Facebook lekker persondata, mens verdens største tech-fond satser på Norge

Foto: Loud777 – Eget verk, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Her er ukas (og påskens) viktigste tech-nyheter!

Kolonial.no bytter navn og satser i utlandet – med verdens største tech-fond på eiersiden 

Å handle dagligvarer på nett er ikke blitt mindre populært under pandemien. Kolonial.no gjør det godt og har nå hentet inn milliarder fra nye investorer. Ved månedsskiftet skal de bytte navn til Oda – og gjør seg klare til å ekspandere internasjonalt (der navnet «Kolonial» ikke klinger like godt). I første omgang skal de etablere seg i Finland, deretter Tyskland. Det skriver blant andre E24 og Shifter.

Inn på eiersiden kommer verdens største teknologifond, Softbank Vision Fund, samt medieselskapet Naspers, via deres investeringsfond Prosus. Til sammen investerer disse over to milliarder kroner i selskapet, som nå er verdsatt til 7,5 milliarder kroner. 

Kolonial er ikke de eneste som blir satset på av Softbank. Fondets grunnlegger, den japanske milliardæren Masayoshi Son, har personlig har involvert seg i at fondet den siste tiden har investert hele 29 milliarder kroner i norske selskaper, ifølge DN (betalingsmur). 

De har blant annet nettopp kjøpt 40 prosent av det norske selskapet Autostore, som selger robotsystemer til lagere, og de er på eiersiden i Kahoot – som på sin side igjen nettopp har kjøpt opp Motimate

Mer om store penger og big tech:

Persondata til 533 millioner Facebook-brukere er på avveie

Telefonnumre, fullstendige navn, plassering, e-postadresser og annen informasjon om 533 millioner Facebook-brukere er lekket, skriver Business Insider. Dataen ser ut til å ha blitt stjålet i september 2019, og er nå blitt offentliggjort gjennom et hacker-forum. Informasjonen skal være detaljert nok til at det kan brukes til ID-tyveri og svindel. 

Hvis du venter på å bli varslet av Facebook om hvorvidt du er rammet, bør du ikke holde pusten. De har ingen planer om å orientere brukerne sine, ifølge Reuters (via The Verge). Årsaken skal være at de ikke er sikre på hvem det gjelder, og at det uansett er lite å gjøre med at dataene er på avveie. En tilsvarende lekkasje er også rapportert hos LinkedIn

Og apropos datatyveri: Her hjemme er minst 9000 dokumenter og store mengder e-post stjålet i et dataangrep mot Østre Toten kommune, melder NorSis. 

Flere nyheter om Facebook: 

… og en bønsj med andre saker om personvern og cybersikkerhet:

Ta også en titt på denne nettsiden, om du er interessert i slikt: The Hitchhiker’s Guide to Online Anonymity.

Introkurs

Cybersikkerhet

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Dette kurset passer for deg som trenger en innføring i grunnleggende cybersikkerhet.

254 Moduler0% Fullført

Hevder Amazon er klar over at sjåførene deres må gjøre fra seg i flasker

Lekkede, interne dokumenter viser at Amazon er oppmerksomme på at sjåførene deres må tisse i flasker og til og med gjøre sitt fornødne underveis mens de kjører ut leveranser, skriver The Intercept

Årsaken skal, ifølge anonyme sjåfører som publikasjonen har snakket med, være et sterkt press som gjør at sjåførene ikke kan ta seg tid til toalettpauser – noe Amazon nekter for. «Hvis det var sant, ville ingen jobbet for oss», sier en representant for selskapet. 

Dette føyer seg inn i en lang rekke anklager om kummerlige arbeidsforhold hos Amazon – fra spionasje mot ansatte til manglende smitteverntiltak. 

Godt og blandet om apper, tjenester og internett:

Du har fått med deg NFT-manien? Her er siste nytt: 

To saker om skjermtid:

Siste nytt om vitenskap og ny teknologi:

Her er tre nyheter om utvidet virkelighet (AR):

Og helt til slutt – litt av hvert: 

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.