FN: Vi må investere i teknologi for CO2-fjerning – brennkvikt

I en ny FN-rapport tar eksperter til orde for å trappe opp investeringene i teknologier for CO2-fjerning. Her er ukens viktigste tech-nyheter.

Også denne uken har ChatGPT og kunstig intelligens dominert teknologinyhetsbildet. Selv om generativ KI er utrolig fascinerende – og skremmende – kan det bli litt kjedsommelig å skrive om det hver eneste uke. Dog, for deg som ikke er gått lei finner du et stort knippe spennende saker litt lengre ned.

I stedet skal vi se litt på noe som fort kan gå litt i glemmeboken: menneskeskapte klimaendringer. Ok – det er kanskje ikke den mest sexy tematikken, men det er fortsatt like viktig selv om det kommer litt i skyggen av kunstig intelligens om dagen.

Til tross for at året startet med en gledelig nyhet om at ozonlaget er på vei tilbake mot normalen, er det fortsatt mange mørke skyer på horisonten. Det viktigste tiltaket for å forhindre global oppvarming er, som kjent, å hindre at ny CO2 slipper ut i atmosfæren.

Men: En ny FN-klimarapport fastslår at store CO2-kutt ikke vil være nok til å begrense oppvarmingen av kloden, skriver BBC. Vi kan heller ikke forvente at naturen alene kan fjerne nok av klimagassen.

Forskerne tar derfor til orde for å investere enda mer i teknologier som fanger og fjerner CO2 – og det brennkvikt. 

BBC skriver at nesten all CO2-fjerningen i dag skjer gjennom naturlige prosesser, primært ved at trær og planter absorberer klimagassen og lagrer den i bakken. Selv om mengden CO2 som fjernes av naturen skulle fordoble seg innen 2050 – slik noen optimiske scenarier antyder – vil det likevel kun utgjøre omtrent 12 prosent av de årlige utslippene.

Vil du ha mer av dette hver uke? Abonnér på nyhetbrevet vårt!

Det er riktignok noen løsninger som virker lovende, selv om de i dag kun utgjør en brøkdel av den globale CO2-fjerningen. FN-rapporten nevner blant annet karbongfangstanlegg og bruk av biokull som virkemidler for å fjerne CO2 fra atmosfæren. 

Den trekker også frem krabonfangst og -lagring med bioenergi (BECCS). Denne prosessen innebærer å brenne biomasse i produksjon av energi, drivstoff eller materialer. Selv om prosessen produserer CO2 tilfører den ikke nye klimagasser ettersom plantene allerede har tatt til seg CO2 gjennom fotosyntesen. Vi vil med andre ord få et karbonnøytralt kretsløp. På dette feltet er Norge verdensledende.

BBC skriver at denne utviklingen av teknologier basert i slike prosesser ikke må sees som en «sølvkule» for klimautfordringene. Poenget er at vi ikke bare kan lene oss tilbake og tenke at naturen vil fikse problemet for oss.

Les også: Det digitale grønne skiftet vil være en av de aller viktigste rettesnorene for norske virksomheter i 2023

(Artikkelen fortsetter nedenfor.)

Lær mer om bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling:

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

405 Moduler0% Fullført

ChatGPT lurer lærere, forskere og norske ministre:

Som lovet – her er noen av de mest oppsiktsvekkende ChatGPT-nyhetene fra tech-uken som gikk.

Men den virkelige Nick Cave lar seg ikke imponere av ChatGPT-Nick Cave: 

Og her er litt forskjellig om kunstig intelligens forøvrig:

Ny – dyr – helseplattform kan svekke pasientsikkerheten ved St. Olavs hospital:

Hackere angriper Mailchimp og Googles søkeannonser:

Nedgangen fortsetter inn i 2023 for Big Tech:

Google får ros for hvordan de legger ned (!) en tjeneste:

Her er noen ehm … spenstige robotnyheter:

Frykter at Frankrike skal bli en overvåkingsstat:

Kan kroppene våre forhindre at vi går tom for strøm på mobilen?:

Pew pew! Laser kan brukes til mye rart:

Blir genredigering snart allemannseie?:

Denne dingsen skal jakte romvesen:

Få litt faglig påfyll med et av våre gratis kurs:

Mikrokurs

Slik driver du god digital møteledelse

Dette kurset er for deg som ønsker å bli bedre til å engasjere andre gjennom digitale kanaler, og lede møter effektivt digitalt.

105 Moduler0% Fullført

Veiviser

Kunstig intelligens på arbeidsplassen

KI endrer hvordan vi lever og jobber. Lær om mulighetene med teknologien – samt hvordan og hvorfor vi alle må bidra til å styre utviklingen i etisk og ansvarlig retning.

604 Moduler0% Fullført

Introkurs

Innføring i GDPR

Vil du lære det du trenger om GDPR på en rask og lettfattelig måte? Da er du på rett sted! Kurset er laget i samarbeid med Datatilsynet.

255 Moduler0% Fullført