Datatilsynet kritisk til sporingsapp – og hva med et Eurovision for roboter?

Foto: Uncanny Valley

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Datatilsynet kritisk til Smittesporing-appen

Det har stormet mye rundt Smittesporing-appen fra Folkehelseinstituttet (FHI). Nå har Datatilsynet koblet seg på saken, med et varsel om pålegg. Kritikken knytter seg delvis til måten FHI har oppgitt formålet ved appen litt for generelt («smittesporing») – men også til en mangelfull risiko- og sårbarhetsanalyse. Som Datatilsynet skriver i sin pressemelding, er formålet med en slik analyse «å få frem risikoen ved en teknisk løsning, slik at man kan iverksette risikoreduserende tiltak.» Det er først når risikoen er kjent, at det er mulig å ta stilling til den, skriver de videre.

sitt tilsvar skriver FHI at de er «helt enige i at appen reiser flere personvernmessige problemstillinger» – men mener at de har sitt på det rene i det som er en gradvis utrulling av appen.

Ifølge Dagbladet tok forøvrig Facebook kontakt med Folkehelseinstituttet angående Smittestopp-appen, og la et «gullkantet tilbud» på bordet der de tilbød gratis annonsering for at flere skulle laste ned appen – noe FHI til slutt valgte å si nei til (de har hittil brukt 70.000 kroner for å annonsere opp appen på diverse sosiale medier).

Personvern er nemlig viktig – og ikke selvsagt

Hver eneste uke kommer det historier om at personopplysninger kommer på avveie – enten det er som resultat av svindel rettet mot privatpersoner, eller lekkasjer i større skala fra selskaper og organisasjoner som ikke har alt på stell når det kommer til sikkerheten.

Sist ut er et alvorlig sikkerhetsbrudd i flere av landets fylkeskommuner. Ifølge NRK er personopplysninger til 40 000 elever og ansatte ved videregående skoler i Trøndelag, Agder og Innlandet godt mulig på avveie etter en uheldig hendelse hos en dataleverandør.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

– Folk skal ha tillit til at offentlige institusjoner ivaretar personvernet og setter det foran alt annet. Derfor vil jeg nå ha et møte med de berørte fylkeskommunene for å se hva de gjør for å rette opp i det som har skjedd, sier digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland til NRK.no.

Hendelsen er knyttet til en sårbarhet som er avdekket i programvaren Conexus, og det er de aktuelle fylkeskommunene som selv meldte inn avviket til Datatilsynet.

Tilsynet har med andre ord hatt nok å gjøre om dagen. Og som om disse sakene ikke var nok, har de også fulgt opp GDPR-stridig adferd fra både kommentartjenesten Disqus og  gentestingstjenesten MyHeritage (sistnevnte er kontroversiell av mange grunner, noe som bør bekymre de 320.000 nordmennene som har DNA-testet seg via tjenesten).

Kan en robot vinne Eurovision? Vel, kanskje ikke helt ennå

Denne uken skulle egentlig to semifinaler og selve finalen i Eurovision Song Contest gått av stabelen i Rotterdam – noe koronakrisen satte en effektiv stopper for.

I skyggen av det kansellerte showet, har det dukket opp en helt annen og hakket mer bisarr sangkonkurranse: The AI Song Contest. Her kjemper team bestående av kunstig intelligens-entusiaster rundt hele verden om hvem som kan skape den beste Eurovision-låta … utelukkende ved hjelp av nettopp kunstig intelligens. Om resultatene er klare for verdensscenen er ikke helt sikkert, med strofer som «Kill the government, kill the system» – men er det egentlig så lang vei opp til det vi er vant til å høre i den jevne Grand Prix-låta?

Årets konkurranse ble vunnet av det australske teamet, som konkurrerte med låta «Beautiful the World» – nok et godt eksempel på hvor skrudd resultatet kan bli når maskiner prøver å lage kunst på egenhånd.

