Apples nye VR-hodesett er «magisk» og svindyrt – men hvilken fremtid baner den vei for?

Har VR-hodesett endelig noe for seg … og ønsker vi egentlig fremtiden de lover? Les mer om det, og resten av ukens viktigste tech-nyheter her.

Apple viste mandag 5. juni frem sitt første produkt i en helt ny kategori på over åtte år: VR-hodesettet Apple Vision Pro. Dette er en VR-brille som bærer alle preg av å være produsert av Apple – både i design og funksjonelle nyvinninger.

Men da produktet første gang ble avduket og prisen avslørt på Apple Worldwide Developer Conference i hovedkvarteret deres i Cupertino, ble salen fylt av sukk, gisp og til og med latter.

3499 dollar, eller rett over 38000 norske kroner (før moms!), er en veldig stiv prislapp. Langt dyrere enn de fleste av Apples andre forbrukerrettede produkter – noe som i seg selv avkrefter at mannen i gata er hovedmålgruppen her.

VR: Fortsatt uønsket av massene?

Har The Vice kanskje et poeng, når de beskriver Vision Pro som «en dyr billett til ingensteds»?

Til tross for at VR-hodesett har vært med oss i lang tid, har de i svært liten grad blitt en del av dagliglivet til folk flest, argumenterer Vice. Og de som har kjøpt et, klager gjerne over sjøsyke, klønete utstyr og en generell mangel på ting å bruke det til.

– Vision Pro er mindre oppsiktsvekkende for egenskapene sine enn den er for sin helt sjokkerende manglende evne – eller muligens virkelighetsfjernhet – til å forstå hva folk faktisk ønsker, skriver Vice, og fortsetter med et tydelig glimt i øyet:

– Ingen normale mennesker ønsker å gå rundt med idiotiske briller så de kan være med på møter i Minecraft, skriver nettavisen.

Dessuten står vi overfor en slags «høna eller egget»-situasjon: 

Nå starter nemlig Apple nemlig på den høyst nødvendige jobben om å overbevise så mange utviklere som mulig til å lage apper spesifikt for VR-brillene – men dette kan vise seg utfordrende dersom produktet ikke selger til massene.

Her er Apples introvideo av Vision Pro.

… men er dette bare starten på noe større? 

Mange er imdlertid – ikke overraskende – svært begeistret for Vision Pro. The Verge melder blant annet at dette er «…starten på noe stort, og helt nytt – litt som da iPhone 4 kom med Retina-skjerm, og Steve Jobs sa du aldri kunne gå tilbake.»

De første rapportene melder om helt uslåelig bildekvalitet, som i praksis kan erstatte en gigant-TV. Hodesettet er også langt mer behagelig å ha på enn det konkurrentene kan tilby. 

Også teknologibloggen Stratchery melder at Apple Vision utvilsomt er noe helt unikt, stort og nytt – men stiller samtidig spørsmål ved hvorvidt denne nye, unike og store fremtiden er noe vi egentlig ønsker.

Vil en fremtid der vi alle er montert inn i hver vår digitale verden med briller på øynene være noe vi ønsker? Tankene går til både «The Matrix», «Ready Player One» … og «Black Mirror». Vision Pro kan være startskuddet på både store ting – og skumle ting. Som Morgenbladet skriver: Apples VR-briller markerer begynnelsen på en ny tid. Det er bare å grue seg.

Men kanskje lykkes Apple med en gyllen middelvei? Som Wired skriver, er det å ta på seg et par Vision Pro «det motsatte av å forsvinne».

Og kjenner vi Apple rett, har de nok lagt en mangeårig plan for VR-veien videre – der Vision Pro bare er startskuddet.  Det blir utvilsomt spennende å følge med på reisen – ganske sikkert med lettere, billigere og mer anvendelige VR-briller (eller noe helt annet) på langt flere hoder. 

Her er noen flere saker om Apple Vision Pro – og VR generelt:

Vi kommer ikke unna kunstig intelligens denne uka heller:

Samtidig blir Støre bedt om å ta mer ansvar for utviklingen:

Hvordan beskytter vi best barnas digitale rettigheter?:

En ny app skal hindre uønsket skjermbruk i skoletimene:

Russisk hackergruppe truet BBC – og Google har ny sikkerhetsteknologi på vei:

Utskjelt klimamøte-leder får falsk SoME-«støtte»

Edward Snowden angrer ikke på noenting, etter ti år i eksil:

Sulten på ny kunnskap? Prøv et av våre gratis kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.