Disse dokumentarene, podkastene og artiklene har du endelig tid til i julen
Det beste du bør se, lese og høre fra 2020 – om teknologi, vitenskap, forretningsutvikling og sosiale medier.
Hvor ofte skjer det ikke, i en hektisk hverdag, at du kommer over en spennende artikkel du ikke rekker å lese, blir tipset om en dokumentar som du ikke ser, men i stedet mentalt noterer deg på den eviglange watchlisten – eller oppdager en podkast som du rett og slett ikke har nok reisevei og husarbeid-tid til å komme gjennom?
Julen, og fremfor alt romjulen, når tempoet skrus ned, er tiden for å ta igjen alt dette. Og i tilfelle du ikke har nok på listen din allerede, har vi her samlet en rekke av de beste dokumentarene, podkastene og artiklene fra 2020, som du nå endelig har tid til.
Dokumentarer
The Social Dilemma
Dette populære dokudramaet utforsker de negative konsekvensene av sosiale medier, og hvordan det har ført til utnyttelse av våre privatliv for profitt for noen få, men store aktører. Finnes på Netflix.
iHuman
Norsk dokumentar om kunstig intelligens. Se den med en sunn dose skepsis; det er mange KI-eksperter som ikke er enige med bildet som (bokstavelig talt) tegnes i filmen. Men dokumentaren er utvilsomt tankevekkende, og gjorde at NRKs anmelder fikk lyst til å koble seg fra internett. Finnes i NRK TV.
Feels Good Man
Frosken Pepe er et internettfenomen som spant ut av kontroll. Denne dokumentaren følger skaperen Matt Furie mens han prøver å vinne tilbake figuren fra høyreekstreme. Finnes på VGTV, og kan leies på Viaplay, Apple TV og Google Play.
Forsøksmennesket
En rørende og fascinerende dokumentar om Peter versjon 2.0. Peter får ALS, og dokumentaren viser hvordan han utfordrer etablerte fagområder og ved banebrytende kirurgi, KI og kybernetikk øker sin livskvalitet og livslengde. Ligger i NRK TV.
… og hvis du ennå ikke har sett disse:
NRKs Folkeopplysningen. Hele serien er god, men har du ikke sett episodene fra 2019 om «Sosiale Mehdi» og skolevalget på Lillestrøm VGS, bør du ta deg tiden nå. De viser potensielle konsekvenser av dataene vi deler ut på sosiale medier, hvordan vi lar oss påvirke og hvordan vi bruker disse nettverkene. Ligger i NRK TV.
Lo and Behold, Reveries of the Connected World. Kultfilmskaper Werner Herzogs dokumentar om internett fra 2016. Herzogs filmer er noe for seg – bare se den, så skjønner du. Tilgjengelig på DVD og Blu-Ray.
Podkaster
Reply All
Denne podkasten om internett og livet generelt har holdt på i mange år, men er fremdeles fantastisk bra. Fra i år anbefaler vi episode 158, om hvordan man finner en sang som er sporløst forsvunnet.
Rabbit Hole
En foruroligende og dypt fascinerende miniserie fra The New York Times om konspirasjonsteorier på nettet. Ypperlig journalistikk om et stadig brennhett tema.
In Machines We Trust
MIT Technology Review debuterte i april denne kunnskapsrike podkasten om automasjon og kunstig intelligens.
The Pivot
Denne er ikke ny av året, men The Pivot – fra tech-journalisten Kara Swisher og markedsføringsprofessor Scott Galloway – gir god oversikt, kontekst og analyse fra tech-biz-verdenen i et særdeles begivenhetsrikt år. At de begge har kontakter dypt inn og høyt opp i den samme verdenen – og har veldig god kjemi – gjør den ekstra lytteverdig.
Hackable?
En podkast fra sikkerhetsleverandøren McAfee. Nyttig for de (etter hvert mange flere) omringet av IoT-teknologi, og som lurer på om noen kan hacke støvsugeren de fikk til jul.
Her kan du høre podkaster
De fleste gratis podkaster publiseres gjennom Apples podkast-plattform (Apple Podcasts / iTunes), og/eller på Spotify.
Podkastene som publiseres via Apple, kan også høres gjennom hundrevis av tredjeparts apper – for eksempel Pocket Casts (bra for Android), Overcast (bra for iPhone) og Acast (hør rett fra nettleseren). Søk opp podkasten du vil høre, i den spilleren du foretrekker, for å komme i gang!
… og her er noen litt mer faglige podkaster å ta med seg inn i neste år:
InnoPodden
Innovasjon Norges podkast er vel verd å følge med på; her får du en rekke tips enten du er gründer eller har en mer etablert bedrift.
Masters of Scale
Masters of Scale, med LinkedIn-grunnlegger Reid Hoffmann, lærer deg å tenke som et «kick-ass selskap», og har samtaler med noen av verdens fremste ledere og forretningsfolk.
S.O.S. Innovasjon
Av og for innovatører. Podkasten handler om entreprenørskap og hvordan lykkes med det i etablerte organisasjoner og i start-ups. Panelet er sammensatt av spesialister som deler læring og erfaring.
