DSA: EUs nye lov er streng med Big Tech

Digital Services Act (DSA) er nå gjeldende regelverk i Europa, og vil legge store restriksjoner på blant algoritmer og digital markedsføring. Mer om dette og andre teknologinyheter i ukens Bits & Bytes.

Mange kjemper om din gunst på nettet, ikke minst de største teknologiselskapene – såkalt «Big Tech». Og om du har surfet i bare et par minutter i det siste, så har du nok blitt bombardert med ulike former for reklame – eller sett informasjon som nok kanskje heller litt til den tvilsomme siden.

Dette er noen av tingene EU nå ifølge Quartz vil til livs, med sin nylig vedtatte og implementerte Digital Services Act (DSA).

Den nye loven er en omfattende pakke med reguleringer, som kommer i kjølvannet av fjorårets Digital Markets Act (DMA). I motsetning til sistnevnte er imidlertid den nye loven fokusert på individnivå, og mer spesifikt på å beskytte individuelle brukere på nettet.

Thierry Breton, EU-kommisær for det indre markedet, sier på X at EU vil følge med veldig nøye på om de store teknologiselskapene føyer seg etter de nye reglene:

– DSA er laget for å beskytte ytringsfriheten mot vilkårlige avgjørelser fra tjenesteleverandører, og samtidig også beskytte EU-borgere og demokratier mot ulovlig innhold.

Forbyr personlig markedsføring rettet mot mindreårige

For å oppnå dette krever loven først og fremst at teknologiselskap som Google, Meta og andre store leverandører gjør nettsidene sine enklere å forstå for brukerne. Spesielt gjelder dette åpenhet rundt hvordan innhold modereres, og hvem som står bak innholdet.

Eksempelvis vil pornografiske nettsider nå ha et krav om å kunne identifisere brukere som laster opp materiale, slik at ulovlig materiale kan spores og slås ned på.

Nettsidene må også gi detaljerte beskrivelser av hvordan innhold anbefales til brukerne, spesielt om reklamen er spesielt rettet mot enkeltpersoner eller grupper. For mindreårige er slik reklame nå totalforbudt. Slik personlig reklame er for øvrig en av de største inntektsdriverne til et selskap som Google.

Originalt ville loven forbudt personlig reklame i sin helhet, men etter flere revisjoner ble dette tatt ut og kun forbeholdt mindreårige.

Loven tar også sikte på å stanse såkalt «dark pattern»-markedsføring, der manipulativ design lurer brukere til å klikke på innhold de ellers ikke ville ha lett etter.

Gjelder kun de største nettsidene

Loven gjelder imidlertid ikke alle selskap og nettsider der ute. Den er ment kun å ramme de aller største gigantene, og EU har derfor laget en liste over 19 slike nettsider med mer enn 45 millioner brukere i EU – eller over 10 prosent av EUs innbyggere.

Dette er nettsidene som nå må forholde seg til DSA:

  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Meta (Facebook/Instagram)
  • Snapchat
  • TikTok
  • YouTube
  • Apple App Store
  • Google Play
  • Amazon
  • Alibaba AliExpress
  • Booking.com
  • Zalando
  • Google Maps
  • Wikipedia

Du kan lese mer om dette hos Quartz – og her finner du andre toppsaker fra teknologi- og digitaliseringssfæren fra uken som har gått:

Det skjer mye annet i personvern-sfæren også:

Også på sosiale medier skjer det ting:

Selvkjørende drosjer skaper ståhei over dammen:

Nytt utenomjordisk metall kan ha mange bruksområder:

Hollywoods KI-bruk skaper furore, men ikke alltid:

Robot-hunder kan gjøre mer enn å danse:

Nå er datoen endelig klar:

Hopp rett inn i et av våre populære kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.