mange utsatte steder – og kan gi i alle fall omtrent et minutts varsling før et stort jordskjelv treffer. Det er ikke lang tid, men kan forhåpentlig være det som skal til når det står mellom liv og død.
Hold deg oppdatert!
Følg DigitalNorway på Facebook, Twitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!
En QAnon-tilhenger kan bli valgt inn i kongressen i USA
Du har sikkert fått med deg QAnon-konspirasjonen? Kort sagt går det ut på at en anonym kilde kalt Q (derav QAnon), «med tilgang på hemmeligheter fra maktens innerste sirkler», tilsynelatende har avslørt at det finnes en «deep state» i USA – en stat i staten, som er de som egentlig sitter på makten og trekker i trådene. Ifølge konspirasjonen skal det nå foregå en maktkamp mellom «the deep state» og president Donald Trump (og hans mest innbitte supportere), som – med Q sin hjelp – vil bekjempe dem.
Det er lett å avfeie hele greia som tåpelig, men dette er ingen spøk. Konspirasjonen har spredd seg som ild i tørt gress på nettet, og har mange tilhengere – inkludert politikeren Marjorie Taylor Greene, som akkurat er valgt som republikanernes kandidat til å representere et distrikt i staten Georgia i kongressen. Det skriver The New York Times. Distriktet er tradisjonelt veldig pro-republikansk, som betyr at Greene er storfavoritt i distriktet ved neste valg. Og samtidig som etablerte sosiale medier som Facebook, Twitter og TikTok sperrer ute QAnon-relaterte ytringer, bidrar dette tilsynelatende bare til å styrke konspirasjonsteorien.
Pikselens oppfinner er død
Med mindre du mot all formodning har printet ut dette nyhetsbrevet, ser du akkurat nå på en skjerm bestående av titusenvis eller hundretusener av mikroskopiske piksler. Dette er en oppfinnelse vi lett tar for gitt – men som også er helt essensiell for at vår digitale verden i det hele tatt skal henge sammen. Mannen som oppfant pikslen, Russell A. Kirsch, døde denne uken, 91 år gammel. Det skriver DP Review.
Bruk gjerne anledningen til å lære litt mer om pikselen – visste du for eksempel at navnet er et teleskopord sammensatt av «picture» (pix) og «element»?
Andre interessante tech-saker fra uka som gikk:
- Kan man i dag klare å leve livet sitt som normalt uten å være i befatning med tech-kjemper som Facebook, Google, Amazon og Apple? En journalist i New York Times har prøvd seg – og oppdaget at det ikke var fullt så enkelt.
- En dommer i California har bestemt at alle sjåførene til biltjenester som Uber og Lyft må anses som ansatte – og ikke frittstående kontraktører, med alt det medfører av manglende jobbsikkerhet. Dette er en kraftig strek i regningen for selskapene, som nå truer med å måtte legge ned hele virksomheten om dommen blir stående, da «regnestykket ikke lenger vil gå opp».
- Om elbilen din har litt strøm til overs, så kan det kanskje brukes til å betale for parkeringen? Det er i hvert fall en hypotese Nissan nå tester ut i praksis.
- Lei av at den store TV-en din stjeler alt fokus i rommet, selv når den er avslått? Kinesiske Xiaomi har avduket en ny TV som blir helt gjennomsiktig når den er avskrudd – så du i stedet for en svart skjerm kan se alt som befinner seg i bakgrunnen.
- Google har oppdatert sin AI-drevne Lookout-app (kun tilgjengelig på Android) til å kunne identifisere en lang rekke typiske butikkvarer for blinde og svaksynte brukere – alt man må gjøre er å holde varene opp foran mobilkameraet.
- Microsoft er klar med sin første Android-mobil – den sammenbrettbare Surface Duo. Den er heller ikke billig, med en utsalgspris på 1400 dollar.
- Burning Man-festivalen har i en årrekke vært en yndet arena for fremoverlente personligheter – også innen tech-verden, da stadig flere Silicon Valley-typer har fått slippe løs sin kreative skaperlyst. Når festivalen i år for første gang blir heldigital, kan det bli en interessant boltreplass å følge for alle som er opptatt av kreativ bruk av teknologier som AR, VR, webdesign og blokkjeder.