Facebook & co. vil gi kjapt internett til Afrika

Facebook har et godt grep om stadig større deler av verden – men fortsatt er det områder på kloden der internett ikke er like lett tilgjengelig. Som i store deler av Afrika og Midtøsten, der nær en milliard mennesker fortsatt lever livene sine offline.

Det akter nå Facebook å gjøre noe med, i samarbeid med telecom-selskaper som China Mobile International, MTN GlobalConnect, Orange og Vodafone. Grupperingen akter å legge den til nå mest omfattende undersjøiske nettkabelen for å gi disse områdene tilgang til kjapt nett. Prosjektet heter 2Africa, og innebærer legging av 37 000 km som vil lande på 21 steder i 16 afrikanske land, samt Midtøsten via Saudi-Arabia.

I en felles uttalelse sier selskapene at de forventer det hele å gå live i 2023 eller tidlig 2024, og at kapasiteten blir på opptil 180Tbps.

– Dette er et viktig element i vår pågående investering i Afrika for å få flere mennesker online på et raskere nett. Vi har sett den positive effekten økt tilkobling har for lokalsamfunnene, fra utdanning til helsevesen, sier Najam Ahmad, visepresident for nettverksinfrastruktur i Facebook.

Hvem passer egentlig på Facebook?

Og apropos Facebook, så husker du kanskje «Kjære Mark»-appellen til Aftenposten-sjefredaktør Espen Egil Hansen i kjølvannet av at nettgiganten sensurerte bildet av ni år gamle Kim Phúc som flyktet fra et amerikansk napalmangrep i Vietnam?

Forrige uke nevnte vi hvordan Facebook har hentet inn de første medlemmene til sitt nye tilsynsstyre, som vil ha makt til å overstyre slike sensureringer. Blant de mange prominente medlemmene finner vi Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.

I en artikkel i Wired reises det imidlertid noen bekymringer knyttet til en slik selvregulering av nettgiganten – en prosess som kan være designet for å ta lang tid, og strengt tatt bare holde ting som de er.

Noen andre som gleder seg til PlayStation 5?

Vi må ikke glemme at teknologi kan brukes til mye moro også – og når spillgiganten Epic for første gang viser hvordan Unreal Engine 5 kan skape spillmagi på den kommende PlayStation 5 (som kanskje kommer allerede i oktober?), så kan vi ikke annet enn å glede oss:

Andre interessante tech-høydepunkter fra uka som gikk:

  • Det norske videomøtesselskapet Pexip gikk på børs denne uken, noe som gikk svært bra – over natta økte verdien på selskapet med tre milliarder kroner. Som seg hør og bør, fulgte de over 150 ansatte i selskapet børsåpningen via videolink – med hver sin børsbjelle.
  • Apple har kjøpt opp VR-selskapet NextVR, som har spesialisert seg på å strømme live-eventer (som sport) slik at du kan følge dem via et VR-headsett. Samtidig varsles det kommende lekkasjer om Apples egne AR-briller for utvidet virkelighet – blir de hetende Apple Glasses?
  • Tesla skal visstnok avduke sitt nye «million mile»-batteri senere i år – dette skal ikke bare la bilen din kjøre lenger, men også komme til nytte i strømnettet etter at det har gjort jobben sin på veien.
  • Politiet er ifølge NRK «på bar bakke» etter at statseide Nordfund er tappet for 100 millioner kroner etter et cyberangrep.
    – Svindlerne manipulerte og forfalsket informasjonsutveksling mellom Norfund og låntager over tid på en måte som var realistisk i utforming, innhold og språkdrakt. Dokumenter og betalingsdetaljer ble forfalsket, skriver Nordfund i en pressemelding.
  • Stadig flere selskaper har nå i praksis opplevd i hvilken grad hjemmekontor påvirker effektiviteten i selskapet – og fullt så ille kan det ikke være, nå som mange av verdens største tech-selskaper åpner for langt mer hjemmekontor fremover. Lengst går Twitter, som sier at de ansatte kan jobbe hjemme for alltid.
  • Amazon har bygget en selvgående robot som effektivt kan drepe virus med UV-lys – for eksempel i supermarkeder.