Ledertaffel
Fra NHH. Podkasten tar for seg ulike tema som alle berører og henger sammen med evne, vilje og muligheter for å lykkes med digital transformasjon i vår tid. Det er et fast panel av kunnskapsrike deltakere, samtidig som de henter inn fagpersoner for hvert tema. En fin mulighet å få innsikt i anvendt forskning.
Godt nok for de svina
Med Anita Krohn Traaseth. Samtaler mellom en erfaren næringslivsleder og en nyutdannet med uttalte lederambisjoner – inkludert omvendt mentoring. Dialogen går blant på utfordringer i arbeidslivet; hvilke utfordringer som er bestandige mellom «arbeidsgenerasjoner» og hvilke som er ulike. Nyttig!
Teknisk sett
Teknisk ukeblads podkast har, foruten en herlig tittel, hyppige oppdateringer om det meste som rører seg innen TUs brede kompetanseområde.
Teknologi og mennesker
En podkast fra Oslo Business Forum og Atea, hvor de trekker frem historier og eksempler innen teknologi og digitalisering. Undertittelen «hvordan fikk de det til og hva kan vi lære av dem?» understreker den potensielle kunnskapsinnhøstingen.
Dekryptert
En nyttig tech-podkast fra Accenture, hvor man får et innblikk i dette aspektet av konsulentbransjen.
Future forecast
Den selverklært beste podkasten for ledere: Oslo Business Forum og Isabelle Ringnes mikser tech, bærekraft og business.
Artikler
Du har kanskje de norske avisene – men har du fått med deg det beste fra den engelskspråklige pressen i år? Her har vi samlet et utvalg artikler som er vel verdt tiden din.
NB: Flere av disse nettstedene har betalingsmur eller kun et begrenset antall gratis artikler.
Han reddet nettet – før FBI kastet ham i fengsel
The Confessions of Marcus Hutchins, the Hacker Who Saved the Internet – Wired
Fabelaktig journalistikk fra Wired, som forteller historien om hackeren som stanset det som kunne blitt tidenes verste cyberangrep – før han selv ble arrestert av FBI.
Mister vi grepet om virkeligheten?
Facebook, QAnon and the world’s slackening grip on reality – The Guardian
Konspirasjonsteorier, feilinformasjon, løgner, hat og trakassering. Denne artikkelen om Facebook og QAnon poengterer hvor absurd den digitale virkeligheten egentlig er.
Løgnene som splitter oss
In 2020, Disinformation Broke the US – Buzzfeed
Et tema som opptar mange, og som det er skrevet mange gode saker om i år. Buzzfeed ser på løgnene som splitter USA.
Hvordan tar det slutt?
How the Pandemic Will End – The Atlantic
Det er et betimelig spørsmål, hvordan koronaviruset vil ebbe ut og forhåpentlig forsvinne. Denne saken gir et godt overblikk over de viktigste aspektene, og ser hvordan fremtidige pandemier kan håndteres (mye) bedre.
Århundrets skup
‘The intelligence coup of the century’ – Washington Post
I denne langlesing-artikkelen dokumenterer Washington Post hvordan CIA gjennom et halvt århundre har lest den krypterte kommunikasjonen til både allierte og motstandere.
Hva skjedde med Lee Halloway?
The Devastating Decline of a Brilliant Young Coder – Wired
Han var et supertalent og bygget opp det vellykkede selskapet Cloudflare. Så endret han seg fullstendig. Hva skjedde?
Elons verden
Elon Musk Is the Hero America Deserves – Bloomberg
Nåtidens mest berømte teknologisjef er også en av de mest kontroversielle. Her snakker han fritt.
Simulasjonsbonanza
When SimCity got serious: the story of Maxis Business Simulations and SimRefinery – Obscuritory
Hvis du vil ha en annerledes historie: Skaperne av SimCity hadde – ukjent for offentligheten – en avdeling som lagde simuleringsspill for bedrifter, blant annet SimRefinery og Race for the White House. Sistnevnte var et simuleringsspill om den politiske dynamikken i USA, og var ifølge flere kilder «en spektakulær katastrofe».
Historien gjentar seg
The Next Decade Could Be Even Worse – The Atlantic
En historiker mener å ha funnet nøkkelen til hva som gjør at samfunn skapes… og kollapser.
De laget alle mulige melodier – bokstavelig talt
The Hard Drive With 68 Billion Melodies – The Atlantic
Damien Riehl (advokat/musiker) og Noah Rubin (programmerer/musiker) så seg lei på copyright-problemer innen pop og skapte tidlig i 2020 programvare som skrev 68 milliarder MIDI-melodier – samtlige melodier som er mulig innenfor den mest brukte skalaen i vestlig popmusikk. De gjorde så disse melodiene lisensfritt tilgjengelig for allmennheten via Internet Archive. De juridiske konsekvensene av dette er fortsatt uklare.
Spotify har for øvrig nylig patentert en plagiat-algoritme, som gir artister beskjed dersom sangen de laster opp ligner for mye på en annen sang. Det kan du lese om i The Independent.
Hvem var han?
A Nameless Hiker and the Case the Internet Can’t Crack – Wired
En ukjent turgårer, som sa han jobbet innen teknologi, blir funnet død i et telt. Dette er en av årets største mysteriehistorier.