ChatGPT: Slik utfordrer teknologien skole, forskning – og søk

Kunstig intelligens i praksis, illustrert av DALL-E

«Alle» snakker om ChatGPT. Nå utfordrer kunstig intelligente språkmodeller både akademia og fremtidens søkemotorer. Her er en oppsummering av tech-uken som gikk:

ChatGPT ble teknologiverdens store snakkis på tampen av 2022. Den tilsynelatende superintelligente språkmodellen kan svare på alt fra åpne spørsmål til kompliserte regnestykker, eller hva du bør lage til middag i morgen med det du har igjen av råvarer i kjøleskapet. 

Det mest imponerende: Alt dette gjør den på godt norsk, med sammenhengende og originale setninger. 

Jo da, teknologien er spennende, og resultatene er ofte skremmende presise. Men selv om det er fort gjort å ta ChatGPT for en kunnskapsressurs, må vi ikke glemme at dette først og fremst er en språkmodell: Den er trent gjennom å se på et enormt antall tekster som ikke er nyere enn 2021, og er laget for å svare troverdig og overbevisende språklig – men uten noen kvalitetssikring av innholdet i svarene. Modellen er overhodet ikke koblet til nettet. 

Du har altså ingen garanti for at ikke svaret er det reneste oppspinn. 

Derfor er det kanskje ikke så rart at lærere og professorer advarer mot både fusk og feilinformasjon. Norske lærere mener skolen har endret seg dramatisk og i New York er ChatGPT forbudt, både blant lærere og studenter. En estisk organisasjon som tar for seg falske nyheter og veiledende informasjon advarer dessuten mot at slike språkmodeller kan brukes for å produsere propaganda, illustrert med å spørre ChatGPT om hvorfor man bør støtte Russland i krigen mot Ukraina. Svaret er ganske så skremmende

(Artikkelen fortsatt nedenfor)

Vil du lære mer om kunstig intelligens? Ta vår veiviser – gratis:

Veiviser

Kunstig intelligens på arbeidsplassen

KI endrer hvordan vi lever og jobber. Lær om mulighetene med teknologien – samt hvordan og hvorfor vi alle må bidra til å styre utviklingen i etisk og ansvarlig retning.

604 Moduler0% Fullført

– Kan danke ut Google Scholar

Bør vi derfor avskrive tekst produsert av kunstig intelligente systemer som jug og fanteri? Nei, mener norske professorer. Aftenposten utfordret flere av Norges mest anerkjente professorer til å teste den KI-baserte «forskningsassistenten» elicit.org: En språkmodell bygget på den samme motoren som ChatGPT, men trent opp til å være mer sannferdig. 

Deres vurdering var at Elicit.org på mange måter er bedre enn Google Scholar, som er en ledende søkeplattform for forskningslitteratur. Elicit er treffsikker, pålitelig og gir saklige vitenskapelige oppsummeringer. I tillegg lot de seg imponere av at den er i stand til å konkludere med at man ikke vet noe om et spesifikt fagfelt.

Samtidig advarer professorene mot å ukritisk lene seg på resultater aggregert av kunstig intelligente systemer:

«Hvis du er litt smart, kan du komme langt av sted med å trekke ut informasjon fra slike søk uten egentlig å forstå noe som helst. Ingenting kan erstatte en menneskelig evne til kritisk evaluering og kunnskap om temaet», sier Helmer Fjellvåg, professor i uorganisk kjemi ved UIO til Aftenposten i samme artikkel. 

… og nå kan ChatGPT bli en del av søkemotoren Bing

I dag er altså ikke ChatGPT koblet på nettet, men baserer svarene sine på eldre tekster opp til 2021. Det kan endre seg:

Microsoft og OpenAI jobber med ChatGPT-drevet versjon av søkemotoren Bing, ifølge nettstedet The Information. Det er lett å se hvordan slike språkmodeller – idet de kan bruke oppdatert informasjon fra nettet – kan utfordre tradisjonelle søkemotorer, og det er nettopp det Microsoft her vil gjøre, og ta opp kampen med Google. 

Likevel er det lettere sagt enn gjort å bruke modellen til søk, ikke minst med tanke på kostnader og oppdatering av modellen, påpeker nettstedet TechTalks

Vil du lese mer om kunstig intelligente språkmodeller? 

Ny lov for kunstig intelligens og andre KI-nyheter

Nå er EU i ferd med å ferdigstille deres regelverk for kunstig intelligens. Når «Artificial Intelligence Act» trer i kraft, vil det bli første gang reguleringsmyndigheter lanserer en lov som spesifikt tar for seg KI. Konsekvensene kan bli store og de potensielle bøtene enda større. 

I andre nyheter slår WIRED fast at kunstig intelligens er i full fart på vei inn i trafikken i 2023, Apple begynner med KI-innleste nyheter og i Kina kan man leie en virtuell person for rundt 14.000 dollar i året. 

Les flere KI-nyheter her:

Personvernsbot for Meta

Alt tyder på at personvern kommer til å prege nyhetsbildet, også i 2023. Nå er det Meta som har fått seg en smekk for brudd på EUs personvernlover. Boten tilsvarer rundt 4,2 milliarder kroner, og kan i følge DN tvinge selskapet til å måtte gjøre endringer i sin forretningsmodell. 

Også Epic Games, som blant annet står bak populære Fortnite, risikerer store personvernbøter. Les mer om dette, Indias TikTok-forbud og problematiske smartleker: 

Et stadig mer komplekst digitalt trusselbilde

Nylig tok det 11 timer for det danske forsvaret å avverge et cyberangrep på deres hjemmesider. Før jul ble også den britiske avisen The Guardian utsatt for løsepengevirus. Og burde vi bekymret oss mer for målrettede angrep mot strømnettet?

Les mer om cybersikkerhet fra den siste uken her (pluss et fysisk bonusalternativ til det etterhvert så utdaterte passordet): 

Hva skjer i chip-bransjen? 

Lenge har teknologien bak mikrochiper vært noe kun USA og vesten har holdt på med. Nå har Huawei patentert en metode for å kunne bli selvforsynte med mikrochiper. Om de lykkes, vil det kunne ha store innvirkninger på den globale teknologiske maktbalansen. 

Les mer om dette, hvordan en startup produseres proteiner ut av tynn luft ved hjelp av solenergi – og andre teknologiske nyvinninger her: 

Amazon sier opp 18.000 medarbeidere

Det er ikke alt som går helt på skinner, verken her hjemme eller i USA. Amazon har måttet si opp 18.000 arbeidere, mens 700 bedrifter feilaktig ble slettet i Skatteetatens mva-register. Samtidig er diskriminerende teknologi fortsatt en greie. Og burde ikke Silicon Valley snart slutte med å dyrke en kultur for tilbedelse av genier? 

Les mer om disse nyhetene her: 

Forbrukernytt

Apple-batterier blir dyrere, «Magsafe» kan brukes med Android-mobiler nyheter om Apples nye VR-headset. Her er et par av de største forbrukernyhetene fra den siste uken: